Licurisca ajunge in Franta. Soiul de varza romanesc este in atentia cercetatorilor din intreaga lume
Publicat la data de 11 Aug. 2022 in:
Vegetal Soiul de varza "Licurisca" va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultura, organizat in Franta in perioada 14 - 20 august 2022. Evenimentul este organizat de cercetatorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale - Buzau, sub coordonarea academicianului Costel Vinatoru, potrivit anuntului facut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Licurisca" este un soi vechi de varza romanesc, din Buzau. Aceasta a contribuit la obtinerea mai multor varietati autohtone valoroase. In literatura de specialitate, acest soi si-a facut aparitia pentru prima oara in 1926. Datorita studiilor de restaurare, in prezent soiul este readus in atentia cercetatorilor din intreaga lume.
"Reabilitarea soiului este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lunga durata, descoperirea si conservarea caracteristicilor tipice. Asadar, „Licurisca” isi gaseste originile in renumita varza de Buzau, unul din cele mai vechi soiuri care provine de la populatia autohtona stabilita in proximitatea Marii Negre si Mediteraneene", se mentioneaza in
comunicat.
Originile acestui soi se regasesc in renumita varza de Buzau, unul dintre cele mai vechi soiuri care provin de la populatia autohtona stabilita in proximitatea Marii Negre si Mediteraneene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Licurisca" are un potential imens, avand in vedere datele cercetatorilor. Soiul poate fi introdus in viitor in productie, avand un potential de comercializare mare datorita culturii timpurii, aspectului uniform si plat, continutului suculent si frunzelor subtiri si fine. Potrivit academicianului, aceste calitati faceau ca varza "Licurisca" sa fie "apreciata pentru ca se aseza bine cu forma aceasta putin plata la murat".
Varza de Buzau se numara printre cele patru lucrari pe care cercetatorii romani le vor prezenta la congres in fata reprezentantilor din 200 de tari, care constituie elita lumii stiintifice in horticultura.
In ceea ce priveste ultima editie a Congresului Mondial de Horticultura, aceasta a fost organizat in urma cu patru ani la Istanbul. Atunci, studiul despre tomatele romanesti prezentat de Statiunea de cercetari legumicole Buzau a primit Premiul pentru tinerii cercetatori.
Foto: MADR
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>