Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea secarei - Combaterea bolilor si daunatorilor si tratamentul semintelor la secara

cultivarea-secarei-combaterea-bolilor-si-daunatorilor-si-tratamentul-semintelor-la-secara

Cel mai periculos daunator in culturile de secara este gandacul ghebos - Zabrus tenebrioides. Aparitia acestuia in cultura secarei este legata de lipsa rotatiei corespunzatare a culturilor de secara. Pagube importante mai produc si gandacii pocnitori - Agriotes - specie polifaga, favorizata de solurile grele, reci, umede.


Dintre ciupercile fitopatogene, merita mentionate speciile Tilletia secalis, T. caries, T. foetida - malura si Fusarium, care provoaca fusarioza.

Masurile de prevenire si combatere sunt in primul rand agrofitotehnice, alaturi de care se impun tratamentele fitosanitare, preventive sau la avertizare. Obligatoriu, la infiintarea culturilor vor fi utilizate seminte tratate cu insectofungicide omologate.

Secara se cultiva dupa plante care se recolteaza pana la sfarsitul lunii august, cum sunt: leguminoasele anuale si perene, borceagurile, rapita, cartofii timpurii, floarea soarelui, hibrizii timpurii de porumb.

Samanta de secara folosita la semanat trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte minime de calitate: puritatea de 98 %, germinatia de 92% si lipsa sclerotilor de Claviceps purpurea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Epoca optima de semanat este in functie de zona de cultura intre 15-20 septembrie, in zonele nordice si 1-10 octombrie in zonele sudice.

Densitatea optima este de 500-600 boabe germinabile/m2, distanta intre randuri de 12,5 cm, iar adancimea de semanat de 4-5 cm. Norma de semanat este de 160- 200 kg/ha.

TRATAMENTUL SEMINTELOR PENTRU CULTURA DE SECARA

AMIRAL PROFFY 6 FS produs de Alchimex este un produs cu actiune fungicida care contine 60 g tebuconazol/litru, conditionat sub forma de suspensie apoasa, de culoare rosie. La depozitare prelungita, pot aparea depuneri care insa, printr-o usoara agitare, revin in suspensie.

Amiral Proffy 6S se foloseste pentru tratamentul semintelor de grau, secara, triticale, orz si orzoaica, destinate insamantarilor. Produsul actioneaza ca un fungicid sistemic, cu actiune preventiva si curativa asupra unui spectru larg de agenti fitopatogeni care se transmit  prin seminte  si sol.

In timpul  germinarii si cresterii plantutelor, substanta activa este absorbita prin radacini si este distribuita prin toate organele plantelor, protejandu-le fata de unele din cele mai pagubitoare boli cu infectie interna si externa care se intalnesc in culturile de cereale paioase netratate.

La secara, este omolgat pentru MALURA si FUSARIOZA. Tratamentul se efectueaza in doze de 0,5 l / tona de samanta.

Tratamentul semintelor se face cu echipamente corespunzatoare, prevazute cu sisteme de agitare continua a solutiei de tratat, asigurandu-se respectarea dozei recomandate si o acoperire uniforma a semintelor. inainte de golire, ambalajul se agita bine pentru omogenizarea continutului.Dupa golire, ambalajul se clateste bine (de 3 ori) cu apa care se adauga in rezervorul cu solutia de tratat.

In functie de caracteristicile si performanta tehnica a echipamentelor din dotare, produsul se dilueaza in 3-5 litri apa /0,5 litri produs/tona de seminte (luandu-se in calcul si apa rezultata din clatirea ambalajului) sau se poate dilua mai mult (pana la 10 litri apa/0,5 litri produs/1 tona de seminte), cu conditia ca semanatul sa se faca imediat dupa tratamentul semintei.

La insacuirea semintelor tratate, mai ales a celor tratate cu adaos de apa, care se depoziteaza in vederea insamantarii, nu se vor folosi saci din folie de plastic, iar depozitarea pana la insamantare se va face in spatii uscate, bine ventilate, separat de samanta destinata consumului.

Samanta tratata nu se poate folosi de la un an la altul. Este interzisa folosirea semintelor tratate in hrana oamenilor, a animalelor sau in alte scopuri decat pentru semanat.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016