Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Tehnologia de cultivare a cepei prin semanat direct

tehnologia-de-cultivare-a-cepei-prin-semanat-direct

Cultivarea cepei prin semanat direct se poate realiza doar pe soluri usoare, bine drenate, ingrasate si cu posibilitate de irigare. Plantele premergatoare recomandate sunt legumele cucurbitacee, legumele din grupa verzei, prasitoare. Cultura de ceapa se poate infiinta toamna sau primavara. Pregatirea terenului se realizeaza in functie de epoca de infiintare, de toamna sau de primavara, in mod corespunzator, toamna sau primavara.


Pregatirea terenului se face prin curatare si fertilizare de baza cu 15–25 t/ha mranita, 150-200 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu ori numai ingrasaminte minerale: 250–300 kg/ha superfosfat, 150-200 azotat de amoniu si 150 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu. Pentru culturile de primavara, toamna se efectueaza aratura adanca si se lasa peste iarna nemarunti. Daca se infiinteaza cultura din toamna, terenul se marunteste cu discul, se trece cu grapa stelata si solul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 sau 104 cm si rigole de 46 cm latime. Semanatul se realizeaza dupa 2-3 zile, pentru a lasa timp solului sa se aseze.

Cultura de toamna se efectueaza in zonele cu ierni mai blande. Semanatul se realizeaza in intervalul 15-30 noiembrie, pentru a nu lasa timp semintelor sa incolteasca pana la venirea ingheturilor. Cantitatea de samanta necesara este de 8-10 kg/ha. Cultura de primavara se realizeaza cat mai devreme posibil, intre 1 martie – 15 aprilie. Semanatul se face cu o cantitate de samanta de 6-10 kg/ha.

Trebuie acordata o mare atentie urmatoarelor aspecte: sortimentul utilizat, cand semanam, cu ce semanam, calitatea patului germinativ, adancimea de semanat, cantitatea de samanta folosita, schema de infiintare a culturii (distanta intre randuri, intre plante pe rand, intre benzi, numar de randuri pe strat).

De asemenea, nu se va semana niciodata la o adancime mai mare de 2-2,5cm.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Se recomanda a se utiliza la semanat semanatori de precizie pentru seminte mici, mecanice sau pneumatice. In tara nu se fabrica o semanatoare de precizie pentru seminte mici care sa semene pe o banda de un metru 5-6 randuri distantate la 20-25 cm.

Culturile de toamna trebuie protejate contra inghetului. Se iau masuri impotriva stagnarii apei (santuri de scurgere) iar primavara se dau 1-2 ape pentru a facilita rasaritul. Daca s-a format crusta, se face o trecere cu o grapa usoara.

Dupa rasarirea plantelor, trebuie efectuata rarirea randurilor. Lucrare foarte rentabila, deoarece firele smulse se pot comercializa in legaturi, ca ceapa verde, iar plantele ramase vor dezvolta un bulb mare. Astfel se asigura o densitate de 400-500 de mii plante/ha.

Se efectueaza 1-2 tratamente de prevenire si combatere impotriva bolilor si daunatorilor. Se efectueaza pana la 4-5 prasile manuale sau mecanice, in functie de posibilitatile fermierului. Dar se pot efectua si tratamente chimice de distrugere a buruienilor. Daca nu se combat cu succes buruienile, acestea ne pot compromite culturile.

Fertilizarea faziala a cepei influenteaza major cantitatea recoltei. Se efectueaza 1-2 tratamente cu ingrasaminte complexe.

Recoltarea se realizeaza la sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie, cand frunzele se ingalbenesc si se lasa pe o parte. De asemenea, momentul recoltarii coincide cu aparitia primelor tunici pergamentoase. Lucrarea de recoltat se face manual, semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat, cu masina de recoltat ceapa MRC 1,2 sau combine speciale.

Productia este de 20-40 t/ha, in functie de calitatea lucrarilor efectuate pe perioada de vegetatie.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.98 din 20 voturi

Comentarii
Comentarii1 comentarii





savustanculescu 2013-10-07 18:54:56

Vreau sa infiintez o cultura de ceapa in aceasta toamna dar nu din seminte ci din vestitul orceag, cum ii zice in Oltenia, si as vrea sa stiu cu ce ierbicid trebuie sa dau inainte de plantare sau dupa. De ce vreau din orceag? pentru ca am aproximativ 200-300 kg materie prima.

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

ecotip rezultat in urmarea lucrarilor de ameliorare, fiind format din soiuri si hibrizi ameliorati ...

Masura in care un caracter se transmite de la o generatie la alta. Sinonim - coeficient de mostenire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016