Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Iata conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca producatorii de lapte care vand prin intermediul automatelor
Producatorii de lapte pot opta pentru vanzarea acestuia in stare cruda, prin intermediul automatelor. Aceasta activitate se poate desfasura in comformitate cu normele stabilite prin Ordinul Presedintelui ANSVSA nr. 55 / 2010, in limita cotei de lapte obtinuta in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 852/2006 privind aprobarea metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte.
Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa provina din exploatatii inregistrate sanitar-veterinar de catre D.S.V.S.A. Bacau, inclusiv pentru activitatea de vanzare directa a laptelui crud;
- sa fie obtinut de la animale sanatoase si care nu prezinta nici un semn de boala care ar putea duce la contaminarea laptelui;
- instalatiile de muls, ustensilele si spatiile in care se depoziteaza laptele dupa muls, sa asigure limitarea riscurilor de contaminare a laptelui;
- laptele crud trebuie sa se incadreze in parametrii de calitate (numar total de germeni, numar total de celule somatice), confirmate prin buletine de laborator; - sa fie obtinut cu respectarea tuturor cerintelor de igiena a mulsului si sa fie racit, pastrat la ferma si transportat corespunzator, pentru a nu pune in pericol sanatatea consumatorului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Automatele de desfacere a laptelui crud trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sunt amplasate in spatii inchise sau in spatii deschise, care sa elimine orice risc de contaminare;
- pot fi usor de curatat, dezinfectat atat la interior cat si la exterior;
- sunt prevazute cu sisteme de racire care sa permita mentinerea laptelui crud la o temperatura de maxim pana la +4°C si minimum 0°C;
- rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie sa fie usor de curatat si dezinfectat;
- sa fie dotate cu un sistem exterior de afisare a temperaturii.
Trebuie afisate urmatoarele informatii:
- documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de DSVSA judeteana;
- denumirea exploatatiei de origine a laptelui crud si data mulgerii;
- data la care a fost alimentat automatul;
- data expirarii valabilitatii laptelui;
- sa aiba inscriptionate urmatoarele mentiuni: LAPTE CRUD – se va fierbe.
Automatele se alimenteaza cu lapte zilnic, iar laptele nevandut se returneaza catre locul de origine.
Este permisa vanzarea directa de lapte crud prin introducerea acestuia in ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curatirii si igienizarii acestora revenind in totalitate consumatorului.
In Romania, primele dozatoare de lapte proaspat au inceput sa apara in anul 2008. Reteaua s-a dezvoltat si tot mai multi crescatori de bovine au inceput sa apeleze la aceasta metoda de vanzare direct catre consumator. Majoritatea acestor automate sunt amplasate in pietele agroalimentare si centrele comerciale din orase.
In 2010 a fost constituita si o asociatie reprezentativa - Asociatia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud in Romania.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi