Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru pomicultori: Cum previi si cum scapi de atacul omizii paroase a dudului

pentru-pomicultori-cum-previi-si-cum-scapi-de-atacul-omizii-paroase-a-dudului

In ultima perioada, au aparut in presa mai multe stiri privind inmultirea excesiva a omizii paroase a dudului, daunator polifag ce produce daune importante in pomicultura. Buletine de avertizare fitosanitara au fost emise, initial, de catre agentiile din sudul tarii, apoi si de cele din vest si nord. In prezent, atacul de omida paroasa afecteaza aproape intreaga tara. AGROROMANIA va prezinta evolutia atacului si va ofera detalii despre modul de prevenire si combatere a acestui daunator.


Actualizari 12 septembrie
Actualizari 9 septembrie 2011

articolul este in curs de actualizare! Pentru a ramane la curent cu situatia atacului de omizi, abonati-vă folosind formularul din dreapta acestui articol →


Ce trebuie sa stim, pe scurt, despre omida paroasa a dudului


Fluturii au 28-38 mm in anvergura, masculii fiind mai mici decat femelele. Corpul este de culoare alba cu abdomenul verzui la femela si galbui la mascul. Aripile sunt albe, cele anterioare fiind prevazute uneori cu puncte negre, dispuse neregulat. Larva are corpul de culoare bruna inchisa pe partea dorsala si verde bruna dorsal si lateral, acoperit cu perisori bruni, inchisi sau negri, urticati.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


Omida doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa, sub scoarta exfoliata a pomilor, in scorburi, pe garduri, pe pereti si stresinile caselor, in stratul superficial al solului.

Aparitia fluturelui este esalonata, incepand din a doua decada a lunii aprilie pana la jumatatea lunii iunie. Ouale sunt depuse in grupe pe partea inferioara a frunzelor si sunt acoperite cu perisori albi. La mijlocul lunii iunie pana la jumatatea lunii august apar fluturi care dau nastere la a II a generatie ale carei larve se dezvolta pana in septembrie - octombrie cand se transforma in pupe.

Este o specie polifaga, cu peste 200 plante gazda (dudul, artarul, salcia, castanul, marul, parul, vita de vie). Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din doua trei frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. In ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. La invazii puternice, arborii sunt complet defoliati.

Ce favorizeaza atacul omizii paroase a dudului?

Temperaturile extrem de ridicate, seceta, precipitatiile sub forma de ploaie torentiala de scurta durata.

Ce putem face pentru a diminua pagubele produse de omida paroasa a dudului?

Toaletarea copacilor afectati, taierea ramurilor si arderea lor, aplicarea de tratamente chimice cu produse omologate pentru acest daunator. Produsele chimice recomandate de specialisti sunt Fury 10 EC –0.01%; Cipertrin 10 EC – 0.02%; Calypso 480 SC – 0.2%; Rimon 10 EC – 0.03% sau cu produse biologice ca: Foray – 1-2 l/ha; Dipel WP –0.1%. Tratamentele se efectueaza la temperaturi sub 23° C (dimineata si seara). Insecticidele biologice sunt eficiente numai daca se aplica in primele stadii de dezvoltare al larvelor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016