Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANALIZA: Pretul porumbului la recoltare si perspective

analiza-pretul-porumbului-la-recoltare-si-perspective

Suntem in plina campanie de recoltare a porumbului, intr-un an cu productii relativ bune (exceptand unele zone din vestul tarii) si ne uitam cu mare interes la valoarea recoltei. Din pacate, anul acesta este unul destul de dificil in ceea ce priveste nivelul pretului, acesta fiind mai mic decat anul trecut, atat in piata bursiera cat si in cea fizica.


O comparatie a evolutiei preturilor la porumb in ultimi ani pe bursa MATIF din Paris ilustreaza nivelul mai scazut al preturilor futures pe perioada acestui an.



Cu albastru e reprezentata evolutia preturilor din acest an, iar cu gri si verde evolutia din anii precedenti.
Nici perspectivele nu par a aduce mari schimbari, mai ales daca ne uitam pe evolutia din anii trecuti pentru aceasta perioada, vedem ca preturile nu s-au modificat simtitor in perioada recoltarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

In piata fizica, preturile oferite zilele trecute de catre unii traderi parteneri AgroGo pentru porumb cu livrare la portul Constanta au fost in jurul valorii de 620 RON/t, ceva mai mici decat in aceeasi perioada din anul trecut.

Dat fiind faptul ca o buna parte din productia de porumb merge spre export, o importanta mare in evolutia pretului o are si contextul international. In bazinul Marii Negre, se stia inca de acum cateva luni ca, in acest sezon, competitorii nostri traditionali, Rusia si Ucraina vor avea volume foarte mari de porumb. Intre timp, ultimele rapoarte USDA (autoritate recunoscuta la nivel mondial pentru statistici in agricultura) arata ca productia din Ucraina s-a diminuat din cauza unei secete accentuate din luna August. Aceasta scadere este insa compensata de o crestere semnificativa a productiei de porumb din Brazilia si Argentina.

Astfel, dat fiind nivelul relativ scazut al pretului si perspectivele nesigure, profitabilitatea pentru porumb in acest an este strans legata de productia obtinuta la hectar de catre fermieri.

De asemenea, acest an reaminteste de importanta pe care o are pentru fiecare fermier care lucreaza suprafete mari, stabilirea unei strategii de vanzare a productiei. Sezonul trecut ne-a aratat ca stocarea productiei si vanzarea acesteia in afara perioadei de recoltare nu garanteaza obtinerea unui pret mai bun. Recomandam diversificarea metodelor de vanzare, cum ar fi etapizarea vanzarii, folosirea contractelor la termen sau alte instrumente de gestionare a riscului.


Foto: pixabay.com

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016