Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daniel Botaianu: Am mai avea nevoie de 15.000 de combine pentru a avea pierderi minime la recoltatul graului

daniel-botaianu-am-mai-avea-nevoie-de-15000-de-combine-pentru-a-avea-pierderi-minime-la-recoltatul-graului

Conform secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Romania dispune in prezent de aproximativ 25.000 de combine, cu mult sub necesarul la nivel national.


Secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu, a declarat zilele trecute ca pentru a spera la o recolta de grau cu pierderi minime, fermierii romani au nevoie de circa 40.000 de combine, in conditiile in care, la ora actuala, in Romania exista doar 25.000 de astfel de utilaje, iar aproximativ 10.000 dintre acestea sunt in stare precara, fiind uzate fizic si moral.
 
In aceste conditii, Botanoiu este de parere ca recoltatul graului nu poate fi finalizat in termen de 15 zile, perioada optima de recoltare, in care pierderile inregistrate sunt minime, dand exemplul anilor anteriori, cand niciodata nu s-a reusit recoltarea in acest interval optim, ajungandu-se la 25-30 de zile.
 
„Niciodata nu am reusit cu 25.000 de combine sa finalizam recoltatul graului in 15 zile. Cele aproape 10.000 de combine aflate intr-o stare precara necesita investitii, pentru ca asta inseamna ca se mai sparge un rulment, ca au probleme cu lamele, ca au nevoie de o curea pe care nu o gasesc la timp si toate acestea inseamna o pierdere de timp. Mai vine si o ploaie si, depinzand foarte mult de zona si de transport, recoltatul culturilor de toamna se duce undeva la 30 de zile, practic o perioada dubla. De ceea ar trebui sa mai adaugam inca 10-15.000 de combine si sa avem in jur de 40.000 de combine. Aici se vede inteligenta unei investitii. Sa ai suficiente combine ca sa poti lua cat mai repede graul din camp, in conditii de calitate cat mai bune” a precizat Daniel Botanoiu.
 
Deşi nu a avansat un procentaj al pierderilor provocate din aceasta cauza, Botanoiu a afirmat ca orice ploaie cazuta cand graul este la maturitate deplina duce la diminuarea cu 2 la suta a continutului de gluten.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca productia totala de grau va fi cunoscuta la finele lunii iulie sau inceputul lunii august, cand se va incheia campania de recoltat, deocamdata aceasta fiind finalizata la nivel national pe 37la suta din suprafata.

„Azi avem finalizata recoltarea la grau pe 37 la suta din suprafata. Stam bine la orz, acesta a fost deja recoltat, la rapita suntem undeva la 80 la suta si la orzoaica tot la 80-90 la suta. Problema si emoţia mare este la grau. Cred ca daca nu aveam ploile din ultimul timp se putea vorbi despre productii record. Nu stiu cat va fi la nivel national. Repet, nu vreau sa dau cifre pentru ca nu vreau sa influenţam pretul. Este foarte important pentru fermieri ca dupa un an in care au muncit foarte mult sa aiba un pret corect. Asteptam sa vedem cum se incheie campania, undeva la sfarsitul acestei luni sau inceputul lunii august”, a precizat Daniel Constantin,
 
Din datele Ministerului Agriculturii, reiese ca in toamna lui 2013 au fost programate pentru insamantare 3,094 milioane de hectare cu culturi agricole, insa a fost realizata o suprafata mai mare, respectiv de 3,89 milioane hectare, din care cu grau, secara si triticale circa 2,21 milioane hectare, cu orz - 313.172 hectare, orzoaica de toamna - 88.767 hectare, rapita pentru boabe - 405.025 hectare, dar si cu alte culturi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton