Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Jumatate din productia de grau risca sa devina furaje pentru animale
De vina sunt ploile din ultimele doua luni, care au vulnerabilizat culturile in fata bolilor.
Temerile fermierilor legate de efectele negative pe care ploile abundente cazute in ultimele luni le pot avea asupra productiei de grau par sa se adevereasca pe masura ce se apropie perioada recoltatului. Recent, o noua confirmare a venit din partea presedintelui Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin, care a declarat recent ca „ploile au favorizat atacul bolilor in ultimele doua luni. Situatia afecteaza in primul rand calitatea, dar si cantitatea. Sunt zone unde s-au facut si doua-trei tratamente si unde graul este salvat, dar alte suprafete sunt afectate”.
Acesta a mai precizat ca urmatoarela saptamani sunt cruciale pentru recolta de grau, iar limitarea pierderilor depinde de modul in care agricultorii vor conditiona si stoca, precum si de costurile pe care si le vor asuma pentru uscarea graului strans de pe camp.
Graul afectat nu va mai putea fi folosit decat ca furaj pentru animale, ceea ce va determina pierderi pentru producatori, avand in vedere faptul ca graul furajer este cu 15 la suta mai ieftin pe piata decat graul de panificatie. Specialistii spun ca aceasta ar insemna un minus de pana la 100 de milioane de euro pentru fermieri, ceea ce reprezinta aproximativ 7 la suta din valoarea recoltei.
Cotatia graului furajer este conectata la cea a porumbului avand in vedere ca cele doua produse sunt complementare iar, traditional, pretul porumbului este cu o treime mai mic decat cel al graului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Producţia de grau a reprezentat in ultimele patru sezoane o afacere de aproximativ 1,1 miliarde euro pe an cu varfuri de 1,4 miliarde de euro in 2011 şi 2013. Primele preturi de export pentru graul romanesc din noua recolta pe piata egipteana au fost intre 258 şi 262 de dolari pe tona.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
- » Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
Idei de afaceri in agricultura