Publicat in: Zootehnie
Alerta de pesta porcina la Suceava
Prefectura Suceava a convocat Comitetul Local de Combatere a Bolilor, dupa ce a primit o adresa de la DSVSA Suceava legata de evolutia ingrijoratoare a pestei porcine africane pe teritoriul Ucrainei, pentru a dezbate masurile de supraveghere, prevenire şi control ale bolii.
Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Suceava, contextul epidemiologic actual, in care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fara precedent impune intarirea masurilor de profilaxie a bolii.
 
„Aceste masuri se orienteaza spre instruirea tuturor factorilor implicati, a crescatorilor de suine din sectorul comercial si non-comercial, a medicilor veterinari de libera practica, a gestionarilor fondurilor de vanatoare, a administratiei centrale si locale cu rol in controlul bolilor in vederea notificarii cat mai timpurii a oricaror suspiciuni de boala care pot fi atribuite pestei porcine africane si a aplicarii masurilor specifice de control. Toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor”, se arata in comunicatul Prefecturii Suceava.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, DSVSA Suceava a incheiat protocoale pentru ridicarea si distrugerea alimentelor confiscate la punctele de trecere ale frontierei de stat, pentru ca unul din riscurile majore de propagare a virusului de pesta porcina africana il reprezinta produsele de origine animala introduse prin bagajele calatorilor.
 
Totodata, se asigura sacii de colectare a produselor de origine animala confiscate, a substantelor dezinfectante pentru dezinfectia spatiilor de depozitare si se cere completarea registrului privind evidenta actiunilor de dezinfectie a spatiilor de depozitare.
 
Mai mult, un alt risc major de propagare a virusului pestei porcine africane il reprezinta mijloacele de transport, care au transportat animale vii in Federatia Rusa, Belarus si Ucraina.
 
In plus, Prefectura Suceava sustine ca laboratorul din cadrul DSVSA a facut supraveghere pentru pesta porcina africana la toti mistretii vanati pe raza judetului in limita cotelor de vanatoare, iar odata cu alertele privind apropierea bolii de Romania au fost informati gestionarii fondurilor de vanatoare sa supravegheze clinic porcii mistreti si sa anunte orice suspiciune de boala, iar daca sunt animale moarte sa anunte medicul veterinar oficial pentru recoltare de probe si expedierea lor la laborator.
 
Potrivit Prefecturii Suceava, cel mai mare risc, in momentul de fata, pentru raspandirea virusului pestei porcine africane il reprezinta animalele de reproductie crescute in exploatatiile non-profesionale, iar DSVSA distribuie pliante informative pentru popularizarea semnelor clinice ale bolii, cat si ale masurilor de biosecuritate la porcii domestici şi la mistreţi.
 
Pesta porcina africana este o boala infectioasa produsa de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afecteaza suinele, evolueaza acut cu stari febrile si sindrom hemoragipar, sfarsind cu moartea animalelor afectate intr-un timp foarte scurt. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, iar singura cale de a feri animalele este respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.
 
Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afecteaza omul, dar produce un procent de morbiditate si mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate in urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.
 
Prefectura Suceava precizeaza ca, pana in prezent, nu au fost confirmate cazuri de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei, iar ultimele si cele mai ingrijoratoare cazuri au fost confirmate in octombrie 2015 in doua regiuni din Ucraina. Focarele au fost notificate catre OIE in data de 28 octombrie 2015 si sunt situate la o distanta de aproximativ 150 de kilometri de Delta Dunarii, 190 kilometri de judetul Vaslui şi 210 kilometri de judetele Iasi si Galati.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.63 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Noi focare de pesta porcina africana
Noi focare de pesta porcina africana
In Judetul Bihor sunt active doar cele patru focare de PPA, anunta DSVSA. In localitatile...
APIA anunta noi controale
APIA anunta noi controale
Potrivit reprezentantilor APIA de la Iasi, este vorba despre 238 de crescatori de albine care au...
Florin Bardu aduce noutati cu privire la sectorul porcin
Florin Bardu aduce noutati cu privire la sectorul porcin
De asemenea, Florin Barbu a mentionat ca se afla in dscutii avansate cu unul dintre gigantii...
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
"Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton