Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Vegetal

Primii afectati sunt fermierii britanici, unde boala a fost deja confirmata in mai multe culturi.
Patarea bruna a frunzelor de grau – o boala cauzata de ciuperca Septoria, este cea mai mare amenintare a culturilor de cereale la inceput de 2015. Suprafate intinse din Marea Britanie au fost deja afectate, estimandu-se ca toamna tarzie si semanatul precoce au determinat acest fenomen in fermele englezilor.
Ciuperca Septoria a fost confirmata si prin analize de laborator, agricultorii fiind sfatuiti sa fie precauti si sa se tina de tratamente in timp util. Se preconizeaza ca, in situatia actuala, in Anglia cel putin, Septoria este cea mai grava amenintatoare boala la graul de toamna, in timp ce rugina galbena este mai usor de controlat.
Conform specialistilor,boala poate fi intalnita in culturile de grau, secara, triticale si orz. In zonele mai secetoase, cum sunt cele din sudul Romaniei, predomina Septoria tritici, iar in zonele mai umede, Septoria nodorum.
Pe partea inferioara a frunzelor apar la inceput pete de culoare verzui-galbui, de forma ovala, care ulterior devin neregulate si capata culoarea bruna, delimitate de nervuri. In locurile atacate, culoarea frunzelor se deschide mai mult sau mai putin intens. Ca urmare, frunzele se usuca si mor prematur.
Atacul la spic conduce la sistavirea boabelor si de asemenea poate constitui o sursa de infectie. Partile atacate si uscate, respectiv frunzele, influenteaza negativ procesul de asimilatie si determina scaderi semnificative de productie.
Intervalul de timp de la infectie pana la formarea primelor organe de inmultire ale ciupercii, la temperaturi cuprinse intre 22-26°C este de pana la 30 zile. Agentul patogen este totusi foarte agresiv chiar si la temperaturi mai scazute, astfel incat el se poate extinde chiar si in iernile mai blande.
Ciuperca Septoria a fost confirmata si prin analize de laborator, agricultorii fiind sfatuiti sa fie precauti si sa se tina de tratamente in timp util. Se preconizeaza ca, in situatia actuala, in Anglia cel putin, Septoria este cea mai grava amenintatoare boala la graul de toamna, in timp ce rugina galbena este mai usor de controlat.
Conform specialistilor,boala poate fi intalnita in culturile de grau, secara, triticale si orz. In zonele mai secetoase, cum sunt cele din sudul Romaniei, predomina Septoria tritici, iar in zonele mai umede, Septoria nodorum.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pe partea inferioara a frunzelor apar la inceput pete de culoare verzui-galbui, de forma ovala, care ulterior devin neregulate si capata culoarea bruna, delimitate de nervuri. In locurile atacate, culoarea frunzelor se deschide mai mult sau mai putin intens. Ca urmare, frunzele se usuca si mor prematur.
Atacul la spic conduce la sistavirea boabelor si de asemenea poate constitui o sursa de infectie. Partile atacate si uscate, respectiv frunzele, influenteaza negativ procesul de asimilatie si determina scaderi semnificative de productie.
Intervalul de timp de la infectie pana la formarea primelor organe de inmultire ale ciupercii, la temperaturi cuprinse intre 22-26°C este de pana la 30 zile. Agentul patogen este totusi foarte agresiv chiar si la temperaturi mai scazute, astfel incat el se poate extinde chiar si in iernile mai blande.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News