APIA: Ultima zi pentru retentia vacilor, oilor si caprelor in ferme
Publicat la data de 26 Aug. 2022 in:
Zootehnie In acest an, crescatorii au fost obligati sa tina taurinele timp de minim 100 de zile in loc de sase luni pentru subventiile APIA. De asemenea, perioada de retentie pentru ovine si caprine a ramas de 100 de zile.
In ceea ce priveste subventiile, perioada de retentie a suferit modificari in acest an pentru crescatorii de taurine de lapte si carne. Decizia de a egaliza la 100 de zile perioada pentru oivine, caprine si vaci a fost luata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De asemena, in acest interval fermierii nu au voie sa vanda animalele purtatoare de subventie.
Data la care expira perioada de retentie in ferme este de 24 august si a fost anuntata de directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura intr-un interviu Agrointeligenta-Agrointel.ro.
"Avem data de 24 august, este ultima zi in care trebuie sa tina animalele in ferme, atat pentru ovine/caprine cat si pentru taurine de lapte si carne. Sunt cele 100 de zile, interval calculat din prima zi dupa termenul limita pentru depunerea cererii unice pana in prezent", a declarat Adrian Pintea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Atunci cand vorbim de perioada de retentie, ne referim la intervalul de timp in care animalele pentru care s-a cerut subventie trebuie pastrate in exploatatii. Aceasta conditie este necesara verificarilor care se fac pentru subventii, inspectorii efectuand controale pentru a numara efectivele, pentru a verifica crotaliile si restul documnetelor obligatorii.
MADR a egalizat in acest an perioada de retentie la speciile de animale eligibile platilor APIA. In acest sens, crescatorii de ovine si caprine au avut de mentinut in exploatatii animalele timp de 100 de zile de la prima zi dupa termenul limita pentru depunerea cererii unice. De asemenea, crescatorilor de bovine li s-a redus termenul de la 190 de zile la 100 de zile, modificare operata prin ordin de ministru.
MADR si APIA au micsorat perioada de retentie avand in vedere plata avansului si pentru crescatorii de vaci si vanzarea animalelor atunci cand fermierii nu le mai pot asigura furajarea sau nu se mai pot sustine economic.
In ceea ce priveste plata avansului APIA, aceasta urmeaza sa se demareze din data de 16 octombrie, cuantumurile nefiind stabilite. In prezent, se cunoaste faptul ca sumele vor reprezenta 70% din valoarea schemelor de plati directe si 85% din valoarea platilor compensatorii. Pentru speciile de ovine, caprine, bovine si bubaline se va acorda un avans din sprijinul cuplat.
In anii precedenti, crescatorii de animale au fost inclusi la plata avansului cu schemele pentru vegetal, insa erau blocati cu subventiile pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic. La acel moment, platile au inceput pe data de 2 decembrie, cand demara plata regulara.
APIA va stabili cuantumurile ce trebuie achitate dupa ce MADR va lansa in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern referitor la plafoanele alocate pe fiecare specie in acest an. Ulterior aprobarii documentului in cadrul sedintei de Guvern si publicarii sale in Monitorul Oficial, APIA va putea stabili cuantumurile pe cap de animal din campania 2022 prin impartirea plafonului la numarul de animale eligibile.
Crescatorii de animale au primit anul precedent urmatoarele sume:
- SCZ bovine de lapte: 360,3490 euro/cap de animal
- SCZ bovine de carne: 256,4077 euro/cap de animal
- SCZ ovine/caprine si/sau berbecii/tapi: 17,90 de euro/cap
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>