Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia productiei de camp la tomate

tehnologia-productiei-de-camp-la-tomate

Amplasarea culturii. Tomatele nu suporta monocultura, dupa 8 – 10 ani de cultivare pe aceeasi suprafata nivelul productiei scade cu 20 – 30% fata de conditiile de cultura unde s-a respectat rotatia. Foarte bune premergatoare sunt: porumbul, floarea-soarelui, mazarea, soia, nautul, graul, orzul, secara, triticale, borceagurile.


Bune prenergatoare sunt: castravetii, pepenii, spanacul cu mentiunea ca pot transmite la cultura de tomate mozicul castravetilor, lucerna cu mentiunea ca poate transmite putrezirea radacinilor (Rhizochtonia violacea).
 
Nu sunt indicate ca premergatoare culturile: tomate, ardei, vinete, cartofi. 
 
Pregatirea terenului. Tomatele reactioneaza foarte bine atat in cazul fertilizarii directe cu gunoi de graj cat si in cazul efectului remanent al fertilizarii cu gunoi de graj, aplicat cu un an inaintea plantarii lor. Pentru evitarea excesului de azot, se fertilizeaza cu gunoi semidescompus in doze de 50 – 70 t/ha sau 8 – 12 t/ha gunoi de pasari, aplicat o data la 2 – 3 ani. Dozele de ingrasaminte chimice sunt dependente de gradul de aprovizionare a solului in elemente nutritive si de sistemul de cultura.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Dozele optime de ingrasaminte chimice pentru intreaga peritada de vegetatie sunt:
- 100 – 150 kg/ha s.a azot
- 120 – 150 kg/ha s.a fósforo
- 80 – 120 kg/ha s.a potasiu
 
din care:
- 40 k/ha s.a fósfor 35 kg/ha s.a potasiu la fertilizarea de baza
- la pregatirea patului germinativ 35 – 50 kg/ha s.a azot, 25 – 30 kg/ha s.a fósfor si 35 – 50 kg/ha s.a potasiu 
- in cursul vegetatiei 50 kg/ha s.a azot, de 2-3 ori si 35 kg potasiu odata sau de doua ori.
 
Tomatele nu tolereaza aplicarea in anul de cultura a amendamentelor calcaroase.
 
Lucrarile de baza ale solului constau in nivelarea solului, aratura adanca (30 – 35 cm) executata toamna si desfundare-scarificare la 70 cm adancime daca este nevoie, umand ca in primavara sa se realizeza 1 – 2 lucrari cu grapa cu discuri si nivelarea.
 
Erbicidarea culturii se realizeaza preemergent, la pregatirea patului germinativ sau postemergent (tabelul nr.1.). 
 
Erbicide recomandate la cultura de tomate
 
Tabelul 1.




Cultura tomatelor timpurii. 
 
Cultura se face exclusiv prin rasaduri provenite din hibrizii foarte timpurii si timpurii.
Inainte cu 15 – 20 zile de plantare in camp se realizeaza modelarea straturilor.
Plantarea in camp se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie inceputul lunii mai, cand in sol la adancimea de plantare se inregistreaza timp de trei zile consecutiv 11 – 120C, iar vremea tinde sa se incalzeasaca.
 
Scheme de plantare:
 
- inaltimea stratului 20 – 25 cm
- latimea stratului 160 cm, caz in care se planteaza in 2 randuri pe substrat la distanta intre randuri de 70 cm/32 cm intre plante pe rand = 4,46 pl/m2 x 10000 m2 (1ha) = 44600 pl/ha
sau
- inaltimea stratului 20 – 25 cm
- distanta intre biloane de 75 – 80  cm / 30 – 35 cm intre plante pe rand = 4,6 – 4,8 pl/m2 x 10000 m2 (1ha) = 46000 – 48000 pl/ha.
 
