Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole

madr-masurile-propuse-au-fost-agreate-cu-fermierii-si-distribuitorii-de-inputuri-agricole

Reprezentantii MADR au agreat cu fermierii, bancile si distribuitorii de inputuri agricole, dupa mai multe zile de discutii, masurile propuse pentru modificarile unor acte normative (OUG nr. 4/2024 si OUG nr. 7/2024) ce vizeaza suspendarea datoriilor la banci si noi mecanisme financiare de sustinere a activitatilor agricole in perioada 2023-2024.


Varianta de a se suspenda de drept, la cererea, rambursarea datoriilor curente si restante a fost agreata. Aceasta face referire la ratele de capital, dobanzile si comisioanele, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, incheiate cu creditorii, institutii de credit sau cu institutii financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadenta in anul 2024, pentru o perioada de timp pana la data de 1 august 2025, pentru debitorii care indeplinesc cumulativ mai multe conditii.
 
In ceea ce priveste prima conditie, aceasta vizeaza ca solicitarea sa fie inaintata catre creditori, insotita de copia procesului - verbal/proceselor - verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi agricole, incheiat/incheiate pentru culturile agricole infiintate in toamna anului trecut si primavara anului curent.
 
De asemenea, regula se aplica si pentru plantele perene, plantatii pomicole si plantatii viticole, care au fost afectate de seceta pedologica din anul agricol octombrie 2023 - septembrie 2024, intr-un procent de afectare a culturilor de 50% grad de calamitate reprezentand media gradului de calamitate a culturilor agricole inscrise in procesele verbale de constatare a starii de calamitate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Dobanda la credite perceputa de creditor de la debitor trebuie sa fie mai mare de 2,5% + ROBOR la 3 luni pentru creditele in lei si 2% + EURIBOR la 3 luni pentru creditele in valuta, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
 
In cazul in care debitorii isi achita, pana la data de 31 decembrie 2024, obligatiile de plata aferente contractelor aflate in derulare, nu se vor percepe dobanzi, penalitati, majorari de intarziere sau alte costuri similare si se vor mentine toate discount-urile si beneficiile stabilite in contractele de vanzare - cumparare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate productiei agricole vegetale pentru anul 2024.
 
In cazul beneficiarilor care prezinta Procese-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agriole pentru anul curent stabilite de comisiile de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezulta ca este afectata intr-un procent de afectare a culturilor de 50% grad de calamitate reprezentand media gradului de calamitate a culturilor inscrise in pocesele verbale se poate acorda ajutorul de stat sub forma de grant si daca acestia inregistreaza credite restante incadrate in categoriile D si E in baza de date a Centralei Riscului de Credit.
 
"Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 1.861,5 milioane lei. Ajutorul de stat sub forma de grant se finanteaza in limita sumelor disponibile in soldul contului de disponibil simbol 50.89 - Disponibil din "Fondul pentru creditare si garantare a creditelor", iar dupa epuizarea acestora, in limita prevederilor bugetare anuale aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la capitolul 83.01 "Agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare", titlul VII "Alte transferuri" cod 55.", se arata in procesul verbal incheiat de MADR cu organizatiile de fermieri.
 
Creditul poate fi folosit de fermieri in limita garantiei de 100% pentru partea de grantare pentru care vor accesa un credit cu dobanda de 1,95% + ROBOR sau poate fi folosit in sistem dual, atat pentru ROBOR, cat si pentru garantare in cuantumul sumei de 280.000 euro.
 
Masura suspendarii executarilor silite se va aplica pe intreg lantul valoric (fermieri - distribuitori - producatori/furnizori), la cerere. Aceasta se va face prin raportare la pretul de achizitie, pe baza proceselor verbale emise de autoritatile competente privind constatarea si evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale si a avizelor de expeditie sau a altor asemenea documente certificand cantitatile livrate.
 
In cazul in care debitorii isi achita, pana la data de 31 decembrie 2024, obligatiile de plata aferente contractelor aflate in derulare, nu se vor percepe dobanzi, penalitati, majorari de intarziere sau alte costuri similare si se vor mentine toate discount-urile si beneficiile stabilite in contractele de vanzare - cumparare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate productiei agricole vegetale pentru anul 2024.
 
In plus, exista posibilitatea acordarii unui credit - imprumut unic, denumit si facilitate non-revolving, acordat de banca finantatoare sub forma unui credit pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv pentru plata datoriilor restante catre furnizori sau distribuitori de inputuri.
 
"In cazul beneficiarilor care prezinta Procese-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezulta ca este afectata minim 50% din suprafata cultivata, creditul poate fi utilizat si pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/linii de credit/finantari tip leasing financiar sau operational contractate de catre beneficiarii prevazuti, numai daca destinatia acestor finantari este in stransa legatura cu activitatea desfasurata de beneficiar in sectorul productiei agricole; in notiunea de credit nu se includ plafoanele de facilitati (plafon de scrisori de garantie bancara, plafon multiprodus, alte tipuri de plafoane)", se arata in document.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016