Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
An secetos? Ne orientam spre sorg!
In conditiile unui an agricol afectat de seceta din toamna, care i-a silit pe multi fermieri sa isi reconsidere planul de culturi, multi specialisti recomanda celor care nu au semanat nimic in toamna sa se orienteze spre cultura sorgului.
"Structura de culturi va trebui regandita si luate in considerare speciile rezistente la seceta cum ar fi sorgul pentru boabe. Anticipand aceasta desfasurare a lucrurilor, companiile producatoare de seminte – Caussade semences , Euralis seminte si RAGT seminte – au lansat deja ofertele pentru primavara 2012 , oferte care includ un portofoliu generos de hibrizi de sorg", spune inginerul Stelian Toma, directorul companiei constantene Saratom Company.
In cele ce urmeaza, va prezint cateva informatii publicate de inginerul Vasile Ciorcas, consultant cultura mare in judetul Satu-Mare, care recomanda cultura sorgului furajer.
Semanatul sorgului furajer in ogor propriu se poate face dupa culturi perene, cereale, prasitoare. Consumul mare de elemente nutritive se considera ca sorgul nu este o buna premergatoare pentru cereale de toamna. Sorgul se poate semana pe acelasi teren timp de 4-5 ani.
Sorgul reactioneaza bine la ingrasamintele chimice cu azot si fosfor. Dozele de azot pot fi de pana la 80-100 kg/ha substanta activa in zonele cu precipitatii mai ridicate si de 50-60 kg/ha in zonele mai secetoase. Fosforul se administreaza in doze de 30-50 kg./ha. substanta activa pe solurile care au un continut in fosfor mobil mai mic de 4-5 mg./100 g sol. Asocierea fosforului la ingrasarea cu azot este necesara si pentru diminuarea continutului de acid cianhidric din plante.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Sub influenta ingrasamintelor chimice, continutul de proteina bruta din plante creste cu pana la 50%.
Ingrasamintele cu fosfor se incorporeaza in sol sub aratura de toamna iar cele cu azot la pregatirea patului germinativ.
Gunoiul de grajd se administreaza la planta premergatoare. Pe solurile acide sunt necesare amendamentele cu calciu.
Toamna se executa o aratura adanca, iar primavara inainte cu 5-7 zile de semanat, se pregateste patul germinativ.
Puritatea minima a semintelor admise la semanat este de 90%, iar capacitatea minima de germinatie de 70%. Semintele au M.M.B. de 9-10 g.
Epoca optima de semanat corespunde cu temperatura solului de 10-12°C, calendaristic dupa semanatul porumbului, la sfarsitul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai.
Distanta de semanat este de 12,5-25 cm. intre randuri, pentru masa verde si de 60-70 cm intre randuri, pentru siloz. in primul caz, trebuie sa se realizeze o desime de 150-160 plante/mp, iar in cel de-al doilea o desime de 50-60 plante/mp. Norma de samanta va fi de 40-45 kg/ha si respectiv 15-20 kg/ha.
Sorgul se poate cultiva si in amestec cu leguminoase anuale, indeosebi cu soia. Pentru masa verde se seamana 25 kg/ha sorg in amestec cu 35 kg/ha soia. Productiile de masa verde din aceste amestecuri sunt mai mici, insa productia de proteina este mai mare, de pana la 900 kg/ha.
Imediat dupa rasarire, in perioada alungirii radacinilor, cresterea in inaltime a sorgului este foarte lenta. in aceasta perioada este indicata erbicidarea. Daca nu s-a facut tratament preemergent si apar buruieni, se executa un tratament in perioada de vegetatie. Culturile semanate la randuri distantate se prasesc mecanic, de cate ori este necesar. Irigarea asigura totusi sporuri de productie de peste 40%.
Recoltarea pentru masa verde incepe la faza de burduf a plantelor si se termina la inceputul infloririi. Recoltarea mai tarzie determina obtinerea unor productii mai mari, insa de calitate mai slaba, nutretul fiind grosier.
Recoltarea pentru insilozare se executa la formarea boabelor. insilozarea se face in mod asemanator cu porumbul.
La prima recoltare, in faza de burduf, productia de masa verde este de 20-25 t/ha. si ajunge la 40-50 t/ha. in faza de inflorire. in cazul administrarii unor cantitati mari de ingrasaminte chimice, hibridul sorg x iarba de Sudan poate realiza si pana la 80 t/ha. masa verde. Recolta a doua da o productie mica, de pana la 20 t/ha masa verde, obtinandu-se la interval de 35-40 zile dupa prima recoltare.
Autor: ing. Vasile Ciorcas
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura