Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Vegetal

Agricultorii romani au produs anul trecut cereale, fructe si legume de peste 9 miliarde de euro.
Paradaxol, desi au produs mult, fermierii au incasat mai putini bani pentru ca preturile au scazut la nivel mondial. Cifrele mai arata ca agricultura romaneasca este subdezvoltata. Astfel, dintr-un hectar de pamant, un fermier roman scoate de doua ori mai putin grau decat unul din Germania.
Proprietarul celui mai mare depozit de radacinoase din Galati confirma recolta mare, dar spune ca a incasat mai putini bani fata de alti ani.
„Din punct de vedere financiar, anut trecut a fost dezastruos. La morcov am distrus 20% de hectare. In toamna, cum arata piata in momentul respectiv, era o cantitate foarte mare de morcov si costurile cu depozitarea sunt mari”, a spus Costin Grigore, administratorul unei societati agricole.
Anul trecut, desi productia a fost foarte buna, pretul a fost scazut, motiv pentru care producatorii de cartofi au preferat mai degraba sa vanda in Bulgaria decat la noi in tara, pentru ca pretul a fost de aproape doua ori mai mare la vecinii din sud.
Fermierii romani au produs anul trecut peste 7 milioane de tone de legume, insa in magazinele din tara, ele ajung mai mult doar in lunile de vara, in rest fiind comercializate legume din Turcia, Olanda, Grecia sau Polonia.
„Pe lunile de vara, la noi ajunge undeva la 80%-90% este asigurat de pe piata interna. Pe perioada iernii acest lucru nu se regaseste, spre deosebire de Polonia. Ei reusesc sa se aprovizioneze de pe piata interna in proportie de 90% pe toata perioada anului”, a spus Delia Nica, reprezentanta Asociatiei Marilor Retaileri.
Si la cereale productia a fost una foarte buna. Cu 21 de milioane de tone de grau, porumb si orz, Romania este pe locul 5 in Europa, dupa Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie. Cifrele spun insa doar jumatate de adevar. La hectar, productivitatea in Romania este printre cele mai slabe din Europa. Concret, recoltam cu 600 de kilograme mai putin decat vecinii bulgari si cu 5.000 de kilograme sub fermierii germani.
Motivele sunt multiple, de la lipsa mecanizarii si a sistemelor de irigatie, pana la subventiile mai mici decat in restul Europei. Insa cea mai mare problema este faramitarea terenurilor agricole.
Proprietarul celui mai mare depozit de radacinoase din Galati confirma recolta mare, dar spune ca a incasat mai putini bani fata de alti ani.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Din punct de vedere financiar, anut trecut a fost dezastruos. La morcov am distrus 20% de hectare. In toamna, cum arata piata in momentul respectiv, era o cantitate foarte mare de morcov si costurile cu depozitarea sunt mari”, a spus Costin Grigore, administratorul unei societati agricole.
Anul trecut, desi productia a fost foarte buna, pretul a fost scazut, motiv pentru care producatorii de cartofi au preferat mai degraba sa vanda in Bulgaria decat la noi in tara, pentru ca pretul a fost de aproape doua ori mai mare la vecinii din sud.
Fermierii romani au produs anul trecut peste 7 milioane de tone de legume, insa in magazinele din tara, ele ajung mai mult doar in lunile de vara, in rest fiind comercializate legume din Turcia, Olanda, Grecia sau Polonia.
„Pe lunile de vara, la noi ajunge undeva la 80%-90% este asigurat de pe piata interna. Pe perioada iernii acest lucru nu se regaseste, spre deosebire de Polonia. Ei reusesc sa se aprovizioneze de pe piata interna in proportie de 90% pe toata perioada anului”, a spus Delia Nica, reprezentanta Asociatiei Marilor Retaileri.
Si la cereale productia a fost una foarte buna. Cu 21 de milioane de tone de grau, porumb si orz, Romania este pe locul 5 in Europa, dupa Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie. Cifrele spun insa doar jumatate de adevar. La hectar, productivitatea in Romania este printre cele mai slabe din Europa. Concret, recoltam cu 600 de kilograme mai putin decat vecinii bulgari si cu 5.000 de kilograme sub fermierii germani.
Motivele sunt multiple, de la lipsa mecanizarii si a sistemelor de irigatie, pana la subventiile mai mici decat in restul Europei. Insa cea mai mare problema este faramitarea terenurilor agricole.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News