APIA: Ce trebuie sa faca fermierii pentru a nu pierde subventia la hectar
Publicat la data de 21 Aug. 2024 in:
Vegetal Fermierii care detin suprafete agricole afectate de seceta si procese-verbale de constatare nu vor pierde banii APIA pe teren, potrivit directorului APIA Mures, Ovidiu Savasca.
Fermierii vor incasa plata fara penalizari in cazul subventiei cuplate pe suprafata pentru care o conditie obligatorie este obtinerea unei productii minime la hectar.
Fermierii care au suprafete nu vor pierde subventia pe suprafata si nici nu vor fi penalizati la plata daca au procese-verbale de constatare a pagubelor. De asemenea, fermierii au avut termen data de 19 august sa depuna la primarii notificari privind constatarea pagubelor pentru culturile de primavara.
"APIA este parte din verificarile pentru seceta iar functionarii nostri s-a deplasat in teritoriu, a identificat suprafetele de teren pentru care fermierii declara calamitati, confirmam ca exista cultura, ca au cerere la APIA, ca sunt activi, etc. Dar dupa cum se stie platile pentru calamitati nu se fac prin APIA dar noi acoperim partea de verificari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor Piata larga Lista nelimitata de clienti DAR Cum inveti sa investesti Cum inveti sa alegi distribuitorul Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine Pentru aceste intrebari si multe altele am...
Oferta Speciala
valabila 48h
Si aici va dau un exemplu la sfecla de zahar pentru ca este una dintre cele mai bine subventionate si acum avem norocul ca s-a repornit fabrica de zahar de la Ludus si avem o gramada de suprafete, adica undeva la 4.000 de hectare numai la nivelul judetului Mures.
Si acolo unde este calamitata sfecla si fermierul face dovada prin aceste procese-verbale de seceta la APIA ca intr-adevar a fost afectat, atunci acesta nu pierde practic subventia ci isi incaseaza subventia pentru ca nu este un caz de forta majora seceta si atunci bineinteles ca el isi primeste drepturile de plata", a spus Ovidiu Savasca la Radio Targu Mures.
Culturile care incaseaza Sprijin cuplat pentru venit si pentru care este ncesara o productie minima la hectar sunt:
- soia
- lucerna
- leguminoase pentru industrializare – mazare de gradina, fasole boabe si fasole pastai, canepa, orez, samanta de cartof, hamei, sfecla de zahar
- legume cultivate in camp pentru consum in stare proaspata sau destinate industrializarii (tomate, castraveti, ardei, vinete)
- legume cultivate in sere si solarii (tomate, castraveti, ardei, vinete)
- fructe (prune, mere, cirese, visine, caise si piersice)
- seminte pentru plante furajere.
Procesele verbale trebuie depuse la dosarul pentru subventii. "Aceste documente sunt depuse la dosarul de cerere APIA si fermierul este indreptatit sa primeasca mai departe subventia de care ar fi avut dreptul daca cultura ar fi avut conditiile optime", a subliniat Ovidiu Savasca.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>