Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Federatia ProAgro cere discutarea in CSAT a problemei pestei porcine africane

federatia-proagro-cere-discutarea-in-csat-a-problemei-pestei-porcine-africane

Avand in vedere evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, Federatia Nationala ProAgro sesizeaza Guvernul Romaniei fata de pe pericolul pe careaceasta il are asupra fermelor comerciale de crestere si ingrasare a porcului din Romania, care produc 50% din totalul carnii de porc destinate consumului intern, cu implicatii majore in economia nationala.


Federatia Nationala ProAgro solicita Guvernului Romaniei trecerea de urgenta a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor in subordinea directa a Ministerului Agriculturii pentru coordonarea activitatii institutiei si initierea procedurii legale de a se discuta in Consiliul Suprem de Aparare ai Tarii (CSAT) despre pesta porcina africana (PPA), o problema majora care distruge industria cresterii porcului din Romania.
 
„Se impune, conform Planului de contingenta al Romaniei pentru PPA, declararea starii de urgenta in zonele afectate, de catre Presedintele Romaniei, la solicitarea Guvernului Romaniei. Este inadmisibil ca investitiile efectuate in sectorul de crestere si ingrasare a porcului din Romania sa fie impinse in pragul falimentului de modul defectuos in care este gestionata aceasta situatie de criza”, sustin reprezentatii ProAgro, intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Romaniei si tuturor ministrilor implicati in gestionarea PPA.
 
Avand in vedere evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, Federatia Nationala ProAgro sesizeaza Guvernul Romaniei fata de pe pericolul pe care PPA il are asupra fermelor comerciale de crestere si ingrasare a porcului din Romania, care produc 50% din totalul carnii de porc destinate consumului intern, cu implicatii majore in economia nationala.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Au trecut aproximativ 3 luni de la confirmarea virusului PPA in judetul Tulcea, iar situatia se prezinta catastrofal din punct de vedere al gestionarii evolutiei bolii. Numai la nivelul judetului sunt confirmate 507 focare de pesta porcina africana in 67 localitati, iar in doua localitati exista patru suspiciuni cu analize in lucru”, precizeaza reprezentantii federatiei.
 
In opinia acestora, odata cu transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei catre DSVSA judetean, s-a generat o situatie prin care gestionarea riscurilor cu implicatii in scaderea capacitatii de control sanitar veterinar la frontiera, a permis ca Romania sa devina vulnerabila in ceea ce priveste PPA.
 
„Consideram ca aceasta trecere a PIF-urilor, argumentata in nota de fundamentare de modificare a OG 42/ 2004 si OG 83/ 2003 si justificata tocmai prin intarirea capacitatii administrative a DSVSA-urilor, a fost inoportuna analizand situatia existenta si cerem in regim de urgenta ca PlF-urile sa treaca in subordinea aparatului central al ANSVSA”, potrivit documentului.
 
De asemenea, raportul de audit al CE efectuat de DG (SANTE) 2017-6118, efectuat anul trecut in perioada 25 ianuarie - 2 februarie, a reliefat faptul ca gestionarea populatiei de porci mistreti si biosecuritatea din exploatatiile nonprofesionale nu este aplicata de catre Romania, cu toate ca exista cadrul legal in acest sens, sustine Pro Agro.
 
„Ne intrebam oare cum este posibil ca, intr-un rastimp atat de mare de 16 luni de la acest raport de audit, autoritatile competente - in speta ANSVSA impreuna cu Ministerul Mediului, Ministerul de Interne si Ministerul Apelor, nu au luat masurile necesare pentru uciderea mistretilor precum si inventarierea exacta a porcilor din cadrul gospodariilor individuale. Faptul ca in prima jumatate a anului 2018 nu a existat inventarierea porcilor din gospodariile populatiei, face ca miscarea animalelor sa nu poata fi controlata, fapt ce conduce la propagarea bolii. Este lesne de stiut ca numeroase exploatatii nonprofesionale au un nivel foarte redus de biosecuritate sl reprezinta cel mai vulnerabil punct de introducere a infectiei la porcii domestici (ca si nu mai amintim de acele exploatatii care cresc porcii in semi libertate precum cantonierii si stanele)”, mai spun reprezentantii ProAgro.
 
Nu in ultimul rand, contractele existente intre Ministerul Apelor si Padurilor si administratorii terenurilor de vanatoare, contribuie la o crestere de la an la an a populatiei de mistreti, fara dovada existentei unor acorduri in vigoare intre Ministerul Apelor si Padurilor si ANSVSA, pentru a inversa aceasta tendinta. Potrivi sursei citate, aceasta populatie in crestere va favoriza raspandirea pestei porcine africane si va crea dificultati in eliminarea si combaterea sa in cazul in care aceasta ar patrunde in Romania.
 
Reprezentantii ProAgro considera ca fermele comerciale afectate trebuie despagubite printr-un sistem de pierderi de venit pentru a-si putea relua activitatea, altfel simpla despagubire pe cap de animal nu rezolva problemele economice generate de PPA.
 
De asemenea, pentru gospodariile individuale este nevoie de despagubirea urgenta a porcilor ucisi in focar, pentru a exista certitudinea din partea crescatorilor ca statul roman isi respecta angajamentele asumate atat la nivelul UE cat si la nivel national.
 
ProAgro semnaleaza o comunicare defectuoasa intre Central Local de Combatere a Bolilor (CLCB) si Unitatile Locale de Decizii (ULD), care nu indeplinesc cu celeritate masurile prevazute in Planul de Contingenta si astfel propagarea extinderii virusului este una nemaiintalnita in UE.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton