Piata de naut este in scadere
Publicat la data de 07 Iul. 2022 in:
Vegetal In acest an se estimeaza o scadere cu pana la 20% pe piata nautului. Livrarile mondiale sunt afectate de evolutiile meteorologice nefavorabile si de situatia geo-politica actuala, potrivit Global Pulse Confederation.
In prezent, preturile la naut au cunoscut o crestere substantiala, creand probleme producatorilor de alimente, noteaza Reuters.
Nautul este cunoscut ca principalul ingredient pentru humus, insa poate fi procesat si in faina, supe si tocanite. Aceasta leguma a cunoscut o popularitate in SUA, inregistrad o crestere in ultima perioada. De asemenea, este consumata frecvent in India si Orientul Mijlociu, locuri unde oamenii depun efort pentru a acoperi costurile de crestere ale importurilor de alimente.
Fermierii din SUA ocupa locul al patrulea la exportul mondial de naut. In acest an, insa, s-au infiintat mai putine culturi din cauza conditiilor meteo nefavorabile din primavara. Au ales sa inlocuiasca nautul cu culturi mai profitabile, precum cele de grau sau porumb, potrivit datelor oficiale. Suprafata plantata cu naut in SUA este cu 5% mai mica fata de cele anterioare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, problemele meteo nu sunt singurele, avand in vedere ca cele doua tari implicate in razboi erau producatoare de naut. In acest context, lanturile globale de aprovizionare au cunscut o scadere majora, marii cumparatori din sudul Asiei si bazinul Mediteranei incearca sa ajunga la stocurile americane.
"Cand a izbucnit razboiul dintre Rusia si Ucraina, cererea a explodat. Am vazut o cerere puternica din China, apoi au aparut telefoanele de la clientii din Pakistan si Bangladesh", a declarat Jeff Van Pevenage, director general al producatorului si traderului de cereale si leguminoase Columbia Grain International.
In acest caz, au fost eliminate 50.000 de tone din cauza ca Ucraina nu a putut insamanta toate culturile de naut. In mod normal, legumele erau transportate catre Europa, spune Navneet Singh Chhabra, director la traderul de naut Shree Sheela International.
De asemenea, acesta a completat cu faptul ca responsabilitatea Rusiei reprezenta 25% din comertul mondial. "Rusia exporta minim 200.000-250.000 de tone de naut pe an. Cand a izbucnit razboiul in februarie, aceasta oferta a disparut", a mai spus acesta.
Problemele cu transportul au alimentat cresterea preturilor la naut, accentuand constrangerile de aprovizionare, in special in SUA. Comerciantii de cereale au fost fortati sa livreze containerele cu naut pe calea ferate din cauza aglomerarii navelor din zona de nord-vest a Oceanului Pacific. Astfel, noua ruta adoptata este mai scumpa si mai lunga pentru a raspunde la comenzi.
Livrarile limitate au condus la cresterea preturilor cu amanuntul. Preturile la naut au crescut in SUA cu 12% comparativ cu anul precedent. In prezent, preturile sunt cu 17% mai mari fata de perioada de dinainte de pandemie, conform ultimelor date prezentate de NielsenIQ. In aceasta situatie, preturile la humus au crescut cu 6,9%, comparativ cu 2019.
"Ultimele studii ale firmei Shree Sheela International arata ca cererea mondiala de naut depaseste cu mult livrarile. Turcia a introdus o interdictie la export, in timp ce randamentul culturilor din Mexic a scazut foarte mult, din cauza evolutiilor meteo nefavorabile.
In Australia, un alt mare exportator de naut, fermierii s-au confruntat cu inundatii, iar vanzatorii se chinuie sa fac rost de spatii pentru containere pe nave", scrie AgroTv.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>