Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se creaza conditiile optime de mediu pentru productia din sere

Fermierii care detin sere trebuie sa tina cont de o serie de factori naturali sau artificiali care, bine gestionati, asigura conditiile optime dezvoltarii culturilor din sere.
Temperatura reprezinta unul din factorii determinanti ai proceselor metabolice ale plantelor. Diferitele faze ale cresterii vegetative si generative ale plantelor se petrec numai in prezenta unei anumite temperaturi. Posibilitatile de control al acestui factor sunt date de operatiunea de reglare, de sursa de energie termica si aparatura de inregistrare si control. Reducerea temperaturilor excesive in perioada lunilor de vara se realizeaza prin opacizarea geamurilor.
Umiditatea este in stransa dependenta cu temperatura si cerintele speciilor legumicole care difera de la o specie la alta si chiar la aceeasi specie, pe fenofaze. Unele specii de legume au nevoie de un regim moderat de umiditate relativa ( tomatele, ardeii, vinetele ), mai scazut dupa plantare ( 55 – 65% ) si mai ridicat in perioada fructificarii ( 65 – 70% ), castraverii cer o umiditate relativ ridicata si constanta ( 80 – 90% ).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
CD-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de CD-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei CD-ul "Propriul meu plan de afaceri" iti...
valabila 48h
Umiditatea solului trebuie sa fie de 60 – 65% din capacitatea de camp pentru apa, pana la inceperea parguirii fructelor, dupa care umiditatea se ridica la 70 – 80% la tomate, 60 – 70% la ardei şi vinete, 70 – 80% la castraveti si pepeni galbeni.
Lumina reprezinta un factor prioritar la cultura legumelor de sera deoarece durata si intensitatea procesului de fotosinteza, cantitatea de substanţe elaborate in urma acestui proces sunt dependente de calitatea, intensitatea şi durata luminii. In conditiile tarii noastre, lumina este insuficienta in perioada 20.X – 20 II cand, pentru imbunatatirea regimului de lumina, sticla se mentine curata iar la procedura rasadurilor se poate folosi lumina artificiala pentru suplimentarea luminii naturale.
In perioada 20.IV – 10.IX lumina este in exces si in acest interval se intervine prin aerisirea puternica si opacizarea geamurilor, in vederea reducerii efectului de sera. Conditii optime de lumina in serele din tara noastra, se intalnesc in perioadele 20 II – 20.IV si 10.IX – 15.X.
Fertilizarea cu bioxid de carbon prezinta o deosebita importanta pentru metabolismul plantelor verzi, deoarece participa direct in procesul de fotosinteza. Sporirea concentraţiei de dioxid de carbon, corelata cu un regim de lumina, temperatura si umiditate corespunzator sporeste intensitatea fotosintezei si mareste randamentul acesteia.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".
Votati articolul
Nota: 4.71 din 7 voturiUltima ora
- » Microgranturi de 5.000 euro pentru micii fermieri. Conditii de eligibilitate
- » Rosiile romanesti din judetul Olt, vandute de producatori la pretul de 12 si 15 lei pe kilogram
- » Soarta fabricii de zahar de la Ludus, in mainile MADR
- » Romania nu opreste exporturile de cereale. Adrian Chesnoiu: Avem stocuri suficiente pana dupa prima recolta
- » UE estimeaza o recolta de grau mai slaba in anul agricol 2022 -2023
Idei de afaceri in agricultura