Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

An secetos? Ne orientam spre sorg!

an-secetos-ne-orientam-spre-sorg

In conditiile unui an agricol afectat de seceta din toamna, care i-a silit pe multi fermieri sa isi reconsidere planul de culturi, multi specialisti recomanda celor care nu au semanat nimic in toamna sa se orienteze spre cultura sorgului.


"Structura de culturi va trebui regandita si luate in considerare speciile rezistente la seceta cum ar fi sorgul pentru boabe. Anticipand aceasta desfasurare a lucrurilor, companiile producatoare de seminte – Caussade semences , Euralis seminte si RAGT seminte – au lansat deja ofertele pentru primavara 2012 , oferte care includ un portofoliu generos de hibrizi de sorg", spune inginerul Stelian Toma, directorul companiei constantene Saratom Company.

In cele ce urmeaza, va prezint cateva informatii publicate de inginerul Vasile Ciorcas, consultant cultura mare in judetul Satu-Mare, care recomanda cultura sorgului furajer.

Semanatul sorgului furajer in ogor propriu se poate face dupa culturi perene, cereale, prasitoare. Consumul mare de elemente nutritive se considera ca sorgul nu este o buna premergatoare pentru cereale de toamna. Sorgul se poate semana pe acelasi teren timp de 4-5 ani.

Sorgul reactioneaza bine la ingrasamintele chimice cu azot si fosfor. Dozele de azot pot fi de pana la 80-100 kg/ha substanta activa in zonele cu precipitatii mai ridicate si de 50-60 kg/ha in zonele mai secetoase. Fosforul se administreaza in doze de 30-50 kg./ha. substanta activa pe solurile care au un continut in fosfor mobil mai mic de 4-5 mg./100 g sol. Asocierea fosforului la ingrasarea cu azot este necesara si pentru diminuarea continutului de acid cianhidric din plante.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Sub influenta ingrasamintelor chimice, continutul de proteina bruta din plante creste cu pana la 50%.

Ingrasamintele cu fosfor se incorporeaza in sol sub aratura de toamna iar cele cu azot la pregatirea patului germinativ.

Gunoiul de grajd se administreaza la planta premergatoare. Pe solurile acide sunt necesare amendamentele cu calciu.

Toamna se executa o aratura adanca, iar primavara inainte cu 5-7 zile de semanat, se pregateste patul germinativ.
Puritatea minima a semintelor admise la semanat este de 90%, iar capacitatea minima de germinatie de 70%. Semintele au M.M.B. de 9-10 g.

Epoca optima de semanat corespunde cu temperatura solului de 10-12°C, calendaristic dupa semanatul porumbului, la sfarsitul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai.

Distanta de semanat este de 12,5-25 cm. intre randuri, pentru masa verde si de 60-70 cm intre randuri, pentru siloz. in primul caz, trebuie sa se realizeze o desime de 150-160 plante/mp, iar in cel de-al doilea o desime de 50-60 plante/mp. Norma de samanta va fi de 40-45 kg/ha si respectiv 15-20 kg/ha.

Sorgul se poate cultiva si in amestec cu leguminoase anuale, indeosebi cu soia. Pentru masa verde se seamana 25 kg/ha sorg in amestec cu 35 kg/ha soia. Productiile de masa verde din aceste amestecuri sunt mai mici, insa productia de proteina este mai mare, de pana la 900 kg/ha.

Imediat dupa rasarire, in perioada alungirii radacinilor, cresterea in inaltime a sorgului este foarte lenta. in aceasta perioada este indicata erbicidarea. Daca nu s-a facut tratament preemergent si apar buruieni, se executa un tratament in perioada de vegetatie. Culturile semanate la randuri distantate se prasesc mecanic, de cate ori este necesar. Irigarea asigura totusi sporuri de productie de peste 40%.

Recoltarea pentru masa verde incepe la faza de burduf a plantelor si se termina la inceputul infloririi. Recoltarea mai tarzie determina obtinerea unor productii mai mari, insa de calitate mai slaba, nutretul fiind grosier.

Recoltarea pentru insilozare se executa la formarea boabelor. insilozarea se face in mod asemanator cu porumbul.

La prima recoltare, in faza de burduf, productia de masa verde este de 20-25 t/ha. si ajunge la 40-50 t/ha. in faza de inflorire. in cazul administrarii unor cantitati mari de ingrasaminte chimice, hibridul sorg x iarba de Sudan poate realiza si pana la 80 t/ha. masa verde. Recolta a doua da o productie mica, de pana la 20 t/ha masa verde, obtinandu-se la interval de 35-40 zile dupa prima recoltare.

Autor: ing. Vasile Ciorcas
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016