Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plantatii de kiwi si banane in Romania

plantatii-de-kiwi-si-banane-in-romania

In mod neasteptat, agricultorii din Romania inoveaza si se adapteaza schimbarile climatice prin aclimatizarea unor noi plantatii precum cele de kiwi si banane.


Zona cunoscuta drept "Sahara Olteniei" are o suprafata de peste 100 de ha. Este o zona de aproximativ 800 km patrati (sau 6% din Judetul Dolj), ce se intinde de la orasul Calafat pana la Dabuleni, afectata foarte puternic de desertificare, fiind aproape un desert. Cauza principala a desertificarii este defrisarea perdelelor de paduri, ce opreau intinderea desertului. Daca in 1970 padurile acopereau 12% din suprafata judetului, in prezent ocupa doar 7%. Dabuleni este singurul loc din Europa unde exista un muzeu al desertului.
 
Fara pic de apa, putine plante isi prind radacinile in solul nisipos. Din aceasta cauza, inginerii de la Statiunea de Cercetare Dabuleni testeaza terenul, ca sa le spuna fermierilor ce pot cultiva. Pe nisipurile de la Dabuleni cercetatorii planteaza acum soiuri care cresc doar in regiunile calde ale lumii, cum ar fi kiwi, maslinul, fisticul si curmalul chinezesc, in locul pepenilor care au adus renumele localitatii.
 
Exemplare de banana nordului, kaki, maslin, fistic, curmal chinezesc si kiwi au fost plantate in solurile nisipoase de la Dabuleni. In urmatorii 80 - 100 de ani, campurile din sudul tarii vor fi complet acoperite de nisip din pricina incalzirii globale, astfel ca in loc de pepeni, vom avea kiwi si fistic de Dabuleni, arata ProTv.
 

Plantatii de kiwi si banane

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Arbustii de kiwi apartin familiei de plante Actinidia. Exista peste 50 de specii Actinidia si cele mai multe dintre ele nu supravietuiesc iernilor noastre, cu exceptia unor soiuri rezistente la ger, precum A. arguta sau A. kolomikta, care, pe langa fructele gustoase si bogate in vitamina C, au si un aspect foarte decorativ.
 
Arbustii de kiwi se inmultesc prin seminte pe care le puteti cumpara din magazinele online de specialitate. Pot fi folosite si semintele fructelor cumparate de la magazin, insa acestea nu apartin, de obicei, speciilor de Actinidia rezistente in clima noastra. Semintele pot fi plantate primavara; vor germina in 4-5 saptamani intr-un substrat de perlit cu turba. Pentru infiintarea unei culturi cu arbusti de kiwi este mai simplu sa se recurga la plantarea rasadurilor cumparate din pepiniere.
 
Kiwi nu prea are daunatori in Romania, asadar sunt usor de protejat. Cultura poate fi obtinuta la inceputul lunii noiembrie.
 
Desi cele mai multe plantatii de banane se regasesc in Costa Rica, India, Brazilia si Ecuador, e posibil sa le avem in curand si in Romania. Sudul tarii pare a face fata unei astfel de plantatii. Bananul este o planta tropicala, care creste la temperaturi care variaza intre 14-38°C si o umiditate de 75-85%. Cresterea plantelor de banane incepe cand temperatura exterioara este de 18°C, temperatura optima fiind de 28°C.  Acesta prefera clima calda, umididate moderata si areale ferite de vant (vanturi peste 80 km/h pot distruge culturile de banane).
 
Fiecare inflorescenta dezvoltata banan se transforma in fructe, ele ajungand la maturitatea de consum dupa circa 4-5 luni. Dupa recoltarea fructelor, planta de banan mama se taie la 1,5 m,  din partea subterana sunt rasariti 3-4 pui din care se alege o noua planta mama si o fiica care sunt cel mai bine pozitionate (dupa soare, distanta dintre plante, vigoare), restul de pui se elimina.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.08 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016