Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fertilizarea si lucrarile solului in cultura parului

fertilizarea-si-lucrarile-solului-in-cultura-parului

Intretinerea solului in plantatiile de par este un ansamblu de lucrari foarte important pentru cresterea productiei in livezi. Exista mai multe sisteme de lucrari ale solului in livezile de par, in functie de sistemul de productie ales pentru cultivarea parului. Deisgur, vor fi luati in considerare si alti factori, precum cantitatea de precipitatii din zona respectiva, repartizarea lor in timpul anului, caracteristicile solului.


Ce sisteme de intretinere a solului putem alege in plantatiile de par?
- ogorul lucrat pentru zonele cu precipitatii sub 600 mm anual, pe terenuri plane sau cu panta foarte mica, in plantatii intensive sau superintensive.
- culturi intercalate pentru zonele cu precipitatii de 600-750 mm/an, in plantatiile tinere, terenuri plane sau usor inclinate, semiintensive sau intensive, in
conditia dublarii necesarului de elemente nutritive si apa. Se pot cultiva: cartofi, leguminoase, capsun etc., in general plante cu talie mica.
- benzile inierbate temporar, in zonele cu peste 750 mm precipitatii anuale, pe terenurile in panta pana la 15%.
- benzile inierbate in alernanta cu ogorul lucrat.
- telina permanenta -cu exceptia proiectiei coroanei unde se va lucra si fertiliza. Se recomanda pentru zonele umede (peste 800 mm) pe pante mai mari de 15%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

- inierbarea intervalelor dintre randuri si cosirea repetata pentru mulcire. in acest fel se usureaza circulatia masinilor iar mulciul aduce un aport suplimentar de elemente minerale.

Intretinerea solului pe randul de pomi se realizeaza prin 1-2 prasile manuale, completate cu administrarea de erbicide.

Adancimea de lucru se stabileste in functie de varsta si de tipul portaltoiului, astfel incat sa nu ranim accidental radacinile active.

Fertilizarea plantatiilor de par se va face functie de fertilitatea naturala a solului, varsta plantatiei, densitatea, nivelul si destinatia productiei.

Pentru o productie de 20 t/ha, o plantatie de par cu o densitate de 1000 pomi/ha consuma 33 kg N, 12 kg P2O5, 48 kg K si 35 kg Ca, iar pentru o productie de 40 t/ha aceeeasi plantatie consuma 114 kg N, 90 kg P2O5, 137 kg K2O, 80 kg CaO si 15 kg MgO.

Orientativ, iata ce cantitati de fertilizatori aveti nevoie pentru cultivarea parului
Pentru plantatiile tinere: 20 t/ha gunoi de grajd, 130 kg/ha N, 75 kg/ha P2O5 si 80 kg/ha K2O.

In plantatiile pe rod: 120-180 kg/ha N, 80-120 kg/ha P2O5 si 100-120 kg/ha K2O. O data la 3-4 se fertilizeaza cu gunoi de grajd 30-40 t/ha, aplicarea acestora inlocuieste fertilizarea minerala.

Pe solurile acide se aplica 5-6 t/ha amendamente calcaroase odata la 4-5 ani toamna.

Epoci de administrare a ingrasamintelor: gunoiul de grajd, cele cu fosfor, potasiu, amendamentele si 1/3 din doza de azot se aplica toamna si se incorporeaza; restul ingrasamintelor azotoase se aplica primavara inainte de pornirea in vegetatie.

Irigarea livezilor de par este o lucrare necesara in zonele cu precipitatii sub 500 mm si chiar 600 mm anual, in cazul cand acestea sunt repartizate neuniform si nu satisfac cerintele speciei. De asemenea, este importanta irigarea plantatiilor tinere in vederea unei bune porniri viguroase in vegetatie.

Prin irigare se urmareste mentinerea umiditatii necesare desfasurarii in conditii optime a fiecarei fenofaze, cu evitarea influentelor negative asupra cresterilor fructelor si mai ales a calitatii acestora.

Pentru aceasta se recomanda aplicarea, in functie de tipul de sol si indicii hidrofizici ai acestuia, de varsta plantatiei etc., a 2-3 udari cu o norma de 300-500 m3/ha, mai ales in perioadele de mare consum ale pomilor (iulie-august). Perioadele cririce pentru apa ale parului sunt: inainte de dezmugurit, la 2-3 saptamani de la inflorit, dupa caderea fiziologica a fructelor si cu 2-3 saptamani inainte de recoltare.

Ca metode de irigare se poate folosi irigarea prin brazde in plantatiile extensive si prin microaspersiune in plantatiile intensive si superintensive.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.19 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016