Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinia Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor asupra studiul francez referitor la porumbul modificat genetic NK603 si a glifosatului

opinia-autoritatii-europene-pentru-siguranta-alimentelor-asupra-studiul-francez-referitor-la-porumbul-modificat-genetic-nk603-si-a-glifosatului

In luna septembrie a fost publicat un articol "Evaluarea toxicitatii pe termen lung a ierbicidului Roundup si a porumbului modificat genetic tolerant la ierbicidul Roundup", de catre Seralini si colaboratorii, in editia online a jurnalului stiintific "Food and Chemical Toxicology".


In acest articol se prezentau rezultatele unui studiu de hranire, pe o perioada de 2 ani a sobolanilor, cu o varietate de porumb modificat genetic - NK603, tratat sau netratat pe timpul perioadei de crestere, cu un produs de protectie a plantelor ce contine glifosat.

Urmare a publicarii acestui articol, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a creat un grup de lucru intern compus din oameni de stiinta cu o vasta experienta, recunoscuta la nivel international, in biostatistica, toxicologie, biotehnologie, biochimie, evaluare de siguranta a pesticidelor si a organismelor modificate genetic, pentru a expertiza stiintific studiul sus-amintit.

Urmare a unei prime evaluari a studiului, concluziile EFSA arata: "s-a constatat ca structura studiului, precum si modul de raportare si de analiza folosite, asa cum sunt prezentate in lucrare, sunt inadecvate" si ca "[...] nu se pot considera concluziile autorilor ca avand un fundament stiintific solid [...] neputandu-se trage nici o concluzie referitoare la incidenta tumorilor la animalele supuse experimentului. Drept urmare, pe baza informatiilor publicate de autori, EFSA nu considera ca este necesara o reexaminare a evaluarii sale anterioare, a sigurantei porumbului NK603, si nici nu va lua in considerare aceste constatari in evaluarea produsului glifosat".

De asemenea, in concluzia evaluarii acestui studiu, EFSA a stabilit faptul ca, studiul, asa cum este descris in "Evaluarea toxicitatii pe termen lung a ierbicidului Roundup si a porumbului modificat genetic tolerant la ierbicidul Roundup" - Seralini si colaboratorii (2012), a fost raportat in mod inadecvat, fiind omise multe informatii cheie privind structurarea, efectuarea, analiza si raportarea acestuia. Fara aceste informatii este imposibil a se extrage rezultate incontestabile, deoarece studiul nu nerespecta principiile de baza ale experimentarii stiintifice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Seralini si colaboratorii (2012) "nu au urmat protocoalele de cercetare international acceptate pentru studiile de toxicitate cronica si sub-cronica si carcinogenitate (ex. Ghidurile OECD 408, OECD 451, OECD 452 si OECD 453) recomandate pentru evaluarea sigurantei alimentelor si furajelor in Uniunea Europeana. Datorita faptului ca Seralini si colaboratorii (2012) au efectuat un studiu pe o perioada de 2 ani, este neclar motivul pentru care nu a fost aplicat un protocol de cercetare internationala, potrivit pentru un studiu de toxicitate sau carcinogenitate, pentru o perioada de 2 ani".

Fata de studiul in discutie au fost formulate opinii si de alte prestigioase institutii din domeniul sigurantei alimentelor cum ar fi: Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), care la data de 1 octombrie a acestui an, a pus la indoiala concluziile studiului, declarand ca: "datorita perioadei lungi si alegerii speciilor de sobolani [...] este de asteptat ca [...] un numar considerabil de animale sa se imbolnaveasca, sau sa moara in mod spontan, sau datorita varstei inaintate", precum si ca: "principalele afirmatii ale autorilor nu sunt suficient confirmate prin dovezi experimentale. In plus, din cauza deficientelor de conceptie a studiului, precum si a celor de prezentare si interpretare a rezultatelor acestuia, datele nu vin in sprijinul concluziilor la care au ajuns autorii".

In ceea ce priveste Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ca si punct de contact al EFSA in Romania, va tine cont intotdeauna, in procesul de evaluare a riscului din domeniul sau de activitate, inclusiv in cel al OMG, de orice opinie care respecta in totalitate conditiile de rigurozitate stiintifica, care stau la baza tuturor opiniilor exprimate de forurile recunoscute la nivel international, intre acestea aflandu-se si EFSA.

De asemenea, ANSVSA incurajeaza emiterea si sustinerea de opinii stiintifice ori de cate ori este necesar, pentru expunerea acestora opiniei publice din tara noastra, cu scopul declarat de a ajuta la dezvoltarea sectorului alimentar si a sigurantei alimentelor in Romania exclusiv pe baze stiintifice.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton