Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Program de protectie la mar impotriva aparitiei fainarii

program-de-protectie-la-mar-impotriva-aparitiei-fainarii

Fainarea la mar este o boala produsa de ciuperca PODOSPHAERA LEUCOTRICHA. Fainarea marului sste una din cele mai importante boli ale marului, fiind raspandita in toata tara unde se cultiva aceasta specie pomicola. Pagube produse de fainare se inregistreaza in anii favorabili, la soiurile sensibile ajungand sa atace 25-95% din frunze, 35-100% din lastari, 5-30% din mugurii vegetativi.


Fainarea marului se manifesta de la inceputul dezmuguririi mugurilor florali, apoi pe mugurii vegetativi de pe productiile scurte de rod, apoi pe mugurii vegetativi de pe lastarii atacati din anul anterior. Atacul se extinde, manifestandu-se pe frunze, pe inflorescente, pe lastari si foarte rar pe fructe (crapaturi ale epidermei).

In anii favorabili inmultirii fainarii, pomii atacati in prima perioada de vegetatie, isi pierd o parte din frunzis inca din a doua jumatate a lunii mai, din care cauza in prima jumatate a lunii iunie cad foarte multe fructe, pomul neputandu-se sa se hraneasca.

O parte din mugurii florali infectati din anul anterior evolueaza pana la faza de "rasfirare a inflorescentei", dupa care se usuca si cad, alti muguri ajung pana la faza de "inflorit", dar sunt complet acoperiti de miceliu, conidiofori si conidii. La acesti muguri frunzele sunt indoite de-a lungul nervurii, florile au petalele alungite, de culoare verzuie. Florile atacate de fainare raman sterile, se usuca repede si cad.

La pomii netratati, daca lastarii atacati depasesc 20%, pomii intra in declin (pomii nu mai cresc normal, lemnul nu se coace si in majoritatea cazurilor o parte din ramuri se usuca vara si degera in cursul lunilor de iarna, scade productia, iar in 2-3 ani se instaleaza periodicitatea de rodire).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Agentul patogen raspunzator de aparitia fainarii


Ciuperca Podosphaera leucotricha face parte din familia Erysiphaceae, odinul Erysiphales, clasa Ascomycetes, avand forma conidiana Oidium farinosum Cooke.

Primavara la temperaturi atmosferice medii de 5-12 grade Celsius la suprafata organelor infectate din anul anterior, in 4-21 zile se dezvolta miceliul ciupercii.

La o frecventa de atac de 2-5% muguri florali si vegetativi cu fainare este necesar a se efectua tratament chimic fitosanitar, deoarece altfel in conditii de temperatura, respectiv aer umed si cald, atacul se poate extinde pana la 80% din frunze si lastari, in timp de 2-3 luni.

Program de protectie impotriva fainarii


1. elaborarea unor scheme de tratament adecvate, bazate pe prognoza si avertizare a combaterii integrate a agentilor de daunare;

2. pentru tratamentele chimice este necesar sa se tina seama de biologia ciupercii, fenologia soiurilor de mar, de conditiile de clima si temperatura, de actiunea si remanenta produselor de protectie a plantelor aplicate;

3. programul de protectie a culturii de mar trebuie sa fie adaptat pentru fiecare zona ecologica din perimetrul judetului, in vederea stabilirii datei calendaristice de efectuare a tratamentelor fitosanitare;

Mijloace de prevenire si combatere a fainarii


1. masuri agrofitotehnice (taierea si arderea lastarilor ce prezinta atac de fainare)

2. tratamente chimice cu produse de protectie a plantelor omologate

produse omologate pentru combaterea fainarii


Clarinet Producator: Bayer
Substante active: pirimetanil 150 g/l + fluquinconazol 50 g/l
Formulare: suspensie concentrata (SC)
Doza de aplicare: 0,1 % (1,5 l/ha)

Clarinet se aplica preventiv atat prefloral cat si in tratamente postflorale incepand cu faza de deschidere a primilor muguri sau la avertizarea infectiei primare cu rapan. Intervalul intre tratamente in cazul unor conditii climatice normale este de 10-14 zile. in cazul unor conditii deosebit de favorabile instalarii si evolutiei bolilor, intervalul intre tratamente se poate reduce cu 2-3 zile. Se aplica in concentratie de 0,1% intr-un volum de solutie de 1500 l/ha.

Timpul de pauza: ultimul tratament se va face cu 30 zile inainte de recoltare.

Flint Plus 64 WG Producator: Bayer
Substante active: trifloxistrobin 4% + captan 60%
Formulare: WG (granule dispersabile in apa)

Flint Plus 64 WG se utilizeaza in combaterea rapanului (Venturia inequalis) si fainarii (Podosphaera leucotricha) la mar in concentratie de 0,125% (1,875 kg/ha in 1500 l apa/ ha). Se aplica preventiv in max. 3 tratamente pe durata unui sezon, in intervalul buton alb - inceputul colorarii fructelor, la un interval intre tratamente de 7-12 zile in functie de presiunea de infectie si conditiile climatice. Flint Plus va fi alternat cu alte produse din grupe chimice diferite, cum ar fi Clarinet.

Timp de pauza inaintea recoltarii este de 35 de zile.

La concentratia omologata, Flint Plus 64 WG este bine tolerat de plante si nu se manifesta fenomene de fitotoxicitate legate de conditiile climatice. Flint Plus 64 WG este compatibil cu majoritatea insecticidelor si fungicidelor, cu exceptia celor foarte alcaline.

Nu se amesteca cu uleiurile horticole (datorita captanului). Pentru orice combinatie noua se va face initial cate un test de compatibilitate fizico- chimica si biologica.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.42 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016