Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de cartof mov: varietatetea soiurilor

cultura-de-cartof-mov-varietatetea-soiurilor

Cartoful mov, cu denumirea stiintifica Solanum andigenum, este un soi exotic originar din Peru si care se gaseste cu preponderenta imprejurul lacului Titicaca. Este apreciat pentru proprietatile sale superioare cartofului clasic, nutritive, dar si curative - un excelent antioxidant si anticancerigen natural.


Varietatea soiurilor de cartofi mov

 
America de Sud, Chile, dar si Argentina, sunt zone cu climat rece unde sunt cultivate cele mai multe soiuri de cartofi. Cartoful albastru de Congo este un soi deosebit - plantat in Finlanda - privit drept o avutie nationala si fiind nelipsit de la banchetele de stat.

In Statele Unite ale Americii, cartofii prezinta un gust puternic dulce. Alte soiuri sunt de marime mai mare si sunt foarte buni pentru prajire sau coacere, au striatii frumoase albastru si albe; mai sunt soiuri care au coaja maro-violet si miezul de culoare alba cu inele violet.

Utilizarea gastronomica este identica cu cea a cartofului obisnuit, se poate prepara in orice mod - numai in cazul fierberii indelungate tind sa piarda din intensitatea culorii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
In continuare sunt prezentate cateva soiuri de cartofi mov, clasificati in functie de doua caracteristici - culoarea cojii si culoarea interiorului cartofului.
 

Soiuri de cartofi cu coaja mov si interior de culoare mov

 
- Cartoful mov All blue este cel mai frecvent comercializat si este din ce in ce mai disponibil in supermarketuri. Vita-de-vie a acestui cartof produce cartofi mari, alungiti, cu coaja si interior mov, cu un strat de culoare deschisa doar in interiorul cojii. Uscat si fainos atunci cand este preparat, acest tip de cartof mov este potrivit pentru zdrobire si alte feluri de preparate. Cartoful mov All blue este folosit chiar si pentru realizarea unui brand de chipsuri de culoare mov.
 
- Blue Tomcat este un cartof mov cu o maturizare tarzie; el are coaja albastra si interiorul de culoare albastru inchis, de asemenea are tuberculii alungiti.
 
- Cartoful mov numit Purple Majesty este un cartof cu o forma alungita, in general are dimensiuni mai mici, iar acest lucru se datoreaza recoltarii mai devreme.
 
- Un alt cartof cu coaja si pulpa mov este Purple Pelisse, un cartof folosit drept puiet.
 

Soiuri de cartofi cu coaja mov si interior de culoare galben

 
- Anumite soiuri de cartofi mov au coaja de culoare mov, iar interiorul mai deschis. Cartoful mov Brigus, potrivit pentru copt si prajit, este un cartof cu interior galben deschis si coaja violet. Tuberculii sunt rotunzi pana la alungire.
 
- Peter Wilcox este un soi de cartofi mov rotunzi pana la alungire care se maturizeaza devreme, in mijlocului sezonului. The New Times descrie acest soi ca fiind „invaluit intr-un mov inchis si captusit cu aur” si il recomanda pentru friptura, fierbere sau prajire.
 

Soiuri de cartofi cu coaja mov si interior de culoare alba

 
- Michigan Purple este un cartof maturizat la mijlocul sezonului, ce are coaja mov si interiorul alb stralucitor.
 
- Purple Viking este un soi ce produce cartofi mari, rotunzi, cu interiorul ferm, umed. Plantele compacte se maturizeaza in 90 - 100 de zile, producand cartofi de o calitate buna a depozitarii. Se planteaza in soluri nisipoase sau argiloase imbogatite cu materii organice.
 
Soiul de cartofi Majesty primeste o atentie sporita datorita culorii sale, violet-inchis, care este mult intensa decat in cazul oricarui alt soi de cartofi mov.

Desi au culoare mov, acest soi de cartofi nu are gust de struguri sau vinete doar pentru ca au aceeasi culoare in interior - culoarea violet nu inseamna un gust de fructe sau ceva de genul acesta. Cartofii rosii, galbeni, movi sau albi sau gust similar. Cartofii mov, in speta, au un usor gust de nuca in ei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016