Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermierii romani au semanat doar 1 milion de hectare in aceasta primavara

fermierii-romani-au-semanat-doar-1-milion-de-hectare-in-aceasta-primavara

Pana in prezent, agricultorii romani au reusit sa insamanteze doar un million de hectare cu culturi de primavara, totalul planificat pentru restul anotimpului fiind de 5,14 milioane de hectare. Acest lucru s-a datorat baltirilor cauzate de ploile din ultima perioada, care au afectat circa 20000 de hectare , din care 5000 de hectare reprezentau culturi agricole semanate in toamna, restul de 15000 de hectare fiind constituite din pasuni si araturi.


“Au fost baltiri pe 20000 hectare, la nivel national, dar pentru a spune ca avem o suprafata calamitata apa ar trebui sa stea o perioada mai mare de timp pe aceste suprafete. Au fost luate din timp masuri si s-a reusit desecarea acestor suprafete. Din cele 20000 de hectare, doar 5000 erau cu culturi de toamna, adica o suprafata mult mai mica fata de ceea ce s-a insamantat” confirma secretarul de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botaniu. Acesta mai declara urmatoarele “La ora actuala, din datele primite din teritoriu, avem semanate un milion de hectare din cele 5143 milioane de hectare programate, iar din toamna mai avem insamantata o suprafata cu 2,9 milioane hectare cu grau, orz si rapita”.

Culturile de toamna sunt promitatoare in ceea ce priveste productia, acestea crescand mult mai bine decat cele de anul trecut din aceeasi perioada, dupa cum spune si Botaniu : “Pana la aceasta data nu avem probleme deosebite la nivel national pe culturile de toamna, acestea aratand mult mai bine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Culturile au pornit mai repede in vegetatie, sunt intr-o buna faza de dezvoltare, iar variatiile de temperatura inregistrate in anumite zone nu au permis dezvoltarea rapida a bolilor foliare”. Chiar daca starea culturilor in momentul de fata este foarte buna, Botaniu nu ne asigura in privinta productiei : “Nu vreau sa fac evaluari in privinta productiei agricole pentru ca sunt agronom si stiu ca totul este iarba pana la recoltat. Abia atunci cand recoltam vom constata cat este productia si ce calitate avem. Ploile au fost bine venite in anumite zone, desi in altele au fost prea multe precipitatii si au dus la intarzieri in ceea ce priveste insamantarea florii soarelui, unde exista riscul ca suprafetele programate, de 1,03 milioane hectare, sa fie diminuate, daca se mai intarzie din punct de vedere climatic. Pana acum avem semanata o suprafata de 19 procente la floarea soarelui si doar de 3 procente la porumb din ceea ce am programat. Este bine ca am reusit sa facem platile catre producatori astfel incat acestia sa isi poata achizitiona ingrasamintele si motorina necesara lucrarilor. Pentru perioada urmatoare nu se anunta precipitatii insemnate in zonele de cultura, avem acoperit si necesarul de samanta si cred ca se vor semana suprafetele propuse”.

Planul semanarilor din aceasta primavara acopera 5,1 milioane de hectare, dintre care 2,62 milioane de hectare cu porumb, 74000 de hectare de soia, 404000 hectare cu rapita de primavara, putin peste 11000 de hectare cu cartofi timpurii si semi-timpurii , legume de camp si solarii pe aproximativ 235000 de hectare, orzoaica de primavara pe circa 170000 de hectare , pe 185650 de hectare ovaz de primavara si sfecla de zahar pe 28700 de hectare. Din cele 2,9 milioane de hectare insamantate in toamna, pe circa 2 milioane de hectare a fost semanat grau, pe 242000 a fost semanata rapita, iar restul suprafetelor au fost insamantate cu orz, orzoaica de toamna, legume si plante de nutret.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016