Ministrul Agriculturii prezinta o masura pentru a scapa Romania de seceta
In sedinta de Guvern a fost prezenta si situatia actuala cu care se confrunta Romania. Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a prezentat masurile impuse pentru fenomenul lipsei de precipitatii.
La prima sedinta a Executivului de cand Petre Daea a preluat portofoliul MADR, acesta a transmis premierului Nicolae Ciuca decizia de a mari capacitatea de irigare in unele zone afectate din tara. A propus duplimentarea unor agregate care sa duca apa la radacina culturii.
"Imi incep portofoliul cu un act normativ extrem de important pe care il avem pe ordinea de zi, si anume asigurarea accizei la motorina pentru a executa lucrarile in camp. Evident ca actul raspunderii guvernamentale m-a indemanat sa folosesc prima secunda de timp pentru a vedea la fata locului ce se intampla.
Motiv pentru care am pornit de vineri dupa-amiaza si pana luni dimineata la orele 2.00 intr-un tur din 10 judete. In ordine: Calarasi, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui, Iasi, Botosani, Neamt, Bacau, Buzau. Din ce am vazut la fata locului toate culturile care sunt in sistem irigabil si care au primit apa au o stare de vegetatie corespunzatoare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cu alte cuvinte exista perspectiva productiei. In schimb, pe suprafetele care sunt in afara sistemului de irigatii avem doua situatii distincte: una in care avem un grad de afectare generat pe areale mici unde ploile nu au putut satisface pretentia plantelor si aici avem de-a face cu o compromitere totala a culturilor in mod deosebit pentru cele de primavara, respectiv porumb si floarea-soarelui. In alte zone sunt grade diferite de afectare", a declarat Petre Daea in fata sefului Guvernului.
Acesta a anuntat decizia luata pentru salvarea culturilor. O solutie este marirea capacitatii de irigare acolo unde este disponibila suplimentarea cu agregate pentru a se crea nivele de exploatare pentru impingerea apei la radacina plantei. Aceasta masura deja a fost demarata si se materializeaza acolo unde este posbil. Acest mod de lucru a fost stabilit de catre directorul general de la ANIF impreuna cu seful MADR.
Posibilitatea ca investitiile in irigatii sa se faca si din fonduri europene a fost transmisa de catre Nicolae Ciuca.
"Exista domnule ministru, pentru ca am avut o analiza realizata impreuna cu ministrul Bolos (Marcel Bolos – ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene n.r), posibilitatea ca impreuna cu dumnealui, cu ministrul de Finante si cel al Mediului sa putem sa aplicam pentru fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigatii din Romania.
Pentru ca este cat se poate de limpede ca avem o capacitate agricola prin care putem sa asiguram hrana nu doar pentru tara noastra ci si pentru mult mai mult decat noi am gandit pana acest moment.
De asemenea, privind irigatiile s-a tot vorbit despre aceasta nevoie si resursa pe care tara noastra o are, adica o retea hidrografica destul de bogata, ce trebuie pusa in valoare in folosul agriculturii romanesti", a mai precizat premierul.
Petre Daea a pus pe masa si decizia sa asupra modifcarii ordinului calamitatilor. Prin acesta, femierii trebuie sa elibereze mai devreme terenurile si sa le pregateasca pentru culturile viitoare.
"Practic ai o cultura de porumb care nu mai are sanse, plantele au murit, aceasta trebuie imediat recoltata si schimbata destinatia spre furaje. Spun ca au libertatea pentru ca pana acum plantele trebuiau mentinute pentru comisie, in momentul in care faceau evaluarea.
Am avut o discutie si cu ministrul de Finante, pornind de la faptul ca ne obliga legea sa respectam un program de reabilitare a sistemului de irigatii si evident avem si sumele stipulate in aceasta lege. De aceea vreau sa va spun ca va voi asigura in fiecare zi de luni cu o informare exacta a situatiei din teren, astfel incat in momentul acesta greu pentru agricultura sa putem sa fim in cunostinta de cauza", potrivit ministrului Agriculturii.
Ulterior, premierul a comunicat faptul ca este un sustinator al acestor demersuri pentru ca "permanent trebuie sa avem datele reale si imediate".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.