Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sisteme de lucrari ale solului: sistemul de lucrari minime si sistemul fara lucrari (no tillage sau direct drilling)
O data cu raspandirea conceptului agriculturii durabile, au fost promovate si tehnologiile care presupun interventia minima sau deloc asupra solului - practic, renuntarea la arat, discuit si celelalte lucrari de pregatire a patului germinativ sau de ingrijire a culturilor.
Sistemul minim de lucrari ale solului, cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de "minimum tillage", presupune renuntarea in tehnologia unei culturi la aratura si la o parte din lucrarile solului, fapt ce conduce la o mai buna conservare a acesteia.
Sistemul a fost practicat mai intai in Statele Unite. Practic, dupa desfiintarea unei culturi, resturile vegetale sunt tocate marunt, odata cu recoltarea plantei premergatoare si imprastiate uniform pe sol. Dupa recoltare, aratura este inlocuita de lucrarea cu cizelul, grapa cu discuri sau cultivatorul, prilej cu care sunt incorporate partial si resturile vegetale.
Buruienile sunt combatute prin metode preventive, asolamente si erbicide.
Sistemul minim de lucrari ale solului prezinta multiple avantaje:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
a) se realizeaza economie e carburanti, lubrifianti si o uzura mai redusa a tractoarelor si masinilor agricole (treceri mai putine, mai putine lucrari etc);
b) creste productivitatea muncii;
c) se reduce fenomenul de eroziune, provocat de apa sau vant;
d) se evita distrugerea structurii si tasarii solului, prin reducerea numarului de lucrari; e) determina cresterea cantitatii de materie organica din sol;
f) se reduc pierderile de apa prin evaporare, datorita mulcirii partiale a solului etc.
Sistemul fara lucrari ale solului, semanatul direct in miriste
In literatura de specialitate, sistemul fara lucrari sau semanatul direct este cunoscut si sub numele de "zero lucrari", "no tillage", "direct drilling". Se practica mai mult in Canada, SUA si mai putin in Europa si numai pentru cateva culturi ce e seamana in randuri departate (porumb, floarea soarelui, soia).
Sistemul de semanat direct presupune renuntarea la toate lucrarile mecanice ale solului, semanatul facandu-se direct pe terenul cu resturi vegetale ale plantei premergatoare, cu ajutorul unor semanatori speciale, care deschid fasii inguste si permit introducerea semintelor si a ingrasamintelor.
Combaterea buruienilor se face numai chimic cu ajutorul erbicidelor. Metoda se poate aplica pe solurile usoare, afanate si in zonele mai umede. Resturile vegetale uscate de la suprafata solului prezinta un mulci si o buna protectie impotriva eroziunii solului si a evaporarii apei.
In tara noastra, sistemul a fost practicat pe suprafete mici numai pentru culturi succesive de porumb (in miriste), cu rezultate satisfacatoare.
Cultivarea porumbului si a altor plante cu excluderea totala a lucrarilor solului, inclusiv aratura, au aparut ca o necesitate pentru rezolvarea unor probleme de natura economica si tehnica cu care se confrunta agricultura contemporana, ca de exemplu:
- Reducerea consumului de combustibil.
- Reducerea consumului de munca umana si mecanica.
- Cresterea productivitatii muncii raportate la hectar sau pe tona de produs agricol.
- Evitarea eroziunii solului, atat hidric cat si eolian.
- Reducerea investitiei cu masini agricole.
- Reducerea costului de productie si cresterea beneficiului net – un corolar al obiectivelor de baza amintite.
Mecanizarea legumiculturii cu toate avantajele au avut si urmari negative: tasarea puternica a solului cu influente negative asupra cresterii si dezvoltarii plantelor cultivate.
In tara noastra, au fost efectuate experiente la Siria (1998-1999) langa Arad, pe o suprafata de 20 hectare. In aceste zone se cultiva anual peste 120 hectare, realizand productii de peste 8.500 kg/ha porumb boabe.
Si in Romania se pot obtine productii mari de porumb prin sistemul "no tillage", numai ca trebuie indeplinite urmatoarele cerinte:
a) existenta unor erbicide capabile sa mentina solul curat pe toata perioada de vegetatie a culturii;
b) o sistema de masini de semanat direct in teren nelucrat;
c) sisteme de irigatii functionale pe toata perioada de vegetatie.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.92 din 6 voturi