Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferme mici pentru o agricultura rentabila?

ferme-mici-pentru-o-agricultura-rentabila

Rezultatele obtinute pana acum arata ca Romania are un potential agricol pe care si-ar dori multe tari europene, insa lipseste performanta necesara iar numarul fermelor agricole mici, deseori catalogate drept “de subzistenta” este inca mare.


Potrivit unui studiu realizat de Eurostat - organism care se ocupa cu statistica Comisiei Europene - o treime din cele 10,8 milioane de ferme din Uniunea Europeana se afla in Romania iar 70% din aceste ferme au suprafete cu aproape cinci ori mai mici decat media europeana de 16,1 hectare.

Producatorii mici se confrunta cu dificultati majore si multe ferme dispar din cauza lipsei rentabilitatii. Pe de o parte fermierii nu beneficiaza de ajutorul necesar din partea guvernului si nu sunt suficient de informati despre diferite posibilitati de finantare spre deosebire de alte tari europene unde fermele mici sunt foarte rentabile. Pe de alta parte se confrunta cu concurenta deloiala fata de produsele importate din alte tari, hipermarket-urile ii primesc, dar nu le fac contract daca nu pot asigura desfacerea produselor in toata tara si tot anul. Din cauza lipsei rentabilitatii multi sunt nevoiti sa-si vanda fermele care ajung in mainile unor latifundiari straini transformand pe localnici in sclavi pe fostele lor terenuri. Acest lucru poate duce la distrugerea fermelor mici si mijlocii si poate sa aiba consecinte grave asupra stabilitatii economice si politice pe termen mediu si lung.

Disparitia fermelor mici nu este o idee buna fiindca participarea lor la aprovizionarea pietei locale este semnificativa din punct de vedere cantitativ si calitativ. Micii fermieri ofera multe dintre alimentele pe care industriile nu le produc iar pe o ferma mica se poate porni o afacere prospera cu doar cateva sute de euro. Anumite afaceri cum ar fi cresterea animalelor, prepelitelor, fabricarea dulceturilor sau a conservelor, productia de ceaiuri naturale sau ferma de iepuri pot deveni foarte rentabile. Sunt sectoare precum agricultura ecologica, produsele traditionale de calitate, care ar merita o atentie mai mare pentru ca piata europeana le este foarte favorabila.

Rolul fermelor mici este mare si din punct de vedere social fiindca ele asigura mijloacele de existenta pentru o mare parte din populatia rurala iar comunitatile locale de mici fermieri pot furniza o gama larga si considerabila de locuri de munca pentru tineri dintre care multi se instaleaza mai tarziu in afaceri agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Exista asadar multe argumente pentru o politica de sprijinire a acestor ferme printr-o strategie adecvata. Obiectivul acestei strategii trebuie sa constituie mentinerea lor si, eventual, transferul lor catre palierul fermelor comerciale. Fermele mici pot deveni foarte rentabile prin reorganizare si orientare spre piete specifice si crearea asa ziselor exploatatii agricole de linie de mijloc de minim 50 de hectare, daca nu chiar de 130 de hectare cum sunt in Cehia. Acest lucru ar permite culturi moderne, rentabile cu combine si tractoare care au calculator si aer conditionat care vor atrage si tinerii si cei care s-au intors din strainatate din motive economice. Pentru cei care detin un teren mic, de un hectar, doua sau trei, potentialul de castig este consistent, insa trebuie avut in vedere ca afacerea sa aiba la baza cererea de pe piata locala, adica fara o valorificare inteligenta, poate o minima procesare, profitul se poate lasa asteptat.

Sustinerea fermelor mici nu inseamna nicidecum neglijarea fermelor de mari dimensiuni si pentru mentinerea lor ramane importanta imbunatatirea  managementului si cresterea orientarii catre piete specifice.


Foto: pixabay.com

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016