Decizia Parlamentului: Regula - Maxim 5 porci in gospodarie
Publicat la data de 21 Apr. 2023 in:
Zootehnie Legea controversata cu privire la cresterea porcilor in gospodarii a fost aprobata de Parlament. Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor a eliminat mai multe amendamente, documentul stabilind regulile clare pe care micii fermieri trebuie sa le respecte.
Parlamentul a aprobat legea initiata de UDMR din 30 mai 2021 la aproximativ doi ani de cand se afla pe circuitul legislativ. Aceasta propunere legislativa a creat multe nemultumiri in randul crescatorilor mici de porci care aveau animale pentru consumul propriu deoarece in forma care a trecut de votul Senatului se prevedea ca gospodarii sa poata creste un numar limitat de porci, 5 capete maxim.
Deputatii au facut dreptate micilor crescatori, iar forma finala a avut din partea acestora 69 de amendamente admise. Cel mai important dintre acestea este legat de eliminarea prevederii care limiteaza cresterea animalelor.
Proiectul de lege privind exploatatiile de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine africane in Romania a fost adoptat de deputati cu 190 de voturi "pentru". Legea are nevoie si de promulgarea presedintelui Klaus Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, aceasta a reusit sa elimine prevederea conform careia cresterea porcinelor poate fi facuta de catre persoane fizice in cadrul exploatatiilor noncomerciale de subzistenta, inregistrate in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor, care cresc maxim 5 porci, cu respectarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, dar si cu respectarea normelor de biosecuritate si bunastare.
In plus, deputatii au eliminat prevederea din legislatia actuala potrivit careia porcinele sunt crescute numai pentru ingrasare, fiind interzisa reproducatia porcinelor in aceste exploatatii. La aceasta se adauga si cea referitoare la carnea si produsele din carne rezultate in urma sacrificarii animalelor care nu se comercializeaza si sunt destinate exclusiv consumului in gospodaria proprie.
La nivelul unor unitati administrativ-teritoriale, cresterea porcinelor era limitata si prevazuta in forma aprobata de Senat. Mai tarziu, prevederea a fost eliminata la Comisia pentru Agricultura.
Articolul de lege prevedea ca se pot lua anumite masuri de restrictie, mergand pana la interzicerea cresterii porcinelor la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale, in perioada in care pe teritoriul tarii evolueaza bolile majore ale porcinelor.
Dupa ce legea va intra in vigoare, crescatorii de porci vor avea urmatoarele obligatii de respectat:
- sa solicite medicului veterinar de libera practica inregistrarea exploatatiei in SNIIA si autoritatii teritorial competente intregistrarea/autorizarea sanitar-veterinara a exploatatiei.
- sa solicite identificarea porcinelor si inregistrarea acestora in Baza Nationala de Date, componenta a SNIIA precum si toate miscarile si evenimentele care au loc in exploatatie cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare in vigoare.
- sa achizitioneze/vanda porcine vii numai daca sunt identificate conform cerintelor legale in vigoare si daca sunt insotite de documentele prevazute de legislatia in vigoare;
- sa notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de libera practica cu privire la orice modificare a starii de sanatate, mortalitate sau avort a porcinelor detinute;
- sa solicite medicului veterinar de libera practica, in cazul sacrificarilor la nivelul exploatatiei examinarea carcasei si a organelor porcului/porcilor sacrificati, pentru orice modificare constatata la nivelul acestora si sa respecte recomandarile primite;
- sa notifice medicului veterinar de libera practica miscarea porcinelor in varsta de maximum 60 de zile de pe raza unitatilor administrativ teritoriale, fara focare de pesta porcina africana.
In ceea ce priveste inregistrarea in Baza Nationala de Date a porcinelor comercializate, aceasta poate fi facuta de medicul veterinar de libera practica care a autorizat miscarea acestora in conformitate cu art. 109 alin.(1) lit.c) din Regulamentul (UE) 2016/429, cu modificarile ulterioare.
Legea va intra in vigoare dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial. In termen de 45 de zile de la aceasta data, ANSVSA va elabora normele specifice in domeniul de activitate.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>