Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de cartof mov: Ingrijirea culturii

cultura-de-cartof-mov-ingrijirea-culturii

In tehnica de cultivare a cartofului folosind ierbicide in combaterea buruienilor este obligatorie plantarea cu biloni – ridicatura de pamant de-a lungul unui rand de plante cultivate.


Ierbicide recomandate: Gesagard (2-8 kg/ha), Sencor (0,75-2,5 kg/ha) Afalon (2-8 kg/ha), Dual 500 (3-7 l/ha) + Gesagard (2-6 kg/ha), Lasso (3,5-8 kg/haa) + Gesagard (2-6 kg/ha), Lasso (3,5-8 kg/ha) + Sencor (0,5-2 kg/ha).
 
Ierbicidele mentionate se administreaza pe intreaga suprafata intre perioada de plantat si rasarit concomitent cu operatia de rebilonare. Sencorul este singurul ierbicid care se poate administra si dupa rasarire pana cand plantele au 10-12 centimetri. 
 
Pe terenurile infectate cu pir sau costrei dupa rasarirea cartofilor indifereant de faza de crestere, dar in momentul in care costreiul are 15-35 centimetri sau pirul tarator si pirul gros au 10-15 centimetri, se administreaza unul din urmatoarele ierbicide: Fusilade super, Galant, Targa (in cantitate de 2-3 litri/ha la costrei sau 4-6 litri/ha la pir).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Nu sunt excluse in timpul vegetatiei lucrari manuale selective dupa cum nici smulgerea eventualelor buruieni care apar mai tarziu in a doua parte a verii.
 
Cartoful reactioneaza la irigat mai bine decat oricare alta planta de cultura. Cel mai mare consum de apa se inregistreaza in faza de imbobocit – inflorire maxima, dupa care consumul din faza de vegetatie, ingalbenirea fiziologica a frunzelor bazale. 
 
In cultura cartofului sunt favorabile udarile la intervale mai scurte, mai ales in faza de crestere a tuberculilor, pe aceasta cale asigurandu-se reducerea temperaturii in sol, la suprafata solului si la nivelul partii aeriene. 
 
Stresul hidric, consecinta a intarzierii udarii, afecteaza calitatea tuberculilor prin incoltirea si puirea lor. Excesul de umiditate este deosebit de daunator si determina lipsa sau insuficienta oxigenului in sol, la care tuberculii se opresc din crestere, isi reduc continutul in amidon si vitamina C, aspectul comercial si rezistenta la pastrare.
 
Udarea la cartof se realizeaza prin aspersiune si prin brazda. Udarile la cartofi se repartizeaza pe doua faze de vegetatie:
 
– formarea tuberculilor – in zona de stepa (S, V, E) se efectueaza 3-4 udari prin aspersiune sau 2-3 udari prin brazde cu norme de udare cuprinse intre 400 si 650 mm in functie de textura solului si metoda de udare, intervalul intre udari este de 10-12 zile.
 
– cresterea tuberculilor – 4-5 udari cu norme de udare de 300-350 mm, numarul de udari se reduce la 3-5 in silvostepa din Nord, 4-7 zona de padure de stejari din Sud si 0,4 in functie de textura solurilor in zona de padure de fag din Nord, intervalul intre udari este de 6-8 zile.
 
Pentru cartoful timpuriu, irigarea are mai mica importanta, pentru ca acesta se recolteaza inainte de instalarea secetei. Pe solurile nisipoase din sudul Olteniei si in anii foarte secetosi se administreaza si la cartoful timpuriu 2-3 udari cu norme 500-750 m3/ha.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016