Planuri de afaceri. Daunatorii melcilor
Daca aparitia bolilor parazitare si a anomaliilor genetice este o realitate cu care va veti confrunta in mod sporadic, ei bine, daunatorii va vor da permanent de furca. Asa cum oamenii vaneaza melcii pentru carnea lor deosebita, tot asa si daunatorii sunt pe urmele acestora.
O ferma construita dupa principii moderne elimina pana la 0 riscul aparitiei daunatorilor in spatiul de viata al melcilor. Totusi, sunt cazuri in care o scadere a vigilentei pentru o scurta perioada a dus la falimentul fermei, de aceea este bine sa cunoasteti care sunt "degustatorii" de melci (in afara omului, fireste).
Interesant este ca, fata de celelalte specii de nevertebrate, melcul se poate apara in fata unui atac al unei, sa zicem, insecte. Secretand rapid o mare cantitate de mucus, el se inchide in cochilia care-l protejeaza de o intalnire nedorita.
Totusi, prezenta in numar mare a daunatorilor se va materializa intr-o mortalitate crescuta in randul populatiei de melci, acestia murind de inanitie Bursucul, cartita, vulpea, mistretul, soarecele, sobolanul, popandaul, dihorul, nevastuica, nurca, vidra, ariciul, cainele, pisica, rata, gaina, gasca, iata doar cateva din animalele care vor dori sa va faca o vizita neanuntata in ferma.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
O vizita ce poate avea final tragic pentru o buna parte din populatia crescatoriei, asadar, o vizita pe care trebuie sa o evitati cu orice pret.
Vizitele cat mai dese in ferma si depistarea urmelor trecerii unui asemenea vizitator sunt recomandate, iar atunci cand apar semnele trecerii unui astfel de daunator, trebuie sa luati imediat masurile care se impun. In principal, construirea unei ferme dupa modelele prezentate in aceasta lucrare minimizeaza riscul unor astfel de vizite.
O tabla zincata care sa inconjoare crescatoria, introdusa in pamant la o adancime de 25-35 cm, da intotdeauna rezultate foarte bune.
Pentru a depista mai usor semnele aparitiei unui daunator, studiati cu atentie cochiliile melcilor, in cautarea zgarieturilor sau a rupturilor. De asemenea, aparitia unor res turi de melci in crescatorie este un semn clar ca un musafir nepoftit a trecut prin ferma dumneavoastra sau inca mai este prezent.
Un pericol permanent pentru melci este reprezentat si de pasari, cotofenele si ciorile fiind pe primul loc la capitolul... consumatori. Pe langa cele doua inaripate amintite, mai putem aminti pescarusul albastru, vrabia, mierla, fazanul, dar si rapitoarele de noapte care, in lipsa unei prade mai consistente, se multumesc si cu aceste mici moluste. In fata atacurilor pasarilor, melcii tineri, ale caror cochilii nu au apucat sa se intareasca suficient, sunt, practic, fara aparare.
O plasa protectoare peste intreaga crescatorie va reprezenta un obstacol greu de trecut si va reduce la mini- mum riscul unei intalniri de gradul III intre melci si pasari.
Aceasta plasa trebuie sa permita producerea de roua pe vegetatia din ferma! Atentie Cea mai buna solutie este reprezentata de crearea unei plase din sfori sau sarme intinse peste toata crescatoria, ansamblu ce nu permite pasarilor sa treaca in zbor.
Nici micile insecte nu trebuie neglijate! Gandacii carnivori, din familia Carabidelor, a Lam- piridelor, Silfidelor sau Stafilidelor sunt un real pericol pentru viata melcilor. Banalii licurici, pe care ii admiram in serile de vara, sunt dusmani declarati ai tuturor speciilor de melci, acestia fiind una din principalele lor surse de hrana.
O dezinsectie atent efectuata, chiar si de mai multe ori pe an, daca este nevoie, este cea mai buna cale de combatere a insectelor. Plasa Helitex cu care inconjurati crescatoria este si ea o metoda eficienta de combatere a daunatorilor.
Pentru a evita aparitia excesiva a gandacilor in ferma, va recomandam sa tratati solul cu o solutie bazata pe Malathion, o solutie pe care o puteti gasi in orice magazin destinat agricultorilor. Mai ales in zona destinata melcilor reproducatori este indicat sa realizati minimum 2 dezinsectii inainte de populare. De asemenea, pe cat posibil incercati si creati un spatiu protector, de 3-5 m si imprejurul fermei, prin dezinsectia solului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>