Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Substante regulatoare de crestere si modul lor de actiune asupra plantelor legumicole.

substante-regulatoare-de-crestere-si-modul-lor-de-actiune-asupra-plantelor-legumicole

Substantele stimulatoare de crestere se impart in auxine, gibereline si citokinine. Acestea se considera ca influenteaza procesele de crestere si dezvoltare al plantelor legumicole.


Auxinele:
- Sunt compusi naturali suntetizati de plante si acumulati in diferite organe ale lor, in concentratii reduse, mai ales in muguri, frunze tinere si virfuri de tulpini (heteroauxina).
- Paralel cu izolarea compusilor auxinici naturali au fost realizati o serie de compusi suntetici cu o structura si actiune asemanatoare, ca derivati ai iodului, naftalenului, acidului fenoxiacetic si acizilor benzoici (acid beta-indolilacetic sau acid indol-3 acetic sau heteroauxina).
- Intensifica alungirea si ingrosarea membranelor celulare favo-rizind depunerea de noi substante si le modifica insusirile fizice si proprietatile chimice.
- In concentratii scazute stimuleaza diviziunea celulara, iar in concentratii mai ridicate stimuleaza elongatia.
- In doze ridicate determina hipertroiii (simple deformari), sau hiperplastii (tumori). Cele mai sensibile parti ale plantelor la auxinesunt in ordine: radacinile, mugurii si apoi tulpinile.
- Tratamentele cu auxine suntetice determina marirea presiunii osmotice a sucului celular, a fortei de suctiune si a absorbtiei ionilor, scaderea viscozitatii protoplasmei si intensificarea absorbtiei active a apei, iar in metabolismul fosforului maresc fractia anorganica a compusilor cu fosfor in tulpini si radacini.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

- Pot accelera sau intirzia procesele de germinare in functie de specia de plante, natura si concentratia auxinelor. De asemenea, pot stimula formarea si alungirea radacinilor si tulpinilor, precum si formarea fructelor partenocarpice.



Giberelinele:
Sunt substante active cu efecte stimulatoare izolate din ciuperca Gibberella fujikuroi. In prezent se produc pe scara industriala cunoscandu-se 52 gibereline (notate cu GA1-GA52) . A fost stabilita prezenta giberelinelor naturale si in seminte de mazare si fasole de gradina, in seminte de pepene verde in curs de dezvoltare, in radacini de mazare si fasole, precum si tuberculii de cartof.
- Favorizeaza acumularea in tesuturile plantelor a unor hormoni naturali activi (auxine endogene).
- Administrate extern, actioneaza asupra cresterii plantelor prin intensificarea pronuntata a diviziunii celulare in apexul tulpinii si prin cresterea moleculei acidului ribonucleic suntetizat in nucleul celular.
- Stimuleaza energia si facultatea germinativa a semintelor, mai ales in conditii nefavorabile de temperatura, umiditate si lumina, putandu-le scoate din starea de repaus inainte de termenul obisnuit.
- In concentratii reduse stimuleaza cresterea spectaculoasa a tulpinii plantelor in lungime (inaltime), prin extensia celulara si nu datorita diviziunii celulare.
- Determina cresterea suprafetei frunzelor si datorita intensificarii proceselor de diviziune.
- Tratarea cu giberelina determina inflorirea in primul an a plantelor bienale (morcov, patrunjel), iar la castraveti si pepeni provoaca modificari ale raportului dintre florile barbatesti si cele femeiesti.
- Modifica metabolismul plantelor: scad continutul de amidon, azot total si proteine, cresc continutul de acizi nucleici si inverseaza raportul dintre acidul ribonucleic care scade si acidul dezoxiribonucleic care creste, intensifica transpiratia, fotosinteza si respiratia plantelor, maresc consumul de apa la unitatea de suprafata de frunza, plantele devenind mai sensibile in conditii de seceta si arsita.

Citokininele:
- Sunt substante stimulatoare de crestere, fiind cunoscute citokininele naturale si suntetice, iar activitatea lor biologica este asemanatoare cu a kinetinei.
- Plantele le suntetizeaza in radacini, de unde circula prin tesuturile vasculare ale tulpinii spre apex.
- Stimuleaza atat diviziunea celulara cat si extensia celulara si intirzie imbatrinirea tesuturilor; frunzele in curs de imbatranire, la scurt timp dupa tratamentul cu citokinine isi maresc continutul de clorofila.
- De asemenea, stimuleaza germinarea semintelor, formarea radacinilor, cresterea frunzelor (la fasole, spanac si mazare au fost obtinute frunze cu limbul foarte mare si petiol foarte scurt), dezvoltarea organelor ilorale si formarea de fructe parteno-carpice.
- Plantele tratate cu citokinine isi maresc rezistenta la temperaturi scazute si ridicate, la seceta si la infectii cu boli criptogamice.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016