Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode agrotehnice de combatere a buruienilor

metode-agrotehnice-de-combatere-a-buruienilor

Metodele agrotehnice de combatere a buruienilor prezinta cateva avantaje importante: asigura combaterea tuturor speciilor de buruieni in vegetatie; odata cu combaterea se realizeaza pregatirea patului germinativ, se incorporeaza ingrasaminte, se combat boli si daunatori, se deschid brazde pentru irigat; nu lasa reziduuri in sol; nu deranjeaza echilibrul ecologic. Aceste metode au si unele dezavantaje: efectuate repetat, unele din ele taseaza solul, necesita multa forta de munca, in caz de precipitatii abundente nu se pot aplica la timp.


Principalele metode agrotehnice sunt:

- rotatia rationala a culturilor in asolamente. Semanand aceleasi culturi sau din aceeasi grupa pe acelasi teren cativa ani in sir, se poate ajunge la o infestare crescanda a solului cu aceleasi buruieni;

- lucrarile solului sunt in prezent cele mai importante masuri agrotehnice de combaterea directa a buruienilor (dezmiristirea, aratura, lucrarile de diferite tipuri de grape, lucrari cu cultivatorul);

- semanatul la timp in realizarea unei desimi optime;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


- intretinerea culturilor in timpul vegetatiei prin plivit si prasit;

- folosirea amendamentelor pe solurile acide sau alcaline reduce foarte mult numarul de buruieni specicice acestor soluri;

- mulcitul (acoperirea intervalului dintre randuri cu resturi oraganice sau masa plastica);

- desecarea terenurilor cu exces de umiditate contribuie la reducerea numarului de buruieni specifice unui continut sporit de apa.

Rotatia culturilor

Prin folosirea asolamentelor rationale se usureaza mult lupta cu buruienile intrucat unele culturi inabusa buruienile iar altele lupta mai greu cu buruienile.

De asemenea, in orice cultura (sau grup de culturi cu insusiri asemanatoare) se intalnesc anumite buruieni caracteristice care sunt adaptate la particularitatile biologice ale plantei cultivate si la tehnologia care-i este specifica.

In cadrul asolamentului plantele fiind intr-o continua succesiune in timp si in spatiu, se realizeaza o reducere evidenta a numarului de buruieni.

Asolamentul da posibilitatea sa se combata si buruienile parazite cum ar fi lupoaia (Orobanche sp.) care paraziteaza pe radacinile de floarea soarelui, tutun si alte culturi. Intrucat semintele de lupoaie isi pierd viabilitatea in timp de 7-8 ani, culturile respective nu vor reveni pe aceeasi sola decat dupa acest interval.

Alternanta culturilor nu este diminuata ca urmare a extinderii utilizarii erbicidelor. Acest lucru se datoreste faptului ca fiecare erbicid are un anumit spectru de actiune si ca urmare combate numai anumite specii de buruieni dintr-o cultura.

Prin alternarea culturilor se realizeaza si o alternare a folosirii erbicidelor astfel ca buruienile rezistente la un erbicid pot fi distruse prin folosirea altuia.

Asolamentele contribuie la combaterea bolilor si daunatorilor.

Ca si in cazul buruienilor, folosirea insectofungicidelor pentru combaterea unor boli si daunatori nu exclude practicarea alternantei culturilor. Sunt boli si daunatori impotriva carora trebuiesc folosite atat metode chimice de combatere cat si metode agrotehnice si dintre care un rol deosebit il are asolamentul.

Acest lucru este necesar atat pentru o combatere mai eficienta cat si pentru reducerea poluarii provocata prin folosirea unor cantitati mari de insectofungicide, cantitati determinate uneori si de adaptarea anumitor agenti fitopatogeni la tratamentele efectuate.

Lucrarile solului

Dezmiristitul este lucrarea care se executa cu grapa cu discuri, la adancimea de 8-12 cm, imediat dupa recoltarea culturilor de vara. Dezmiristitul prezinta urmatoarele avantaje:

- inlesneste patrunderea si inmagazinarea in sol a apei provenite din precipitatii;
- asigura pastrarea apei in sol;
- determina germinarea si rasarirea semintelor de buruieni pentru a fi ingropate prin aratura;
- asigura conditii in sol pentru descompunerea substantei organice si pentru procesele de nitrificare;
- se distrug cuiburile de insecte, sporii, ouale, si alte organe de inmultire;
- pe suprafetele dezmiristite aratura se execute mai usor, cu consum redus de energie si cu randament superior.

Principalele reglaje la grapele cu discuri sunt:

- Reglarea adancimii de lucru: se recomanda valori mari ale unghiului de atac pentru adancimi mari si valori reduse ale unghiului pentru adancimi mici; se adauga greutati pe solurile cu umiditate redusa.
- Reglarea paralelismului cadrului: se realizeaza prin cuplarea corecta la dispozitivul de tractiune si actionarea tirantilor tractorului.
- Reglarea distantei dintre razuitori si discuri: se deplaseaza razuitorii la 3-5 mm de suprafata discurilor.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.28 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016