Lucrarile de intretinere constau in :
 
1. completarea golurilor la 3 – 5 zile de la platare
2. combaterea buruienilor prin 2 – 3 prasile mecanice si 3 – 4 prasile manuale
3. instalarea sistemului de sustinere cu araci, cu o singura sarma la 40 – 50 cm inaltime
4. irigarea: prima imediat dupa completarea golurilor; a-II-a dupa infloritul primelor doua inflorescente, urmatorele se vor realiza la intervale de 8 – 10 zile. Normele de udare sunt de 200 – 400 m3/ha. Udarile trebuie sa fie mai dese in perioada formarii si cresterii fructelor.
5. copilitul la hibrizii cu crestere nedetrminata sau semidetrminata, se face radical, lasand numai tulpina principala
6. carnitul se realizeaza dupa 4 – 5 inflorescente
7. tratamente pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor
 
Cultura tomatelor de vara – toamna prin rasaduri
 
  Se folosesc hibrizii semitimpurii, semitardivi sau cel mult tardivi.
Cultura poate fi infiintata in ogor propiu sau in succesiune, dupa verdeturi timpurii (spanac, salata, ceapa si usturoi verde) sau dupa ridichii de luna, varza timpurie.
 
Pregatirea terenului, la cultura in succesiune, consta in:
 
- fertilizarea cu gunoi semidescompus in doze de 50 – 70 t/ha sau 10 – 12 t/ha gunoi de pasari, din toamna anului trecat.
- realizarea unei lucrari de incorporare a resturilor vegetale si a ingrasamintelor complexe (250 – 300 kg/ha s.b)
- o lucrare cu grapa cu discuri
- erbicidat ppi (inainte de plantare)
- a-II- lucrare cu grapa cu discuri la 8 – 10 cm adancime pentru incorporarea erbicidului
- o lucrare cu combinatorul la adancimea de 6 – 8 cm
- modelarea in straturi cu latimea de 160 cm, cand se planteaza 2 randuri de plante pe strat  sau realizarea biloanelor corespunzator fiecarui rand de plante la corespunzator distantei dintre randuri de 70 – 80 cm.
 
Plantarea in camp se realizeaza la inceputul lunii mai, cand in sol la adancimea de plantare se inregistreaza timp de trei zile consecutiv 12 – 140C, iar vremea tinde sa se incalzeasaca, pentru cultura care se infiinteaza in ogor propiu si in prima decada a lunii iunie pentru cultura in succesiune.
 
Variantele de plantare sunt diferite in functie de metodele de cultura si intretinere:
- cultura palisata pe spalieri sau araci: 70 – 90 / 25-35 cm
- cultura pe spalier inalt: 180+60 / 20-30 cm
- cultura nepalisata: 90+50 (60) / 25 cm sau 100+50 / 25 cm
 
sau:

Scheme de plantare a tomatelor de vara-toamna paliaste.



 
Scheme de plantare a tomatelor vara-toamna fara sustinere: a, b, c.



Schema de plantare tomate vara-toamna cu sustinere: e.




Lucrarile de intretinere constau in :
 
1)  completarea golurilor la 3 – 5 zile de la platare, cu rasad din acelas hibrid
2)  combaterea buruienilor prin 2 – 3 prasile mecanice si 3 – 4 prasile manuale
3)  instalarea sistemului de sustinere cu araci cu o singura sarma la 50 – 60 cm inaltime
4)  irigarea: prima imediat dupa completarea golurilor; a-II-a dupa infloritul primelor doua inflorescente, urmatorele se vor realiza la intervale de 6 – 8 zile. Normele de udare sunt de 300 – 400 m3/ha. Udarile trebuie sa fie mai dese in perioada formarii si cresterii fructelor.
5) copilitul la hibrizii cu crestere nedetrminata sau semidetrminata, se face radical, lasand numai tulpina principala, in cazul variantelor palisate
6) carnitul se realizeaza dupa 4 – 5 inflorescente cu 50 – 60 zile inainte de incheierea culturii
7) tratamente pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor.
 
Urmeaza: Tehnologia de productie in solar

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.29 din 28 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016