Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crescatorii de bovine cer noi reguli pentru acordarea subventiei care le este destinata

crescatorii-de-bovine-cer-noi-reguli-pentru-acordarea-subventiei-care-le-este-destinata

Acestia au avut o intalnire la Ministerul Agriculturii cu Petre Daea, ocazie cu care i-au prezentat o lista cu cele 12 propuneri privind noile criterii de eligibilitate.


Asociatia Crescatorilor de Bovine de Carne din Romania conidera ca acest sector aflat la inceput de drum are nevoie de o atentie deosebita din partea factorilor de decizie, in special din partea M.A.D.R., tocmai pentru a asigura dezvoltarea corespunzatoare a efectivelor din aceste rase si a impune o evolutie pozitiva, atat din punct de vedere economic, cat si a realizarii unui progres genetic.
 
O abordare gresita din partea asociatiilor de crescatori sau a autoritatilor ar putea duce chiar la un declin, care ar afecta evolutia viitoare a sectorului pentru multi ani de acum inainte, au sustinut reprezentantii asociatiei la intalnirea cu ministrul Agriculturii.
 
Ca urmare a analizei situatiei sectorului pe care il reprezinta din anul 2012 si in urma consultarii cu fermierii din cadrul asociatiei, crescatori ide boovine au prezentat autoritatilor un set de propuneri administrative, financiare si legislative, propuneri de masuri care se impun a fi luate cat mai urgent.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Lista propunerilor venite din partea ffermierilor cuprinde 12 puncte, dup[ cum urmeaza:
1. Modificarea si completarea ordinului 619/2015  in asa fel incat principalii beneficiari ai S.C.Z.  (sprijin cuplat zootehnic) sa fie fermierii care cresc animale rasa curata cu certificat de origine, animale cu valoare economica si genetica ridicata si care pot sta la baza evolutiei corespunzatoare a sectorului pe viitor. O eventuala relaxare a conditiilor de eligibilitate, care ar permite intrarea la plata a unui numar insemnat de metisi ar aduce prejudicii sectorului, existand  riscul de a se incalca regulamentele europene care au stat la baza acordarii S.C.Z.
 
2. Tineretul metis de la toate rasele de bovine crescute in Romania sa poata beneficia de sprijin financiar (national sau european), dar cu respectarea stricta a legislatiei nationale si europene, fara a pune in pericol actualele forme de sprijin, lucru care s-ar intampla daca se accepta propunerile colegilor de la A.C.V.B.R.
Acest lucru s-ar putea realiza in cadrul unui ajutor de minimis, ajutor de care ar putea beneficia toti fermierii care ingrasa taurasi si astfel nu ar mai exista discriminari intre crescatorii de vaci pe criteriul rasei pe care o cresc.
 
3. Daca se considera de catre conducerea M.A.D.R. ca acest sprijin nu este posibil, din cauza nealocarii sumelor necesare in bugetul pe anul 2018, fermierii propun modificarea ordinului 619, astfel incat tineretul metis sa fie eligibil doar daca mama este inscrisa in sectiunea secundara a R.G., fapt care ar duce la o distribuire mai echitabila a sprijinului cuplat, pe criterii de performanta, care ar trebui confirmata si de efectuarea C.O.P. pentru aceasta categorie.
 
4. Ca urmare a dificultatilor cu care se confrunta in utilizarea programului SICASA, program cu ajutorul caruia asigura mentinerea R.G. la rasele CH si LIM, fermierii revin cu rugamintea de a efectua toate demersurile necesare pentru imbunatatirea functionalitatii acestuia, astfel incat sa poata onora solicitarile fermierilor, atat in ceea ce priveste eliberarea certificatelor de origine, cat si pentru a putea elibera la timp adeverintele necesare la depunerea cererilor de sprijin la A.P.I.A.
 
5. Se solicita eliminarea din ordinul 619/2015 a pragului maxim de varsta pentru vaci, tinand cont de faptul ca vacile din rasele de carne au o longevitate productiva ridicata, putand fi exploatate pana la 16-18 ani.
 
6. Tinand cont de modificarile Reg. 1307/2013 prin Reg. 2393/13 DEC 2017, art. 3, se impune modificarea definitiei pasunilor permanente, astfel incat sa nu mai fie declarate neeligibile suprafete insemnate de pasuni, in special in zona de munte, la altitudini mari, lucru care s-a intamplat, din pacate, cu fermierii din anii trecuti, uneori si din exces de zel sau din insuficienta cunostere a reglementarilor europene.
 
7. Se solicitasprijinul M.A.D.R. pentru a putea gasi o modalitate, impreuna cu reprezentantii A.N.S.V.S.A, ca asociatiile conducatoare de R.G la bovine sa poata avea acces la programul SNIIA, pentru a putea vizualiza efectivul de animale al exploatatiilor pentru care efectuam serviciul de mentinere a R.G.
 
8. Masuri de promovare a tuturor produselor agroalimentare romanesti. Propunerea noastra ar fi ca programul „Alege oaia” sa fie extins si la alte specii, putand deveni „Alege carnea romaneasca”; cu aceleasi eforturi financiare si de logistica se va ajunge la rezultate mult mai bune, atat pentru fermierii romani, cat si pentru consumatori.
In acelasi timp, se impune declansarea unor actiuni de inlaturare de pe piata a produselor agroalimentare contrafacute, a comertului ilegal de produse agroalimentare si a instituirii unor obligatii clare pentru producatorii acestor marfuri de a oferi consumatorilor indicatii precise, prin etichetarea corecta a produselor comercializate.
 
9. Desfasurarea unor demersuri comune (M.A.D.R., Asociatii reprezentative) pentru deschiderea sau redeschiderea unor piete importante pentru animalele si produsele agroalimentare romanesti (Turcia, Iran, Tarile Arabe).
 
10. Realizarea unor programe multianuale de dezvoltare a sectorului, care sa cuprinda toti crescatorii si care sa acopere urmatoarele obiective: centre de procesare lapte-carne, puncte de sacrificare, magazine la poarta fermei.

11. Se impune o mai buna colaborare intre conducerea M.A.D.R. si fermieri, prin intermediul reprezentantilor acestora, in special la elaborarea strategiilor si a programelor pe termen lung si, bineinteles, la redactarea  actelor normative ale caror beneficiari sunt fermierii, tocmai pentru a preintampina unele greutati la implementarea acestora.

12. Fermierii solicita reintroducerea „Ajutorului de Minimis” pentru achizitia de animale cu valoare genetica ridicata si transformarea acestuia in program multianual, sustinut de M.A.D.R. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016