Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania a incheiat anul trecut pe locul 3 in UE la productia de cereale
Autoritatile sustin ca acordarea subventiilor la timp, tehnologiile aplicate de fermieri, marirea suprafetelor irigate si protectia antigrindina au determinat obtinerea acestor productii, in pofida conditiilor climatice extrem de capricioase din acest an.
La porumb boabe, Romania este pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand serios Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone in acest an.
In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra ocupa pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de anul trecut si o medie de 4,8 tone/ha, desi, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost un an greu, in care Romania a fost afectata de o serie intreaga de fenomene naturale extreme.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date pozitioneaza Romania din nou pe primul loc in UE.
Anul trecut a fost un an bun si la cultura de vita de vie, productia de struguri de masa inregistrand un avans de 74,08% fata de 2017, pana la 83.000 tone, cu un randament de 9,4 tone/ha, iar cea de struguri pentru vin a crescut cu 13,3% in 2018 fata de anul precedent, totalizand 1,155 milioane de tone. Media la hectar a fost in 2018 de 6,7 tone.
De altfel, Organizatia Internationala a Viei si Vinului estima la finele lunii octombrie ca Romania a inregistrat o crestere cu 21% a productiei de vin, pana la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri in 2017.
In anul 2013, Romania a obtinut o productie de vin de 5,113 milioane hectolitri, dupa care au urmat trei ani in care productia nu a depasit 3,7 milioane de hectolitri.
Pe de alta parte, au fost si culturi unde s-au inregistrat productii mai mici anul acesta, raportat la 2017. Astfel, la orz si orzoaica, productia a fost in scadere cu 1,54%, recolta totala ajungand la 1,877 milioane de tone, cu un randament de 5,2 tone/ha; la rapita boabe pentru ulei - productia obtinuta este de 1,515 milioane de tone, in scadere cu 9,46% fata de anul 2017, la un randament de 2,3 tone/ha; la sfecla de zahar - 921.000 tone, un recul de 21,58% fata de anul 2017 si o medie de 40,6 tone/ha, iar la cartofii de toamna productia a fost de 2,4 milioane de tone (minus 10,03%), cu un randament de 16,7 tone/ha.
La inceputul lunii decembrie, ministrul Agriculturii confirma recolta obtinuta de Romania, la peste 30 de milioane de tone de cereale, in plus cu trei milioane de tone fata de anul trecut, dar si ocuparea primului loc la productiile de porumb si floarea soarelui din Uniunea Europeana.
„Productia de cereale de anul acesta depaseste 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone si suntem pe primul loc in Uniunea Europeana (UE), fiind cea mai mare productie de pana acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafata in judetele din centrul tarii, dar pana in prezent am depasit 18 milioane de tone. Si la porumb suntem pe primul loc in UE”, a spus Petre Daea.
In schimb, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, a sustinut ca declaratiile ministrului Agriculturii privind productiile record la grau, porumb si floarea-soarelui au determinat prabusirea pretului la cereale.
„Producatorii sunt nemultumiti ca aceste declaratii au determinat prabusirea pietei si au prejudicii enorme. Productiile nu sunt nici pe departe istorice, ci sunt mai mici decat anul trecut. La grau sunt mai mici cu 30% decat anul trecut, iar la floarea soarelui cu 30-35%”, a precizat Baciu. Mai mult, el a sustinut ca fermierii au avut pagube in aceasta vara, din cauza secetei din mai-iunie si a ploilor abundente din iulie.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura