Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania a incheiat anul trecut pe locul 3 in UE la productia de cereale

romania-a-incheiat-anul-trecut-pe-locul-3-in-ue-la-productia-de-cereale

Autoritatile sustin ca acordarea subventiilor la timp, tehnologiile aplicate de fermieri, marirea suprafetelor irigate si protectia antigrindina au determinat obtinerea acestor productii, in pofida conditiilor climatice extrem de capricioase din acest an.


Datele Institutului European de Statistica - Eurostat - arata ca Romania ocupa anul trecut locul 3 in UE, dupa Franta si Germania, la productia de cereale, cu 31,89 milioane de tone. Cifrele Ministerului Agriculturii sunt insa usor mai ponderate si indica doar 30 de milioane de tone, din care productia de cereale paioase din vara reprezinta 12 milioane de tone.
 
La porumb boabe, Romania este pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand serios Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone in acest an.
 
In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra ocupa pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de anul trecut si o medie de 4,8 tone/ha, desi, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost un an greu, in care Romania a fost afectata de o serie intreaga de fenomene naturale extreme.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date pozitioneaza Romania din nou pe primul loc in UE.
 
Anul trecut a fost un an bun si la cultura de vita de vie, productia de struguri de masa inregistrand un avans de 74,08% fata de 2017, pana la 83.000 tone, cu un randament de 9,4 tone/ha, iar cea de struguri pentru vin a crescut cu 13,3% in 2018 fata de anul precedent, totalizand 1,155 milioane de tone. Media la hectar a fost in 2018 de 6,7 tone.
 
De altfel, Organizatia Internationala a Viei si Vinului estima la finele lunii octombrie ca Romania a inregistrat o crestere cu 21% a productiei de vin, pana la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri in 2017.
 
In anul 2013, Romania a obtinut o productie de vin de 5,113 milioane hectolitri, dupa care au urmat trei ani in care productia nu a depasit 3,7 milioane de hectolitri.
 
Pe de alta parte, au fost si culturi unde s-au inregistrat productii mai mici anul acesta, raportat la 2017. Astfel, la orz si orzoaica, productia a fost in scadere cu 1,54%, recolta totala ajungand la 1,877 milioane de tone, cu un randament de 5,2 tone/ha; la rapita boabe pentru ulei - productia obtinuta este de 1,515 milioane de tone, in scadere cu 9,46% fata de anul 2017, la un randament de 2,3 tone/ha; la sfecla de zahar - 921.000 tone, un recul de 21,58% fata de anul 2017 si o medie de 40,6 tone/ha, iar la cartofii de toamna productia a fost de 2,4 milioane de tone (minus 10,03%), cu un randament de 16,7 tone/ha.
 
La inceputul lunii decembrie, ministrul Agriculturii confirma recolta obtinuta de Romania, la peste 30 de milioane de tone de cereale, in plus cu trei milioane de tone fata de anul trecut, dar si ocuparea primului loc la productiile de porumb si floarea soarelui din Uniunea Europeana.
 
„Productia de cereale de anul acesta depaseste 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone si suntem pe primul loc in Uniunea Europeana (UE), fiind cea mai mare productie de pana acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafata in judetele din centrul tarii, dar pana in prezent am depasit 18 milioane de tone. Si la porumb suntem pe primul loc in UE”, a spus Petre Daea.
 
In schimb, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, a sustinut ca declaratiile ministrului Agriculturii privind productiile record la grau, porumb si floarea-soarelui au determinat prabusirea pretului la cereale.
 
„Producatorii sunt nemultumiti ca aceste declaratii au determinat prabusirea pietei si au prejudicii enorme. Productiile nu sunt nici pe departe istorice, ci sunt mai mici decat anul trecut. La grau sunt mai mici cu 30% decat anul trecut, iar la floarea soarelui cu 30-35%”, a precizat Baciu. Mai mult, el a sustinut ca fermierii au avut pagube in aceasta vara, din cauza secetei din mai-iunie si a ploilor abundente din iulie.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016