Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul agriculturii nu recunoaste ca agricultura e calamitata din pricina secetei

ministrul-agriculturii-nu-recunoaste-ca-agricultura-e-calamitata-din-pricina-secetei

Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Roma­nia (LAPAR) s-au intalnit, miercuri, cu oficialii din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru a discuta pe marginea situatiei create de seceta. Ministrul agriculturii nu pare, insa, convins de situatia extrema din agricultura. Seceta usuca aproape complet culturile de porumb si floarea soarelui, insa ministrul spune ca "are alte date".


Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, spune ca daca nu ploua intr-o saptamana culturile de porumb vor fi compromise in proportie de 80%. Potrivit acestuia, rezervele de cereale ale tarii noastre sunt suficiente pentru maxim doua saptamani, dupa care ar trebui sa se recurga la importuri.

"Ne-am intalnit ieri miercuri si a ramas ca-n tren. Ei vin, asculta si pleaca. Nu sunt alarmati, ne spun ca ei au alte date. Ministrul nu a recunoscut ca este vorba despre o calamitate. Diferenta este, insa, ca eu sunt specialist si vin de pe camp. Cand am cerut instituirea starii de urgenta, ne-a trimis la dictionar. Eu am copiat din dictionar si i-am pus definitia in plic sa se documenteze ca starea de urgenta se declara si din cauza calamitatilor naturale. Cred ca si-au dat si ei seama, dar ca sa dea bine la referendum duminica n-au declarat", a declarat Laurentiu Baciu pentru Bursa.

Acesta a cerut, alaturi de alti reprezentanti ai fermieri, declararea starii de urgenta, ce ar presupune printre altele oprirea exporturilor de cereale. Insa, aici interesele marilor comercianti de cereale sunt uriase iar masura le-ar diminua profitul substantial.

Acestia exporta deja cantitati mari de grau.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Graul din acest an este la jumatatea cantitatii obtinute anul trecut. Din cele 4 milioane de tone de grau pe care le-am facut in acest an, deja s-a vandut la export un milion si jumatate de tone", declara Laurentiu Baciu.

Ministrul agricultorii i-a trimis pe fermieri la dictionar


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca nu se impune starea de urgenta sau de calamitate in sectorul agricol, pentru ca nu are niciun fundament solicitarea adresata premierului Victor Ponta de reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Daca va uitati in definitia starii de urgenta o sa vedeti ca nu are niciun fundament solicitarea LAPAR. Acest lucru ar fi insemnat sa fim intr-o perioada in care nu putem asigura necesarul de hrana pe piata interna, ori, la momentul actual, nici nu se pune problema de asa ceva", a declarat Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

Seful MADR a adaugat ca starea de urgentaa poate fi impusa daca este calamitata o suprafata agricola extinsa.

"Starea de calamitate se refera la o suprafata extinsa care este calamitata, ori acum nu putem vorbi de astfel de suprafete extinse. Putem vorbi doar de o productie usor mai mica decat anul trecut. Nu vreau sa ma repet, dar am avut o intelegere chiar si cu dl Baciu de la LAPAR, pe care eu am respectat-o, iar dansul, prin declaratiile sale, nu face altceva decat sa influenteze foarte mult piata. Cred ca atunci cand facem o intelegere, chiar si verbala, trebuie sa fie respectata, pentru ca si eu as putea sa prezint datele pe care le am pe fiecare cultura, cu productia la hectar, dar nu cred ca este in beneficiul pietei", a subliniat Daniel Constantin.

Producatorii agricoli ii cer premierului Victor Ponta, printr-o adresa, sa dispuna solutii pentru diminuarea efectelor secetei, considerand ca, in situatia actuala, este necesara declararea starii de urgenta in sectorul agricol. Acestia considera ca, daca in urmatoarele zile zile nu vor fi precipitatii, multe culturi vor fi calamitate in procent de 90-100%.

Documentul este semnat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (prin Asociatia Nationala a Cartofului din Romania, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Timis, Asociatia Acvacultorilor Banat-Sturio, Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, Asociatia Profesionala Nationala pentru Legume si Fructe, Organizatia Interprofesionala Nationala PRODCOM, Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Dolj), Holstein.

Ce spun marii fermieri?


Mihai Angel e de parere ca "nu este o tragedie". El a declarat pentru Ziarul Financiar ca "la grau productia este undeva la 5 milioane de tone, dar nu este o tragedie pentru ca acesta este nivelul mediu de productie multianuala al tarii noastre. Tragedia va fi in toamna cu productiile de floarea-soarelui si porumb care sunt distruse din cauza secetei", explica situatia Mihai Anghel, antreprenorul din spatele Comceral Dolj.

Cotatia graului a crescut in ultimele trei saptamani, in timpul recoltarii, cu aproximativ 30%, la circa 210 euro/tona pe fondul estimarilor privind o recolta in scadere, dar si pentru ca fermierii nu s-au mai grabit ca in alti ani sa vanda cantitati mari imediat ce au strans productia de pe camp.

"Cresterile de pret au venit pentru ca in acest moment nu este grau in piata. Fermierii nu vand acum, asteapta cresterea preturilor in continuare. in prezent cotatia din portul Constanta a ajuns la 260-270 euro/tona. Singurii care vand sunt fermierii mici cu 100-200 de hectare care sunt obligati sa vanda pentru ca au debite de stins, iar cei mari nu sunt presati pentru ca au incasat recent banii pentru orz", explica pentru Ziarul Financiar Catalin N. , trader de cereale in cadrul uneia dintre primele zece case de comert de pe piata locala.

Situatia de pe piata graului este atipica avand in vedere ca in mod normal odata cu noua recolta din iunie-iulie cotatia se prabuseste ca urmare a canitatilor mari de grau care inunda piata.

Anul trecut cotatia graului a atins inainte de recolta maximul de 219 euro/tona in data de 13 iulie, iar sapte zile mai tarziu pretul s-a redus cu o treime la 149 euro tona, arata statistica oficiala a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016