Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formarea lotului de reproductie la gaste

formarea-lotului-de-reproductie-la-gaste

Alegerea masculilor si femelelor pentru formarea loturilor de reproductie este foarte importanta.


Acest lucru se face in principiu cu doua trei luni inainte de intrarea in ouat. In emisfera nordica, pentru bobocii nascuti natural primavara, alegerea si formarea loturilor se face in noiembrie sau in decembrie. Productia de oua a lotului incepe in februarie.
 
In momentul formarii unui efectiv de reproducatori trebuie sa se tina seama de urmatoarele elemente:
 
- sa se cunoasca cu certitudine sexul fiecarei gaste;
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
- se retine un mascul pentru 3-5 femele selectionate (in functie de rasa);
 
- se verifica ca fiecare gasca retinuta sa fie bine individualizata;
 
- se retin numai gaste sanatoase si cu o conformatie care le ofera posibilitatea sa ramana in efectiv 4-5 ani;
 
- se elimina toate gastele care prezinta defecte ca: deformarea carenei sternale, probleme de labe, degete strambe, cioc incrucisat, ochi prost formati, aripi rasucite, etc.
 
Uneori este necesar sa se ia in considerare greutatea vie sau productia de oua, pentru constituirea lotului. Daca se doreste sa se ia in considerare greutatea vie, nu trebuie sa se retina femele a caror greutate este mai mica decat media populatiei. Daca se doreste sa se mareasca productia de oua, trebuie sa se retina femelele individualizate ale caror mame s-au dovedit ouatoare excelente.
 
Aceasta inseamna ca pasarile nu pot sa provina decat din efective care sunt cel putin in al doilea an de ouat, cand se poate aprecia productivitatea lor.
 
Dupa ce pasarile de reproductie au fost alese, ele se pot pastra pentru scurt timp impreuna cu alte gaste. Trebuie triate in continuare si efectivul de reproductie se formeaza definitiv cu aproximativ doua luni inainte de inceperea ouatului.
 
Formarea efectivului de reproducatori inainte de inceperea ouatului este importanta pentru a garanta un nivel bun de fertilitate al oualor. Exista totusi exemple de loturi de reproductie formate in graba, chiar inainte de inceperea ouatului, care au reusit sa produca un numar important de boboci. Se pare ca problemele survin mai frecvent in cazul incrucisarilor, mai ales in caz de fenotip foarte diferit (de exemplu un amestec de gaste cu penaj alb si cenusiu). 
 
Aceste circumstante favorizeaza bataile intre pasari, scad performantele de reproductie si cresc mortalitatea. Este mai prudent sa se formeze loturile de reproductie cu 2-3 luni inainte de sezonul de ouat, ceea ce lasa timp pentru controlarea atenta a comportamentului animalelor.
 
Raportul de sexe
 
Trebuie sa ne amintim ca gastele salbatice sunt monogame. Totusi, de cand ele s-au domesticit, obiectivul crescatorului este sa limiteze numarul de gascani, care nu sunt productivi
 
Numarul de gaste la un gascan variaza. In general cu cat sunt mai multe gaste per gascan cu atat mai bine, daca fertilitatea si ecloziunea nu sunt afectate. La rasele grele se foloseste 1 mascul la 3 gaste, si unul la 5 gaste pentru rasa chineza. La rasele semigrele, un raport de 1 mascul pentru 4 femele este suficient pentru a asigura un nivel de fertilitate bun.
 
Pentru ca sa se stabileasca o legatura sociala care sa garanteze o monta regulata a tuturor gastelor, loturile de reproductie se formeaza inainte de perioada de productie.

Gastele sunt selective in alegerea partenerului de imperechere. Uneori un mascul nu se imperecheaza cu una sau 2 femele dintr-o familie, ceea ce inseamna ca fertilitatea si ecloziunea vor fi scazute.
 
Daca masculul acorda atentie egala tuturor femelelor repartizate din familie, probabil ca se imperecheaza cu toate. Pentru a testa daca formarea lotului a reusit, se scot femelele una cate una de la mascul, urmarindu-se reactia sa. Daca este multumit si nu este ingrijorat, exista sansa ca el sa nu se imperecheaze cu acea gasca. Daca insa gascanul apare agasat, probabil ca se imperecheaza.
 
Acolo unde se doreste neaparat acceptarea anumitor gaste, masculul trebuie scos de la femelele lui si noile femele adaugate la cele cu care se imperecheaza deja, pentru a permite tuturor femelelor sa se accepte una pe alta. Dupa cateva zile, gascanul se reintroduce la partenerele sale.
 
Unde se practica imperecherea in card, masculii pot sa se bata, dar nu se produc pagube daca se imperecheaza regulat. Batausii si orice pasari terorizate in mod continuu trebuie scoase din efectiv, ca si toate gastele care hoinaresc singure, deoarece ouale lor vor fi infertile. Vor fi mai putine lupte daca masculii alesi pentru reproductie au fost crescuti impreuna.
 
Masculii in varsta de un an vor efectua de obicei doar jumatate din numarul de imperecheri al masculilor in varsta de 2 ani. Fecunditatea creste in general cu varsta gascanilor pana la 5 ani.

Gastele prefera sa se imperecheze pe apa. Desi nu este neaparat necesar sa se asigure gastelor posibilitati de inot, fertilitatea maxima a raselor grele se obtine daca se asigura apa destul de adanca pentru inot. Apa de scaldat este necesara numai in sezonul de reproductie. Ea imbunatateste conditia gastelor in general si le ajuta sa fie curate, ceea ce contribuie la obtinerea de oua curate.
 
Cand un lot de reproductie a fost constituit, trebuie sa i se pastreze aceeasi structura pe toata durata de exploatare.
 
Daca numarul de gaste permite, este recomandabil sa se imparta efectivul de reproductie in 4 subunitati, cu gaste in primul, al II-lea, al III-lea sau al IV-lea an de productie (daca se exploateaza 4 ani), astfel incat sa se inlocuiasca un sfert din septel in fiecare an. Acesta constituie un mijloc bun de a echilibra numarul de boboci produs in fiecare an, deoarece gastele oua mai mult in al II-lea si al III-lea an de productie.
 
In unitatile mici, loturile, sunt constituite uneori doar din 1-2 gascani pentru 8-10 femele. Daca se doreste sa se introduca reproducatori noi, este preferabil sa se reinnoiasca in totalitate efectivul.

Acest lucru nu este posibil intotdeauna si uneori ne multumim sa inlocuim femelele moarte sau cele care sunt eliminate deoarece nu sunt productive. In acest caz, este foarte important sa se identifice ouale care provin de la noile venite si sa se controleze fertilitatea lor.
 
Este cel mai bun mijloc de a fi siguri ca masculii monteaza noile sosite. Cand trebuie inlocuiti masculi intr-un lot, trebuie sa se schimbe toti odata si sa li se asigure doua luni inainte de inceperea sezonului de reproductie. Daca se dovedeste necesar, efectivul de reproductie se poate separa in doua, o jumatate pastrand vechii gascani si cealalta jumatate cu gascanii nou-introdusi.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.54 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016