Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Vegetal

Iarna blanda deja scoate la iveala probleme pentru agricultura din Oltenia. Meteorologii spun ca rezerva de apa din sol este insuficienta.
Potrivit reprezentantilor Centrului Meteorologic Regional Craiova, in Oltenia nu a mai plouat din luna noiembrie, astfel ca deficitul de apa din sol este de aproximativ 50 la suta.
O astfel de situatie nu s-a mai inregistrat de mai bine de un deceniu, iar plantele sunt in pericol, avertizeaza specialistii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Din noiembrie nu mai avem strop de apa, este o seceta prelungita, iar lipsa de apa face ca rezerva din sol sa fie foarte mica, din cauza consumului normal al plantelor. Determinarile din sol ne arata un deficit din rezerva apei din sol foarte mare. Suntem la 40-50 la suta din rezerva de apa. Am mai avut situatii asemanatoare, dar ca acum...o seceta asa prelungita in perioada asta, nu ne-am mai confruntat de peste 10 ani. Deocamdata plantele nu sunt afectate, dar curand, fara precipitatii, s-ar putea pierde cantitati insemnate la hectar, lucru care ar duce la productii foarte mult diminuate. Ca sa acopere acest deficit, este nevoie de un strat consistent de zapada, de cel putin 30 de centimetri", a declarat, pentru Mediafax, Victor Viorel Vatamanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Craiova.
Fermierii sunt si ei ingrijorati si spun ca, desi inca nu s-au uscat, plantele sunt deja stresate de diferentele mari de temperatura. Cea mai afectata e rapita.
"Este aproape 15 grade diferenta intre temperatura de noapte si cea de zi, aici, in sudul judetului Mehedinti, unde lucrez eu teren. Iar acest lucru afecteaza plantele. Acestea sunt in stres ca nici nu intra in repaos, nici nu vegeteaza cum trebuie. Eu sunt in fiecare zi pe camp, deocamdata nu sunt afectate, dar daca vor fi minus 10 grade noaptea, fara zapada, va fi un mare pericol pentru culturi. Atunci chiar vor fi compromise suprafete mari", a declarat, pentru Mediafax, Cornel Stroescu, fermier din Mehedinti.
Si agricultorii din Dolj spun ca e nevoie urgenta de zapada.
"Daca in urmatoarele zece zile nu ploua si nu e zapada, situatia este chiar grava. Este mare nevoie de zapada, sa protejeze plantele de inghet si sa aiba apa pentru la primavara", a spus un fermier din judetul Dolj.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 3.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News