Publicat in: Vegetal
O noua schema de ajutor pentru producatorii de fructe si legume
MADR a lansat in dezbatere publica un proiect legislativ in acest sens, noua schema de plata fiind destinata doar fermierilor asociati in organizati sau oricare alte forme asociative.
Romania se confrunta cu un grad scazut de asociere a producatorilor agricoli din sectorul legume si fructe, in prezent, in sectorul de legume si fructe, fiind inregistrate doar 24 de organizatii de producatori recunoscute.
 
Aceste forme asociative din sectorul legume fructe s-au infiintat la initiativa producatorilor, avand ca principal obiectiv concentrarea ofertei si comercializarea produselor membrilor.
 
Continuarea acordarii sprijinului financiar aferent programelor operationale implementate de organizatiile de producatori asigura obtinerea de productii continue si constante, in directa legatura cu exigentele marilor lanturi de magazine, precum si obtinerea unui disponibil de fructe si legume pentru export.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Noua schema de plata va  crea cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar organizatiilor de producatori si a altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor si legumelor.
 
Prin acordarea acestui ajutor financiar se continua procesul de consolidare a formelor asociative in sectorul fructelor si legumelor, avand in vedere stimularea functionarii organizatiilor de producatori.
 
Proiectul de hotarare privind acordarea sprijinului financiar organizatiilor de producatori si altor forme asociative in sectorul fructe si legume reglementeaza atributiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, atributiile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
 
Pentru a beneficia de ajutor financiar, organizatiile de producatori recunoscute si alte forme asociative pentru comercializare trebuie sa depuna si sa aiba aprobat un program operational. Programele operationale au o durata minima de 3 ani si maxima de 5 ani.
 
Sprijinul financiar comunitar pentru organizatiile de producatori este egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau ale organizatiei de producatori platite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reala a cheltuielilor suportate de organizatia de producatori, conform programului operational aprobat.
 
Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea productiei comercializate (VPC) de fiecare organizatie de producatori.
 
Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC in cazul organizatiilor de producatori si la 4,7% din VPC in cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu conditia ca suma ce depaseste 4,1% din VPC sa fie destinata masurilor de prevenire si gestionare a crizelor.
 
La solicitarea organizatiei de producatori, procentul prevazut la art. 5 alin. (3) este de 60% pentru un program operational sau o parte a unui program operational, in conditiile stabilite la art. 34 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului.
 
La solicitarea MADR catre Comisia Europeana, organizatiile de producatori pot beneficia si de asistenta financiara nationala, in conditiile art. 35 al Regulamentului UE nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului si ale art. 52 al Regulamentului Delegat (UE) 891/2017 al Comisiei si ale art. 18 al Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2017/892 al al Comisiei.
 
Limita de 60% poate creste la 100%, in conditiile stabilite la art. 34 alin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului.
 
Proiectul de act normativ prevede adoptarea de norme pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei hotarari, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
 
Organizatiile de producatori recunoscute pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari isi pastreaza recunoasterea si pot beneficia de prevederile acesteia, cu conditia respectarii obligatiilor asumate la data recunoasterii.
 
Organizatiile de producatori care au un program operational aprobat inainte de data intrarii in vigoare a prezentei hotarari solicita in scris la centrele judetene ale APIA, pana la data de 1 noiembrie 2017, dupa caz:
a) continuarea acestuia pana la finalizare, in conditiile aplicabile in temeiul legislatiei in vigoare la momentul aprobarii acestuia;
b) modificarea programului operational pentru a beneficia de prevederile prezentei hotarari;
c) inlocuirea cu un nou program operational pentru a beneficia de prevederile prezentei hotarari.
 
Prin acordarea sprijinului financiar organizatiilor de producatori si altor forme asociative in sectorul fructe si legume se asigura cresterea cantitativa si calitativa a produselor din sectorul fructe si legume si cresterea nivelului de valorificare a productiei, care impreuna pot asigura stabilizarea nivelului preturilor produselor pe piata, asigurarea materiei prime pentru unitatile de procesare, echilibrarea balantei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din productia autohtona.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
Proiectul vizeaza conditionalitatea sociala. Acesta explica noile conditii pe care trebuie sa le...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
Consiliul AgriFish are loc luni, 18 noiembrie, la Bruxelles.   "In ceea ce...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016