Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Costel Caras: Statul ar trebui sa-l incurajeze pe fermierul mic sa renunte la lapte si sa se orienteze pe vaca de carne
Crescatorii care detin ferme mari de vaci in Romania vor o schema de ajutor de stat pe calitatea laptelui, pentru recompensarea celor care au facut investitii in ferme si pot livra procesatorilor lapte conform cu normele europene.
"Prelungirea perioadei de tranzitie pentru procesarea laptelui neconform, pana la finele lui 2013, este un lucru bun pentru micii fermieri, dar care ii dezavantajeaza pe cei mari care au facut investitii in fermele lor, costisitoare de altfel, si care sunt greu de recuperat in conditiile in care procesatorii se indreapta mai mult catre cei care produc lapte neconform in perioada de vara, deoarece le pot da astfel un pret mai mic pe litrul de lapte", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein-Ro, Caras Costel.
Acesta a precizat ca in Romania, 93-94% din cei care produc lapte sunt in ferme de 3-5 capete si dau in jur de 50-60% din laptele romanesc, iar restul de 6-7% produc diferenta de 40-50%. "Romania este unica si total atipica pentru ca exista o concentrare intr-o parte si o mare disipare in cealalta. Noi avem 93-94% din cei care produc lapte cu ferme de 3-5 capete. Ei dau in jur de 50-60% din laptele romanesc, iar restul de 6-7% fac diferenta de 50%. Procesatorii stiind asta, in momentul in care vine primavara, cand incepe sa produca vaca mai mult lapte, se indreapta spre cei mici, cu lapte neconform pentru ca le da un pret mai mic, sa zicem circa 80 de bani pe litru, decat celor care produc lapte conform. Iarna, cand nu exista lapte sunt in stare sa vina taras la cei mari sa ia lapte conform cu 1,5 lei", a spus Costel Caras.
Potrivit sursei citate, laptele muls in fermele mici, in conditii improprii cu normele europene, se amesteca cu cel cel din fermele mari in momentul procesarii, iar consumatorul nu este informat ce fel de lapte consuma."Laptele din fermele mici este combinat cu cel de calitate, muls in conditii moderne, iar pe raft nu exista produse care sa iti spuna ca e facut din lapte conform, de la o anumita ferma. Totul se amesteca", a explicat reprezentantul crescatorilor de vaci.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
in opinia acestuia, ajutorul de stat s-ar putea concretiza prin stimularea micilor fermieri, cu 3-5 vaci, sa se indrepte pe subventiile pentru vaca de carne, iar cei care au facut investitii in ferme sa ramana pe productia de lapte. "Statul ar trebui sa-l incurajeze pe fermierul mic sa renunte la lapte si sa se orienteze pe vaca de carne. si ei trebuie sa traiasca, dar trebuie gasit un sistem pentru a-i sprijini. Cei mari, acel procent de 6-7% dintre fermieri, ar putea prelua si cantitatea produsa de cei 94%. Cota de lapte in mod normal, la perfomanta europeana de azi, trebuie sa fie obtinuta de la 500.000 - 600.000 de vaci, iar noi avem 1,7 milioane de vaci de lapte. Daca un milion ar pleca spre carne si ar da si ceva lapte pentru consumul propriu, avantajul ar fi si pentru ei dar si pentru tara", a mai spus Costel Caras.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora