Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce sanctiuni risca fermierii care nu combat ambrozia de pe suprafetele agricole

ce-sanctiuni-risca-fermierii-care-nu-combat-ambrozia-de-pe-suprafetele-agricole

Deputaţii au dat unda verde, cu 264 de voturi si o abtinere, proiectului de lege privind combaterea ambroziei - considerata ca fiind planta cea mai alergena din Romania.


Deputat PNL Florica Chereches, initiator, a subliniat ca o astfel de lege este necesara in conditiile in care in toata Europa exista reglementari cu pedepse foarte mari pentru cei care nu-şi curaţa terenurile de ambrozie, care produce alergii severe.
 
Potrivit parlamentarului liberal, proiectul are pe de o parte o componenta de preventie, de informare, si pe de alta parte, prevede ca proprietarii sau detinatorii de terenuri sa desfasoare periodic lucrari de intretinere a terenurilor, sa distruga buruiana impiedicand raspandirea acesteia.
 
„Ambrozia este cea mai puternica planta alergena din Romania. Este o buruiana invaziva care creste pe marginea drumurilor, in spatiile verzi - deci acolo unde sunt terenuri neingrijite - şi care are o perioada de inflorire in august si septembrie.  Aceasta planta produce niste alergii atat de severe, incat chiar unele persoane, atunci cand este perioada de maxima inflorire, sunt scoase complet din munca, isi pierd capacitatea de munca. O singura planta de ambrozie matura poate sa elibereze pana la 8 miliarde de grauncioare de polen şi produce 30.000 de seminte care isi pastreaza puterea germinativa timp de 40 de ani”, a argumentat deputata PNL.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Conform proiectului, in scopul distrugerii ambroziei si prevenirii raspandirii acesteia, proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigaţii si ai bazinelor piscicole vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrari si metode specifice. Aceste masuri se mentin pana la sfarşitul perioadei de vegetatie a ambroziei.
 
De asemenea, beneficiarii lucrarilor de constructii au obligaţia ca, pe terenurile afectate de lucrari, sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii ambroziei.
 
Lucrarile de intretinere a terenurilor in vederea combaterii plantei mentionate in ariile naturale protejate prin lege se face potrivit Planului de management pentru acestea.
 
Cei care nu-si indeplinesc aceasta obligatie vor primi un avertisment scris si, daca nu se conformeaza, vor fi amendati cu amenzi cuprinse intre 750 si 5.000 de lei - persoanele fizice, si 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice. O comisie mixta va verifica si va constata nerespectarea acestor dispoziţii legale.

Ministerul Mediului, impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii şi Dezvotarii Rurale desfasoara anual campanii de informare si constientizare impreuna cu partenerii locali, stabilind masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si de eradicare a ei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton