Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la pagubele produse de rozatoare in camp!

atentie-la-pagubele-produse-de-rozatoare-in-camp

In ultima perioada, au fost observate vetre de atac in culturi produse de soarecele de camp (Microtus arvalis). Se recomanda efectuarea tratamentului pe suprafetele pe care exista mai mult de 4 - 5 vetre de atac de soareci/ha, acesta fiind pragul economic de daunare (PED). Se recomanda utilizarea produselor raticide omologate precum BROMAKOL: 25 - 50 g momeli /galerie activa sau CRITOX: 1 cartus fumigen/galerie activa. Perioada optima de tratament este cand talia vegetatiei ierboase este de 5 - 8 cm.


Prevenirea fenomenelor naturale de invazie locala sau generalizata a rozatoarelor in culturile agricole si evitarea daunelor cauzate de acestea prin aplicarea in timp util a masurilor adecvate de depistare si combatere cu mijloace eficace, toate aceste preocupari prezinta o importanta economica deosebita pentru asigurarea productiei prin protectia culturilor agricole.

Dintre principalele specii de rozatoare, daunatoare culturilor agricole cat si a pajistilor naturale si semanate, o importanta deosebita o are soarecele de camp (Microtus arvalis Pall.), specia dominanta, urmata de soarecele de padure (Apodemus sylvaticus L.) si soarecele de misuna (Mus muscullus spicilegus Pell.).

In conditiile favorabile de temperatura si hrana, rozatoarele de camp pot avea pe tot parcursul anului 8-10 generatii cu 6-8 pui la fiecare generatie, astfel ca in invazii se poate ajunge la densitati de 10.000 – 12.000 exemplare/ha.

Soarecii traiesc in galerii subterane cu adancimea de 15-20 cm, iar cuibul este la 25-30 cm. De la cuib pornesc o serie de galerii care ies la suprafata solului sub forma de gauri (orificii), care se disting usor in teren, deoarece sunt grupate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Totalitatea acestor gauri grupate se numeste colonie, iar zona inconjuratoare de vegetatie care a fost retezata pentru consum reprezinta vatra de atac.

Produse pentru combaterea rozatoarelor (raticide), omologate in tara noastra


BROMAKOL


Bromakol este o momeala gata preparata si se foloseste ca atare prin distribuirea a 25-50 g momeli /galerie. Se foloseste in plantatii de pomi fructiferi, pepiniere pomicole si culturi de cereale pentru combaterea soarecilor. Dupa inghitirea unei cantitati mici de momeala acestia vor simti o senzatie de sufocare si vor iesi intr-un loc deschis. Pentru a proteja vanatul, momelile se pun in tuburi de 30 cm, cu diametru de 10 cm, amplasate din 10 in 10 m.

Din 5 in 5 zile se controleaza tuburile, daca rodendicidul s-a consumat in intregime. Se completeaza momeala in tub pana aceasta ramane neconsumata, semn ca populatia de soareci fost distrusa. soarecii mor dupa 5-7 zile de la prima consumare.

Masuri in caz de imprastiere accidentala: Resturile de produs se vor ingradi cu pamant sau material inert. indepartati resturile de produs si apoi clatiti locul respectiv cu jet de apa.

Asigurati o buna ventilatie in locurile de depozitare astfel incat sa preveniti pericolul aparitiei vaporilor sau supraincalzirii.

Respectati masurile de protectie individuala, cum ar fi : manusi, salopete, etc. Nu mancati si nu fumati in timp ce lucrati cu produsul. Spalati-va pe maini inainte de a manca si la terminarea tratamentului.

Proprietati fizice si chimice ale produsului: Miros – persistent; forma - bloc de ceara; solubilitate - nu este solubil in apa; culoare-rosu.

Produsul trebuie manevrat cu grija, poate dauna usor sanatatii in cazul persoanelor foarte sensibile, daca este inhalat, inghitit sau intra in contact cu pielea si ochii.

Evitati aruncarea la intamplare a produsului/recipientelor in care este depozitat. Informati autoritatiile competente daca produsul ajunge in cursurile de apa, contamineaza solul sau vegetatia.

CRITOX


Pentru combaterea rozatoarelor care sunt in galerii sapate in pamant pentru fiecare galerie se utilizaza un patron fumigen. Capatul patronului se aprinde si se amplaseaza rapid in galerie, se astupa cu pamant astfel ca odata cu arderea continutului sa se formeze gazul toxic.

Dintr-un patron fumigen se degaja o cantitate de gaz aproximativ 150-250 litri ce umple galeriile si cauzeaza moartea rozatoarelor in 3-4 zile.

in urma acestei actiuni galeriile ramase pot fi din nou folosite de rozatoare, actiunea de distrugere a rozatoarelor poate fi repetata.

Nu se lasa nesupravegheate patroanele, ele se depoziteaza in spatii incuiate la distanta de sursele de foc. Este interzisa aruncarea produsului in balti, rauri, lacuri de acumulare. Se tin ferite de accesul copiilor. Este interzisa utilizarea acestui produs pe terenuri ocrotite de lege si impotriva

Protectia mediului si a faunei utile

- Se interzice pasunatul cat timp sunt prezente momelile pe teren.

Masuri agrotehnice de combatere a rozatoarelor

- Blocarea cailor de acces sau de extindere a rozatoarelor in culturile invecinate prin brazde adanci sau santuri in jurul culturilor.

Se vor lua masuri ce se impun pentru protectia mediului inconjurator. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de protectie a plantelor, cele de securitatea muncii, de protectia animalelor.

Pentru protectia familiilor de albine, in conformitate cu prevederile legale, respectiv Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, 68/05.02.1992 al Ministerului Mediului, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie Locala si 127/1991 al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse de protectia plantelor, veti lua toate masurile ce va revin.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton