Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru pomicultori: Cum previi si cum scapi de atacul omizii paroase a dudului
In ultima perioada, au aparut in presa mai multe stiri privind inmultirea excesiva a omizii paroase a dudului, daunator polifag ce produce daune importante in pomicultura. Buletine de avertizare fitosanitara au fost emise, initial, de catre agentiile din sudul tarii, apoi si de cele din vest si nord. In prezent, atacul de omida paroasa afecteaza aproape intreaga tara. AGROROMANIA va prezinta evolutia atacului si va ofera detalii despre modul de prevenire si combatere a acestui daunator.
Actualizari 12 septembrie
Actualizari 9 septembrie 2011
- Insecticide pentru combaterea omizilor: Calypso 480 SC
- Tratamente chimice pentru combaterea omizii paroase a dudului
- Discutii: omida paroasa a forumului, pe pagina buletinului de avertizare emis in Ilfov
- Informare: omida paroasa a dudului, prezenta si in judetul Gorj
articolul este in curs de actualizare! Pentru a ramane la curent cu situatia atacului de omizi, abonati-vă folosind formularul din dreapta acestui articol →
Ce trebuie sa stim, pe scurt, despre omida paroasa a dudului
Fluturii au 28-38 mm in anvergura, masculii fiind mai mici decat femelele. Corpul este de culoare alba cu abdomenul verzui la femela si galbui la mascul. Aripile sunt albe, cele anterioare fiind prevazute uneori cu puncte negre, dispuse neregulat. Larva are corpul de culoare bruna inchisa pe partea dorsala si verde bruna dorsal si lateral, acoperit cu perisori bruni, inchisi sau negri, urticati.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Omida doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa, sub scoarta exfoliata a pomilor, in scorburi, pe garduri, pe pereti si stresinile caselor, in stratul superficial al solului.
Aparitia fluturelui este esalonata, incepand din a doua decada a lunii aprilie pana la jumatatea lunii iunie. Ouale sunt depuse in grupe pe partea inferioara a frunzelor si sunt acoperite cu perisori albi. La mijlocul lunii iunie pana la jumatatea lunii august apar fluturi care dau nastere la a II a generatie ale carei larve se dezvolta pana in septembrie - octombrie cand se transforma in pupe.
Este o specie polifaga, cu peste 200 plante gazda (dudul, artarul, salcia, castanul, marul, parul, vita de vie). Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din doua trei frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. In ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. La invazii puternice, arborii sunt complet defoliati.
Ce favorizeaza atacul omizii paroase a dudului?
Temperaturile extrem de ridicate, seceta, precipitatiile sub forma de ploaie torentiala de scurta durata.
Ce putem face pentru a diminua pagubele produse de omida paroasa a dudului?
Toaletarea copacilor afectati, taierea ramurilor si arderea lor, aplicarea de tratamente chimice cu produse omologate pentru acest daunator. Produsele chimice recomandate de specialisti sunt Fury 10 EC –0.01%; Cipertrin 10 EC – 0.02%; Calypso 480 SC – 0.2%; Rimon 10 EC – 0.03% sau cu produse biologice ca: Foray – 1-2 l/ha; Dipel WP –0.1%. Tratamentele se efectueaza la temperaturi sub 23° C (dimineata si seara). Insecticidele biologice sunt eficiente numai daca se aplica in primele stadii de dezvoltare al larvelor.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.75 din 8 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile