Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Management de criza in cultura mare, in toamna anului 2011

Conditiile climatice din perioada august – decembrie a acestui an au pus la grea incercare activitatile din fermele agricole in general, dar mai ales cele care au ca obiect productia vegetala in cultura mare. In campania din aceasta toamna, chiar si in conditiile unui bun management al lucrarilor solului, al semanatul in epoca optima, seceta prelungita determina pierderi la culturile de rapita si paioase de toamna.


Foarte multi fermieri au renuntat la a mai semana rapita in aceasta toamna, iar cei care au avut curajul sa infiinteze culturi de rapita au intors suprafetele cu densitati mai mici de 25 pl/mp si cu o rasarire neuniforma, semanand, apoi, culturi de grau si triticale.

Suprafetele pe care rasarirea a fost uniforma si desitatile sunt mai mari de 25 pl/mp, asadar cele care au rezistat pana in acest moment, sunt in continuare in pericol, intrucat seceta afecteaza din ce in ce mai mult plantele, ele apropiindu-se de stadiul de ofilire ireversibila.
In cazul culturilor de orz, stresul hidric se manifesta foarte puternic, in culturile infiintate chiar si in epoca optima suprafete tot mai mari prezinta plante cu frati ofiliti sau chiar plante ofilite.
Culturile de grau si triticale infiintate in epoca optima, desi sunt neinfratite sau cel mult sunt infratite intr-un procent mic de plante/mp, plantele sunt puternic stresate hidric, practic cresterea se realizeaza intr-un ritm foarte lent fata de cel normal, plantele consumandu-si energia pentru cresterea in profunzime a radacinilor in cautarea apei din stratul de sol de sub cel uscat de la suprafata (6-8 cm).

In aceste conditii, o perioada de 12 – 14 zile fara precipitatii este suficienta pentru ca plantele sa ajunga in faza de ofilire, deoarece vantul uscat are efect de sugativa, apa fiind evaporata chiar si de la adancimea de 8 - 10 cm adancime, unde se afla radacina principala si cele embrionare in culturile infiintate in epoca optima.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Suprafetele semanate cu grau si triticale in afara epocii optime (dupa 12 – 14 octombrie) sunt in curs de rasarire, plantele rasarite fiind in numar de 180 – 220/mp. Pe aceste suprafete intalnim urmatoarele stadii de crestere a plantelor:

- boabe la care germinarea s-a declansat dupa care s-a oprit urmare a uscarii solului, aceste seminte nemaifiind capabile sa dea plante cand conditiile meteo o vor permite;
- boabe in aceeasi faza in care au fost semanate, care nu au incoltit;
- boabe din care au rasarit plante dar sunt foarte stresate intrucat sistemul lor radicular nu poate absorbi suficienta apa pentru a avea energia necesara cresterii in prufunzime a radacinilor embrionare astfel incat sa asigure supravetuire plantelor in aceasta perioada secetoasa.

In conditiile mai sus prezentate, productii de 3500 – 4000 kg/ha orz, grau sau triticale vor reprezenta productii foarte bune, dar numai in cazul aplicarii unei tehnologii foarte bine adaptata conditiilor meteo ce vor urma.

In continuare fermierii trebuie sa continue lucrarile de:

- insamantare a eventualelor gresuri,
- executare a rigolelor de scurgere a surplusului de apa din precipitatii, pentru a preveni eventualele stagnari pe culturi, provocate de precipitatiile in exces, cu efecte negative asupra productiei,
- verificare a culturilor sub aspectul atacului de daunatori sau rozatoare si luarea masurilor de combatere a lor acolo unde s-a depasit pragul economic de daunare,
- imprastierea ingrasamintelor pe baza de fosfor si potasiu, respectiv a gunoiului de grajd fermentat un an, mai ales pe suprafetele unde urmeaza a fi infiintate culturi legumicole sau culturi precum sfecla, cartofii, porumb si floarea-soarelui;
- administrarea amendamentelor pe suprafetele cu probleme ale reactiei solului;
- arat, acolo unde conditiile de umiditate a solului permite realizarea araturii in conditii optime sau lucrari cu cizelul urmata de o lucrare cu grapa cu discuri pentru incorporarea ingrasamintelor, respectiv a amedamentelor;
- scarificare, numai pe suprafete cu o umiditate a solului cuprinsa intre 70 – 80% din IUA (intervalul umiditatii active) pe adancimea de 100 cm.

Alte prioritati ale acestei perioade sunt:

- aprovizionarea cu ingrasaminte chimice precum: ureea, azotatul de amoniu, ingrasamintele complexe cu azot si fosfor;
- controlul produselor depozitate;
- verificarea starii tehnice a tractoarelor si masinilor agricole, a utilajelor si echipamentelor din dotarea fermei;
- aprovizionarea cu piese de schimb si consumabile;
- lucrari de intretinere si reparatii ale tractoarelor si masinilor agricole, a utilajelor si echipamentelor din dotarea fermei,
- realizarea precontractelor respectiv a contractelor de valorificare a productiei
- regandirea asolamentelor in urma evaluarii exacte a suprafetelor de rapita si orz calamitate de seceta prelungita;
- negocierea contractelor de achizitionare a pesticidelor, semintelor pentru culturile ce vor fi insamantate in primavera.

In conditiile acestui an importante sunt rapiditatea deciziilor inspirate si flexibilitatea in alegerea culturilor/varietatilor ce urmeaza a fi infiintate pe baza analizei atente a prognozelor meteo.

Eficienta acestor decizii, in acest an, mai mult ca niciodata, va face diferenta intre profit si pierdere.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016