Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Floarea soarelui pare sa fie pariul castigator in 2012

floarea-soarelui-pare-sa-fie-pariul-castigator-in-2012

Pana in prezent, Ministerul Agriculturii estimeaza ca s-a semanat deja floarea soarelui pe mai bine de o treime din suprafetele alocate pentru aceasta cultura. Oficial, institutia a comunicat ca totalul suprafetelor este egal cu cel din 2011, adica aproximativ 980.000 de hectare. Neoficial, AGROROMANIA va dezvaluie ca in realitate suprafata se apropie de un milion de hectare, pe fondul crizei rapitei. Surse din cadrul MADR ne-au spus ca se asteapta chiar ca aceasta suprafata sa fie depasita, avand in vedere presiunea exercitata pe piata de marii procesatori, care vor fi nevoiti fie sa importe rapita, fie sa achizitioneze cu precontract alte seminte oleaginoase.


Ori, in aceasta situatie, floarea soarelui pare sa fie asul din maneca fermierilor.

Doua motive importante ar fi:

1. Starea agrometeorologica este buna si foarte buna in acest moment. Rezerva de apa in sol s-a refacut in multe regiuni, se prognozeaza temperaturi normale sau peste medie.

2. Culturile calamitate de rapita si, pe alocuri, de grau si orz, le-au "oferit" fermierilor spatiu suplimentar. Acestia nu au avut foarte multe optiuni dupa ce au intors brazda: in principal porumb sau floare. In situatia in care anul trecut Romania a inregistrat o productie foarte buna de porumb, este improbabila cresterea pretului la acest produs pe piata cerealelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Productia de floarea-soarelui obtinuta anul trecut a fost de 1,86 milioane de tone, in crestere cu 48% fata de 2010 cand productia a fost de 1,26 milioane de tone.

Pretul rapitei variaza in acest moment intre 400 si 450 euro pe tona, in vreme ce pe bursele externe a "sarit" de 500 de euro. La floarea soarelui, pretul in Romania este ceva mai mic, 350-400 euro pe tona, la sfarsitul lui aprilie, potrivit statisticilor MADR si a surselor noastre din piata.

Anul trecut, productia medie la hectar la floarea soarelui a fost de doua tone la hectar, iar in 2010 randamentul a fost de 1,5 tone/ha.

Istoricul ultimilor cinci ani


Suprafata cultivata cu floarea soarelui a scazut treptat in ultimii cinci ani de la peste 1,1 milioane hectare in 2003, la 794.000 hectare in 2010, in timp ce recoltele s-au situat intre 1,3 milioane tone si 1,5 milioane tone seminte, exceptie facand doar anul 2007, cand seceta a afectat grav cultura de floarea soarelui. In acel an, productia de seminte de floarea soarelui a fost de numai 540.000 de tone.

Asa se semana floarea soarelui, acum doua saptamani


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016