Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rase de oi: Turcana

rase-de-oi-turcana

Rasa turcana este una din cele mai cunoscute rase de oi din Romania. Crescatorii de oi prefera rasa turcana datorita insusirilor ei de rusticitate, rezistenta si adaptabilitate sporita, cat si datorita valoroaselor aptitudini productive rasa turcana este crescuta de foarte multi producatori romani. In acest material puteti citi cele mai importante lucruri privind cresterea si intretinerea oilor din rasa Turcana.


Insusirile morfo-productive ale rasei Turcana sunt: conformatia corporala alungita – tipica ovinelor cu productie mixta – pentru lana, carne si lapte; constitutie robusta si o pronuntata mobilitate.

Indicii de reproductie sunt: 95% fecunditatea si 105% prolificitatea

Greutatea corporala exprimate kg la urmatoarele categorii de varsta sunt: 14 kg la 2 luni; 24 kg la 6 luni; 35-55 la oi; 48-80 kg la berbeci.

Productia de lana la ovinele selectionate si bine hranite ajunge la 3,8 kg pe turma. Calitativ lana se caracterizeaza prin finete 35 microni.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Productia de lapte este de 140-160 litri la turcana, din care 55 l reprezinta laptele marfa cu 7,8% grasime si 6,5% proteina intr-o perioada de 150-200 de zile de lactatie.

Mieii din varietatile brumarie si neagra, sacrificati la una trei zile de la nastere, dau pielicele apreciate in confectionarea de caciuli, gulere, mantouri.

Tehnologia de sporire a productiei de lana


Singura cale de sporire a productiei si de imbunatatire a calitatii lanii o constituie imbinarea metodelor de incrucisare si selectie cu cele de hranire, ingrijire si intretinere corespunzatoare a ovinelor, in special cu aplicarea unui nivel proteic superior inca din prima faza de gestatie.

Tehnologia de sporire a productiei de carne


Principalele metode pe care trebuie utilizate in directia sporirii productiei de carne sunt aplicarea diferitelor tipuri de incrucisare industriala, cresterea prolificitatii, repartizarea timpurie la monta a tineretului femel, organizarea a trei fatari in doi ani.

Tehnologia ingrasarii consta in lotizara mieilor la cca 2 luni (12-14kg) in grupe de 70-80 de capete unde raman 4 luni pana ajung la 40 de kg trecand prin trei faze (acomodare, ingrasarea si finisarea.

Tehnologia ingrasarii ovinelor adulte consta in intretinerea lor 3 luni pe pasune. in ultima luna oile consuma 40-50 kg nutreturi concentrate si cca 20 kg de fan de buna caliate iar greutatea lor corporala creste cu 20%.

Tehnologia de sporire a productiei de lapte


Factorii de care depinde sporirea productiei de lapte sunt varsta, individualitatea, sezonul de fatare, durata lactatie, greutatea corporala, numarul si intervalul dintre mulsori, nivelul de alimentatie, conditiile climatice. La prima lactatie se obtine, de regula, 60-70% din cantitatea maxima de lapte. Indivizii care realizeaza o cantitate de lapte de 2-3 ori mai mare decat media pe turma, vor constitui nucleul principal de selectie. Fatarea de primavara timpurie sporeste cu 30% productia de lapte prin prelungirea duratei de lactatie si valorificarea de catre oi a vegetatiei in plina dezvoltare. Nivelul de alimentatie sporeste

Reproductia ovinelor turcane


Timp de 30 de zile are loc pregatirea (august-septembrie) pentru monta. Apoi se formarea turmele de oi de 200 capete. Timp de 35 de zile (septembrie-octombrie) dureaza perioada de monta. Se recomanda 1 berbec incercator la 60 de oi pentru depistarea oilor si mioarelor in calduri. Iar pentru monta1 berbec la 30 de oi si mioare. Fiecare berbec incercator sau de reproductie se va folosi 4 zile, dupa care urmeaza 4 zile de repaus. insamantarea se desfasoara pe durata a doua cicluri de calduri. Insamantarea se desfasoara pe pasune

Structura optima de oi turcane in ferma


Sa luam ca exemplu o ferma cu 600 oi si mioare. Ele reprezinta 62,5 % din total efectiv. Mielute din anul precedent reprezinta 15% respectiv 192 mielute. Mielutele din anul curent 20% – 144 mielute. Berbeci de reproductie vor fi 24 berbeci. In total 960 capete.

Parametrii tehnologici ai rasei Turcana sunt:

    * prolificitate 105%
    * productia medie de lana – 3,8 kg/cap
    * productia medie de lapte –55 litri/cap
    * greutate medie de livrare –40 kg
    * reforma anuala 25%

Fluxul tehnologic la ovinele din rasa turcana este:


    * 155 zile oile stau in stabulatie (15 noiembrie – 15 aprilie)
    * 210 zile oile stau pe pasune (15 aprilie – 15 noiembrie)
    * 20 zile dureaza pregatire pentru monta (august)
    * 55 zile dureaza monta (septembrie-octombrie)
    * 150 de zile perioada de gestatie (septembrie)
    * 50 de zile perioada de fatare (ianuarie-martie)
    * 100 de zile durata mulsului (aprilie-iunie)
    * 30 de zile perioada tunsul (aprilie-mai)



<iframe width="380" height="310" src="http://www.youtube.com/embed/UlBtQQK6rGI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016