Soarta fabricii de zahar de la Ludus, in mainile MADR
Publicat la data de 05 Mai. 2022 in:
Vegetal Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost mandatat printr-o decizie a Guvernului sa poarte negocieri pentru mentinerea activitatii la fabrica de zahar de la Ludus, in judetul Mures - SC TEREOS RO SA, dupa ce aceasta si-a inchis portile, la inceputul acestui an.
Mandatarea MADR vine dupa ce Grupul Tereos, care detine una dintre ultimele doua fabrici de procesare a zaharului din sfecla din Romania, a luat decizia de a inchide fabrica din Ludus, care functiona de peste 60 de ani.
"In contextul geo-politic actual, mentinerea in activitate a fabricii de zahar de la Ludus - SC TEREOS RO SA ar asigura sustinerea cultivatorilor de sfecla de zahar arondati, pastrarea locurilor de munca pentru salariatii fabricii, mentinerea unei concurente pe piata interna a zaharului, precum si preintampinarea unor dezechilibre in balanta comerciala", se arata intr-un comunicat al MADR.
Fabrica de zahar de la Ludus, o companie romaneasca detinuta de un grup francez
Ministrul Adrian Chesnoiu a explicat ca fabrica de zahar de la Ludus este functionala si "ar fi pacat sa fie dezmembrata si activitatea de acolo sa inceteze". Ministrul a dat asigurari ca va face toate eforturile astfel incat activitatea sa fie mentinuta si sa pastreze toate locurile de munca la Fabrica de zahar de la Ludus.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Adrian Chesnoiu a explicat ca multi fermieri din zona aveau contracte cu Fabrica de zahar Ludus, "s-au dotat cu echipamente specifice activitatii de productie a sfeclei de zahar, iar statul roman a investit sume considerabile atat din fonduri europene, cat si nationale in sprijinirea acestor fermieri".
"Dupa 2017, din pacate, lucrurile la nivel european s-au schimbat in ceea ce priveste productia de zahar. Odata cu eliminarea cotelor minime obligatorii de zahar, de acolo, preturile au devenit libere si, din pacate, au aparut disproportionalitati intre fermierii din alte state si cei din tara noastra. Trebuie sa ii mentinem in activitate, trebuie sa reechilibram balanta comerciala, pentru ca e foarte important sa producem in Romania. Si acolo in sectoarele in care avem potential este mare pacat sa nu o facem", a mai spus Adrian Chesnoiu.
In urma anuntului de inchidere a fabricii de zahar SC Tereos RO SA, conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat discutii cu Federatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Romania, cu Patronatul Zaharului si cu reprezentantii conducerii fabricii SC Tereos RO SA pe aceasta tema. De asemenea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu a adresat o scrisoare omologului sau din Franta, Julien Denormandie cu privire la identificarea solutiilor pentru mentinerea integritatii fabricii de la Ludus in vederea continuarii activitatii.
Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar cultivata in Romania a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahar/an.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.