Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plantatii de kiwi si banane in Romania

In mod neasteptat, agricultorii din Romania inoveaza si se adapteaza schimbarile climatice prin aclimatizarea unor noi plantatii precum cele de kiwi si banane.
Zona cunoscuta drept "Sahara Olteniei" are o suprafata de peste 100 de ha. Este o zona de aproximativ 800 km patrati (sau 6% din Judetul Dolj), ce se intinde de la orasul Calafat pana la Dabuleni, afectata foarte puternic de desertificare, fiind aproape un desert. Cauza principala a desertificarii este defrisarea perdelelor de paduri, ce opreau intinderea desertului. Daca in 1970 padurile acopereau 12% din suprafata judetului, in prezent ocupa doar 7%. Dabuleni este singurul loc din Europa unde exista un muzeu al desertului.
Fara pic de apa, putine plante isi prind radacinile in solul nisipos. Din aceasta cauza, inginerii de la Statiunea de Cercetare Dabuleni testeaza terenul, ca sa le spuna fermierilor ce pot cultiva. Pe nisipurile de la Dabuleni cercetatorii planteaza acum soiuri care cresc doar in regiunile calde ale lumii, cum ar fi kiwi, maslinul, fisticul si curmalul chinezesc, in locul pepenilor care au adus renumele localitatii.
Exemplare de banana nordului, kaki, maslin, fistic, curmal chinezesc si kiwi au fost plantate in solurile nisipoase de la Dabuleni. In urmatorii 80 - 100 de ani, campurile din sudul tarii vor fi complet acoperite de nisip din pricina incalzirii globale, astfel ca in loc de pepeni, vom avea kiwi si fistic de Dabuleni, arata ProTv.
Plantatii de kiwi si banane
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Arbustii de kiwi apartin familiei de plante Actinidia. Exista peste 50 de specii Actinidia si cele mai multe dintre ele nu supravietuiesc iernilor noastre, cu exceptia unor soiuri rezistente la ger, precum A. arguta sau A. kolomikta, care, pe langa fructele gustoase si bogate in vitamina C, au si un aspect foarte decorativ.
Arbustii de kiwi se inmultesc prin seminte pe care le puteti cumpara din magazinele online de specialitate. Pot fi folosite si semintele fructelor cumparate de la magazin, insa acestea nu apartin, de obicei, speciilor de Actinidia rezistente in clima noastra. Semintele pot fi plantate primavara; vor germina in 4-5 saptamani intr-un substrat de perlit cu turba. Pentru infiintarea unei culturi cu arbusti de kiwi este mai simplu sa se recurga la plantarea rasadurilor cumparate din pepiniere.
Kiwi nu prea are daunatori in Romania, asadar sunt usor de protejat. Cultura poate fi obtinuta la inceputul lunii noiembrie.
Desi cele mai multe plantatii de banane se regasesc in Costa Rica, India, Brazilia si Ecuador, e posibil sa le avem in curand si in Romania. Sudul tarii pare a face fata unei astfel de plantatii. Bananul este o planta tropicala, care creste la temperaturi care variaza intre 14-38°C si o umiditate de 75-85%. Cresterea plantelor de banane incepe cand temperatura exterioara este de 18°C, temperatura optima fiind de 28°C. Acesta prefera clima calda, umididate moderata si areale ferite de vant (vanturi peste 80 km/h pot distruge culturile de banane).
Fiecare inflorescenta dezvoltata banan se transforma in fructe, ele ajungand la maturitatea de consum dupa circa 4-5 luni. Dupa recoltarea fructelor, planta de banan mama se taie la 1,5 m, din partea subterana sunt rasariti 3-4 pui din care se alege o noua planta mama si o fiica care sunt cel mai bine pozitionate (dupa soare, distanta dintre plante, vigoare), restul de pui se elimina.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.08 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » AFIR: Sprijin de 50.000 euro pentru micii fermieri
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole