Publicat in: Vegetal
Ferme mici pentru o agricultura rentabila?
Rezultatele obtinute pana acum arata ca Romania are un potential agricol pe care si-ar dori multe tari europene, insa lipseste performanta necesara iar numarul fermelor agricole mici, deseori catalogate drept “de subzistenta” este inca mare.
Potrivit unui studiu realizat de Eurostat - organism care se ocupa cu statistica Comisiei Europene - o treime din cele 10,8 milioane de ferme din Uniunea Europeana se afla in Romania iar 70% din aceste ferme au suprafete cu aproape cinci ori mai mici decat media europeana de 16,1 hectare.

Producatorii mici se confrunta cu dificultati majore si multe ferme dispar din cauza lipsei rentabilitatii. Pe de o parte fermierii nu beneficiaza de ajutorul necesar din partea guvernului si nu sunt suficient de informati despre diferite posibilitati de finantare spre deosebire de alte tari europene unde fermele mici sunt foarte rentabile. Pe de alta parte se confrunta cu concurenta deloiala fata de produsele importate din alte tari, hipermarket-urile ii primesc, dar nu le fac contract daca nu pot asigura desfacerea produselor in toata tara si tot anul. Din cauza lipsei rentabilitatii multi sunt nevoiti sa-si vanda fermele care ajung in mainile unor latifundiari straini transformand pe localnici in sclavi pe fostele lor terenuri. Acest lucru poate duce la distrugerea fermelor mici si mijlocii si poate sa aiba consecinte grave asupra stabilitatii economice si politice pe termen mediu si lung.

Disparitia fermelor mici nu este o idee buna fiindca participarea lor la aprovizionarea pietei locale este semnificativa din punct de vedere cantitativ si calitativ. Micii fermieri ofera multe dintre alimentele pe care industriile nu le produc iar pe o ferma mica se poate porni o afacere prospera cu doar cateva sute de euro. Anumite afaceri cum ar fi cresterea animalelor, prepelitelor, fabricarea dulceturilor sau a conservelor, productia de ceaiuri naturale sau ferma de iepuri pot deveni foarte rentabile. Sunt sectoare precum agricultura ecologica, produsele traditionale de calitate, care ar merita o atentie mai mare pentru ca piata europeana le este foarte favorabila.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Rolul fermelor mici este mare si din punct de vedere social fiindca ele asigura mijloacele de existenta pentru o mare parte din populatia rurala iar comunitatile locale de mici fermieri pot furniza o gama larga si considerabila de locuri de munca pentru tineri dintre care multi se instaleaza mai tarziu in afaceri agricole.

Exista asadar multe argumente pentru o politica de sprijinire a acestor ferme printr-o strategie adecvata. Obiectivul acestei strategii trebuie sa constituie mentinerea lor si, eventual, transferul lor catre palierul fermelor comerciale. Fermele mici pot deveni foarte rentabile prin reorganizare si orientare spre piete specifice si crearea asa ziselor exploatatii agricole de linie de mijloc de minim 50 de hectare, daca nu chiar de 130 de hectare cum sunt in Cehia. Acest lucru ar permite culturi moderne, rentabile cu combine si tractoare care au calculator si aer conditionat care vor atrage si tinerii si cei care s-au intors din strainatate din motive economice. Pentru cei care detin un teren mic, de un hectar, doua sau trei, potentialul de castig este consistent, insa trebuie avut in vedere ca afacerea sa aiba la baza cererea de pe piata locala, adica fara o valorificare inteligenta, poate o minima procesare, profitul se poate lasa asteptat.

Sustinerea fermelor mici nu inseamna nicidecum neglijarea fermelor de mari dimensiuni si pentru mentinerea lor ramane importanta imbunatatirea  managementului si cresterea orientarii catre piete specifice.


Foto: pixabay.com

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Rabla pentru tractoare: Explicatii si realitatea din teren
Rabla pentru tractoare: Explicatii si realitatea din teren
La nivel oficial, ultima informatie venita din partea AFM este ca programul va fi lansat dupa...
Rabla pentru tractoare. Cand pornesc inscrierile
Rabla pentru tractoare. Cand pornesc inscrierile
Administratia Fondului pentru Mediu a anuntat lansarea acestuia pana la sfarsitul anului 2024,...
AFM continua programul
AFM continua programul "Rabla pentru tractoare"
Rabla pentru tractoare va fi lansat odata cu programele Rabla Clasic si Rabla Plus, imediat dupa...
Rabla pentru tractoare va finanta 5.000 de tractoare si utilaje
Rabla pentru tractoare va finanta 5.000 de tractoare si utilaje
In functie de succesul acestei editii, AFM are in vedere prelungirea acestuia pentru urmatorii...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton