Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Culturile din doar trei judete sunt protejate de sistemul antigrindina din Romania
Sistemul protejeaza 270.000 de hectare din Buzau, Prahova si Iasi, dar suprafata totala ce necesita protectie este de circa doua milioane de hectare.
Zilele trecute, Gheorghe Caunei, directorul Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat ca la acest moment sistemul antigrindina din Romania este functional pe o suprafata de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafata totala care ar trebui protejata de pagubele provocate de caderile de grindina se ridica la doua milioane de hectare.
„In momentul de fata, protejam 270.000 de hectare cu culturi agricole, 180.000 de hectare pe zona Prahova si Buzau si alte 90.000 de hectare in zona Iasiului, dar la nivel de tara sunt doua milioane de hectare de culturi agricole valoroase din punct de vedere economic pentru agricultura. Conform legii, sistemul antigrindina si de crestere a precipitatiilor va fi extins la nivel national pe toata suprafaţa pana in anul 2024”, a precizat acesta.
In zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, care sunt de fapt vectori cu ioni de argint, protectia culturilor este de 80-90 la suta pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. In prezent, sunt 14 puncte de lansare a rachetelor in unitatea de la Prahova, sapte la cea din Iasi si 11 la unitatea din Vrancea. In functie de studiile realizate in ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindina in zonele Prahova si Buzau şi in jur de 100 in zona Iasiului.
Gheorghe Caunei a mai precizat ca in perioada urmatoare se vor mai face unele investitii in acest domeniu, hotararea de guvern referitoare la aprobarea obiectivelor etapei a XV-a a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 precizeazand ca fondurile prevazute in aceasta etapa sunt de 6,8 milioane de lei. Suma este mai mare decat cea alocata in perioada anterioara, cand au fost destinati acestui sector 6,3 milioane de lei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In ceea ce priveste destinatia acestei sume, directorul Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a mai precizat ca „aproape jumatate din aceste fonduri, circa 3 milioane de de lei, vor fi alocate pentru executarea si dotarea proiectelor tehnice, executie de lucrari, achizitie de echipamente si dotari pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea”.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi