Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Crescatorii de porci si cei de pasari cer urgentarea adoptarii legislatiei care sustine investitiile in aceste sectoare
Apelul vine in contextul in care presedintele a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor ce reglementeaza programele de sustinere a celor doua categorii de fermieri.
„Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania si Asociatia Fermierilor din Romania au aflat cu surprindere ca Presedintia Romaniei respinge si trimite Curtii Constitutionale a Romaniei pentru analiza si avizare Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si Legea privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si crestere in sectorul avicol. Cele doua legi au fost elaborate in baza Orientarilor UE privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale, pentru perioada 2014 - 2020, publicate in Jurnalul Oficial al UE, seria C, nr. 204 din 1 iulie 2014”, sustin producatorii prin intermediul unui comunicat.
De asemenea, reprezentantii crescatorilor sustin ca legile in faza de proiect au fost notificate la Comisia UE si au fost consultari cu fermierii din Romania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
„Nu cunoastem procedura din punct de vedere juridic, dar nu este foarte clar daca avizarea de catre Comisia UE se face in faza de proiect sau dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. De aceea, facem apel la toate institutiile abilitate ale statului sa grabeasca procedurile de avizare si publicare a celor doua legi, avand in vedere ca acestea produc efecte incepand cu anul 2018 si pana in anul 2020, orice intarziere ducand la neaplicarea programelor in anul 2018”, spun reprezentantii celor trei asociatii.
In opinia acestora, investitiile in sectoarele de crestere a porcilor si a pasarilor sunt foarte necesare si urgente, intrucat Romania este dependenta de importul de carne de porc, carne de pasare si oua de consum.
In anul 2017, Romania a importat 250.000 de tone de carne de porc, adica echivalentul a trei milioane de porci, 160.000 de tone de carne de pasare si 163 de milioane de oua consum. De asemenea, Romania este dependenta de materialul biologic care se creste in aceste ferme, astfel ca in anul 2017 s-au importat peste un milion de capete purcei pentru ingrasat si circa 20% din materialul biologic necesar fermelor avicole.
„Intr-o tara care se claseaza in primele locuri la productia de cereale in UE, intarzierea publicarii acestor legi, stopeaza dezvoltarea zootehniei, intarzie zootehnicizarea agriculturii, iar fermierii nu inteleg motivele pentru care acest lucru se intampla. Fermierii apeleaza la Presedintia Romaniei sa analizeze fara partinire legile care au drept scop sprijinul pentru sute de fermieri din sectorul animal si mii de fermieri din sectorul vegetal, lasand deoparte aspectele politice si sa militeze pentru dezvoltarea agriculturii romanesti”, mai spun liderii celor trei asociatii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora