Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microgranturi de 5.000 euro pentru micii fermieri. Conditii de eligibilitate

microgranturi-de-5000-euro-pentru-micii-fermieri-conditii-de-eligibilitate

Ordonanta prin care se acorda un ajutor de 300 de milioane de euro pentru IMM-urile din agricultura a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa ce a fost aprobata in sedinta de Guvern de vineri. Potrivit unui anunt al ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, granturile vor ajunge la fermieri antreprenori din industria alimentara, acvacultura, piscicultura si agricultura.


Potrivit actului normativ, aproximativ 20.000 de antreprenori din agricultura, acvacultura, piscicultura si industrie alimentara, ar fi eligibili pentru finantare, lucru care va avea un impact major asupra echilibrului macroeconomic al Romaniei. 
 
Trei sute de milioane de euro vor fi alocate fermierilor si producatorilor de alimente, sub forma de granturi, conform schemei de mai jos:
 
- 5.000 de euro - pentru IMM cu cifra de afaceri in 2019 intre 5.000 si 13.500 de euro
- 15% din cifra de afaceri - pentru IMM cu cifra de afaceri in 2019 mai mare de 13.501 euro

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
- 120.000 de euro - pentru IMM cu cifra de afaceri in 2019 de peste un milion de euro
 
"Ordonanta de urgenta reglementeaza cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014—2020, denumit in continuare POC, in contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii din domeniile agricultura, acvacultura, piscicultura si industrie alimentara prevazuti de prezenta ordonanta de urgenta, a caror activitate a fost afectata de efectele pandemiei de COVID-19. Masurile de sprijin din fonduri externe nerambursabile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta cuprind:
a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub forma de suma forfetara;
b) granturi pentru capital de lucru acordate sub forma de suma forfetara sau in procent din cifra de afaceri", se arata in actul legislativ.
 

Cine poate beneficia de microgranturile acordate din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat

 
Microgranturile au valoarea de 5.000 de euro si se acorda o singura data, sub forma de suma forfetara.
 
Fondurile alocate pentru acordarea de microgranturi in cadrul POC 2014—2020 sunt in valoare totala de 50.000.000 euro, din care 29.845.080 euro, respectiv 25.000.000 euro FEDRREACT EU si 4.845.080 euro cofinantare de la bugetul de stat se aloca din bugetul POC 2014—2020 prin Axa prioritara 4 — Actiunea 4.1.2 — Capital de lucru si 20.154.920 euro de la bugetul de stat prin aplicarea mecanismului de supracontractare prevazut de art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014—2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Sumele alocate sub forma de cofinantare din bugetul de stat in valoare de 20.154.920 euro prin mecanismul de supracontractare prevazut de art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se pot deconta din fonduri externe nerambursabile pana la incheierea perioadei de programare 2014—2020 prin relocari de sume rezultate din disponibilizari de fonduri externe nerambursabile, ca urmare a economiilor, fazarii proiectelor in cadrul POC 2014—2020, precum si prin alte modalitati permise de regulamentele Comisiei Europene.
 
Microgranturile se acorda pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat incheiat cu urmatoarele categorii de beneficiari:
 
a) microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31 decembrie 2019;
 
b) persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Important! Beneficiarii microgranturilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. sa fi desfasurat activitate curenta/operationala pe perioada a cel putin 3 luni calendaristice inainte de data de 31 decembrie 2019;

2. au obtinut o cifra de afaceri/venituri de cel putin echivalentul in lei a 5.000 euro la data de 31 decembrie 2019 (cu exceptia beneficiarilor ajutorului de stat care au fost infiintati in anul 2019, cu o cifra de afaceri mai mica de 5.000 euro, pentru care plafonul minim al cifrei de afaceri se calculeaza prin inmultirea numarului de luni intregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro).

3. isi mentin activitatea pe o perioada de cel putin 6 luni de la acordarea masurii de sprijin sub forma de microgrant.
 
Beneficiarii pot utiliza microgranturile, sub forma de suma forfetara, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinantate din bugetul de stat, pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat incheiat in format electronic, pentru sustinerea urmatoarelor cheltuieli angajate dupa data de 1 februarie 2020:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, marfuri, precum si alte categorii de stocuri necesare activitatii curente/operationale desfasurate de beneficiari;

b) datorii curente si restante fata de furnizorii curenti, inclusiv fata de furnizorii de utilitati, potrivit contractelor incheiate;

c) cheltuieli privind chiria pe baza de contract incheiat si/sau cheltuieli privind arenda sau redeventa pe baza de contract de arenda sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;

d) cheltuieli privind achizitia de servicii necesare activitatii curente/operationale, cu exceptia serviciilor de consultanta;

e) cheltuieli privind achizitia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluarii activitatii curente/operationale;

f) cheltuieli privind achizitia de echipamente, utilaje, instalatii si tehnologii necesare reluarii activitatii curente/operationale;

g) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului si bugetele locale.
 
Verificarea utilizarii fondurilor potrivit destinatiilor prevazute de ordonanta de urgenta se face de catre MADR, in parteneriat cu APIA, pe baza de esantion de 1%, pe perioada de durabilitate a schemei, dar nu mai mult de 3 ani de la acordarea grantului.
 
Beneficiarii de microgranturi vor depune o declaratie pe propria raspundere prin care isi vor asuma faptul ca utilizarea microgranturilor in alte scopuri decat cele prevazute de ordonanta de urgenta atrage dupa sine recuperarea ajutorului de stat acordat impreuna cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016