Tehnologia productiei de camp la tomate
Amplasarea culturii. Tomatele nu suporta monocultura, dupa 8 – 10 ani de cultivare pe aceeasi suprafata nivelul productiei scade cu 20 – 30% fata de conditiile de cultura unde s-a respectat rotatia. Foarte bune premergatoare sunt: porumbul, floarea-soarelui, mazarea, soia, nautul, graul, orzul, secara, triticale, borceagurile.
Bune prenergatoare sunt: castravetii, pepenii, spanacul cu mentiunea ca pot transmite la cultura de tomate mozicul castravetilor, lucerna cu mentiunea ca poate transmite putrezirea radacinilor (Rhizochtonia violacea).
Nu sunt indicate ca premergatoare culturile: tomate, ardei, vinete, cartofi.
Pregatirea terenului. Tomatele reactioneaza foarte bine atat in cazul fertilizarii directe cu gunoi de graj cat si in cazul efectului remanent al fertilizarii cu gunoi de graj, aplicat cu un an inaintea plantarii lor. Pentru evitarea excesului de azot, se fertilizeaza cu gunoi semidescompus in doze de 50 – 70 t/ha sau 8 – 12 t/ha gunoi de pasari, aplicat o data la 2 – 3 ani. Dozele de ingrasaminte chimice sunt dependente de gradul de aprovizionare a solului in elemente nutritive si de sistemul de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Dozele optime de ingrasaminte chimice pentru intreaga peritada de vegetatie sunt:
- 100 – 150 kg/ha s.a azot
- 120 – 150 kg/ha s.a fósforo
- 80 – 120 kg/ha s.a potasiu
din care:
- 40 k/ha s.a fósfor 35 kg/ha s.a potasiu la fertilizarea de baza
- la pregatirea patului germinativ 35 – 50 kg/ha s.a azot, 25 – 30 kg/ha s.a fósfor si 35 – 50 kg/ha s.a potasiu
- in cursul vegetatiei 50 kg/ha s.a azot, de 2-3 ori si 35 kg potasiu odata sau de doua ori.
Tomatele nu tolereaza aplicarea in anul de cultura a amendamentelor calcaroase.
Lucrarile de baza ale solului constau in nivelarea solului, aratura adanca (30 – 35 cm) executata toamna si desfundare-scarificare la 70 cm adancime daca este nevoie, umand ca in primavara sa se realizeza 1 – 2 lucrari cu grapa cu discuri si nivelarea.
Erbicidarea culturii se realizeaza preemergent, la pregatirea patului germinativ sau postemergent (tabelul nr.1.).
Erbicide recomandate la cultura de tomate
Tabelul 1.
Cultura tomatelor timpurii.
Cultura se face exclusiv prin rasaduri provenite din hibrizii foarte timpurii si timpurii.
Inainte cu 15 – 20 zile de plantare in camp se realizeaza modelarea straturilor.
Plantarea in camp se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie inceputul lunii mai, cand in sol la adancimea de plantare se inregistreaza timp de trei zile consecutiv 11 – 120C, iar vremea tinde sa se incalzeasaca.
Scheme de plantare:
- inaltimea stratului 20 – 25 cm
- latimea stratului 160 cm, caz in care se planteaza in 2 randuri pe substrat la distanta intre randuri de 70 cm/32 cm intre plante pe rand = 4,46 pl/m2 x 10000 m2 (1ha) = 44600 pl/ha
sau
- inaltimea stratului 20 – 25 cm
- distanta intre biloane de 75 – 80 cm / 30 – 35 cm intre plante pe rand = 4,6 – 4,8 pl/m2 x 10000 m2 (1ha) = 46000 – 48000 pl/ha.
Lucrarile de intretinere constau in :
1. completarea golurilor la 3 – 5 zile de la platare
2. combaterea buruienilor prin 2 – 3 prasile mecanice si 3 – 4 prasile manuale
3. instalarea sistemului de sustinere cu araci, cu o singura sarma la 40 – 50 cm inaltime
4. irigarea: prima imediat dupa completarea golurilor; a-II-a dupa infloritul primelor doua inflorescente, urmatorele se vor realiza la intervale de 8 – 10 zile. Normele de udare sunt de 200 – 400 m3/ha. Udarile trebuie sa fie mai dese in perioada formarii si cresterii fructelor.
5. copilitul la hibrizii cu crestere nedetrminata sau semidetrminata, se face radical, lasand numai tulpina principala
6. carnitul se realizeaza dupa 4 – 5 inflorescente
7. tratamente pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor
Cultura tomatelor de vara – toamna prin rasaduri
Se folosesc hibrizii semitimpurii, semitardivi sau cel mult tardivi.
Cultura poate fi infiintata in ogor propiu sau in succesiune, dupa verdeturi timpurii (spanac, salata, ceapa si usturoi verde) sau dupa ridichii de luna, varza timpurie.
Pregatirea terenului, la cultura in succesiune, consta in:
- fertilizarea cu gunoi semidescompus in doze de 50 – 70 t/ha sau 10 – 12 t/ha gunoi de pasari, din toamna anului trecat.
- realizarea unei lucrari de incorporare a resturilor vegetale si a ingrasamintelor complexe (250 – 300 kg/ha s.b)
- o lucrare cu grapa cu discuri
- erbicidat ppi (inainte de plantare)
- a-II- lucrare cu grapa cu discuri la 8 – 10 cm adancime pentru incorporarea erbicidului
- o lucrare cu combinatorul la adancimea de 6 – 8 cm
- modelarea in straturi cu latimea de 160 cm, cand se planteaza 2 randuri de plante pe strat sau realizarea biloanelor corespunzator fiecarui rand de plante la corespunzator distantei dintre randuri de 70 – 80 cm.
Plantarea in camp se realizeaza la inceputul lunii mai, cand in sol la adancimea de plantare se inregistreaza timp de trei zile consecutiv 12 – 140C, iar vremea tinde sa se incalzeasaca, pentru cultura care se infiinteaza in ogor propiu si in prima decada a lunii iunie pentru cultura in succesiune.
Variantele de plantare sunt diferite in functie de metodele de cultura si intretinere:
- cultura palisata pe spalieri sau araci: 70 – 90 / 25-35 cm
- cultura pe spalier inalt: 180+60 / 20-30 cm
- cultura nepalisata: 90+50 (60) / 25 cm sau 100+50 / 25 cm
sau:
Scheme de plantare a tomatelor de vara-toamna paliaste.
Scheme de plantare a tomatelor vara-toamna fara sustinere: a, b, c.
Schema de plantare tomate vara-toamna cu sustinere: e.
Lucrarile de intretinere constau in :
1) completarea golurilor la 3 – 5 zile de la platare, cu rasad din acelas hibrid
2) combaterea buruienilor prin 2 – 3 prasile mecanice si 3 – 4 prasile manuale
3) instalarea sistemului de sustinere cu araci cu o singura sarma la 50 – 60 cm inaltime
4) irigarea: prima imediat dupa completarea golurilor; a-II-a dupa infloritul primelor doua inflorescente, urmatorele se vor realiza la intervale de 6 – 8 zile. Normele de udare sunt de 300 – 400 m3/ha. Udarile trebuie sa fie mai dese in perioada formarii si cresterii fructelor.
5) copilitul la hibrizii cu crestere nedetrminata sau semidetrminata, se face radical, lasand numai tulpina principala, in cazul variantelor palisate
6) carnitul se realizeaza dupa 4 – 5 inflorescente cu 50 – 60 zile inainte de incheierea culturii
7) tratamente pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor.
Urmeaza: Tehnologia de productie in solar
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>