MADR: Anunt urgent privind ingrasamintele
Publicat la data de 14 Sep. 2022 in:
Vegetal Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat noi reguli pentru operatorii din piata fertilizantilor. Pentru a face import de produse fertilizante, acestia trebuie sa obtina autorizatie.
Operatorii economici vor putea depune cereri pentru obtinerea autorizatiei incepand cu data intrarii in vigoare a normelor metodologice prevazute la articolul 15 din OUG 121/08.09.2022, privind stabilirea unor masuri de punere la dispozitie pe piata a unor produse fertilizante si pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de ingrasaminte si al ingrasamintelor, potrivit anuntului facut de Ministerul Agriculturii.
Prin articolul citat de MADR se intelege ca Normele metodologice privind autorizarea produselor fertilizante cu RO-FERTILIZANT si modelul autorizatiilor se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului, apelor si padurilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitor a OUG 121/08.09.2022.
Ordonanta 121/08.09.2022 prevede si faptul ca autorizatia RO-FERTILIZANT se elibereaza in urma testarilor. De asemenea, la aceasta se adauga si respectarea regimului juridic al produselor fertilizante autorizate in conditiile pedoclimatice din Romania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Adoptarea masurilor legislative prevazute in actul normativ contribuie la comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul tarii in acord cu noua legislatie europeana in vigoare, potrivit ministerului.
"Masurile propuse vor asigura, de asemenea, trasabilitatea produselor fertilizante comercializate in Romania si, totodata, vor proteja producatorii agricoli in vederea folosirii de produse de calitate si cu eficienta maxima pentru utilizarea in agricultura.
Totodata, actul normativ reglementeaza si modalitatea de recunoastere reciproca a produselor fertilizante testate in alte state membre UE si asigura cadrul legal referitor la introducerea in tara a acestora", se mai arata in textul citat.
Cererile pentru obtinertea autorizatiei RO-INGRASAMANT depuse inainte de data publicarii Ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei se solutioneaza in conformitate cu legislatia in vigoare la data depunerii, potrivit prevederilor art. 26 alin. (1) din OUG nr. 121/2022.
"In consecinta, incepand cu data de 8 septembrie 2022, doar operatorii economici care au obtinut dupa primul an de testare autorizatia provizorie, pot depune cereri pentru continuarea testarii in anul II, in vederea obtinerii autorizatiei definitive RO INGRASAMANT", se mai mentioneaza in comunicat.
Cererile se depun de catre operatorii economici la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta in legatura cu stabilirea unor masuri aplicabile managementului produselor fertilizante. De asemenea, a aprobat si modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de ingrasaminte si al ingrasamintelor.
In ceea ce priveste neregulile la comercializare, se vor aplica amenzi de pana la 50.000 lei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>